Με Μπάιντεν αμέσως καλύτερα – Άοπλος 13χρονος αφροαμερικανός το νέο θύμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν έχει ήδη ρίξει το μέσο όρο ηλικίας των θυμάτων αστυνομικής βίας σε σχέση με την εποχή Τραμπ.

Εξαιρετικά πάνε τα πράγματα μετά την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο, και στο πεδίο του Black Lives Matter, ζήτημα το οποίο ως γνωστόν είχαν εργαλειοποιήσει οι Δημοκρατικοί ώστε να προβληθούν ως “προοδευτική” εναλλακτική έναντι του Τραμπ. Λίγους μήνες μετά την ανάληψη της προεδρίας του Τζο Μπάιντεν – ηγέτη της παγκόσμιας επανάστασης, για όσους δεν το ήξεραν -, η αστυνομία έχει σκοτώσει μόνο έναν 20χρονο μαύρο αμερικανό και, όπως αποκαλύφθηκε χθες, ένα 13χρονο αγόρι, καταφέρνοντας έτσι ήδη να έχει ρίξει το μέσο όρο ηλικίας των θυμάτων αστυνομικής βίας σε σχέση με την εποχή Τραμπ.

Η αποκάλυψη για το φρικτό έγκλημα ήρθε επισήμως την Τετάρτη, όταν το Γραφείο Αστυνομικής Λογοδοσίας του Σικάγο, πρόβαλε στην οικογένεια του 13χρονου Άνταμ Τολέδο το βίντεο από τις κάμερες σώματος των αστυνομικών, που δείχνει τη στιγμή που πυροβολείται ο νεαρός, τα ξημερώματα τις 29ης Μαρτίου, ενώ γυρνούσε προς το μέρος των αστυνομικών με ψηλά τα χέρια και χωρίς να φαίνεται να κρατάει όπλο.

Η δήμαρχος της πόλης, Λόρι Λάιτφουτ, δήλωσε συγκρατώντας με δυσκολία τα δάκρυά της, πως είδε το βίντεο και πως ήταν “επώδυνο”. Η δικηγόρος της οικογένειας Τολέδο, Αντίντα Γουάις Ορτίζ, πρόσθεσε πως “Τη στιγμή που πυροβολήθηκε ο Άνταμ, δεν έφερε όπλο. Το παιδί υπάκουσε, ο Άνταμ υπάκουσε στο αίτημα του αστυνομικού. Ο αστυνομικός είδε πως είχε ψηλά τα χέρια και τράβηξε τη σκανδάλη”.

Η οικογένεια σε κοινή της δήλωση με τη δήμαρχο ζήτησε οι αναμενόμενες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τολέδο να εκφραστούν με ειρηνικό τρόπο.

Ο θανάσιμος πυροβολισμός του Τολέδο ήρθε μετά από αστυνομική καταδίωξη του ίδιου και του 21χρονου Ρούμπεν Ρόμαν, που συνελήφθη λίγο αργότερα,  μετά από κλήση στην αστυνομία ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στην περιοχή. Το βίντεο δείχνει αστυνομικό να τρέχει στο δρόμο φωνάζοντας στον Άνταμ να σταματήσει και να δείξει τα χέρια του, προτρέποντάς τον “ρίχ’το, ρίχ’το”, εννοώντας το όπλο, το οποίο όμως δε φαίνεται στο βίντεο να έφερε ποτέ.

Ο Τολέδος υπάκουσε και σήκωσε τα χέρια του, γυρνώντας προς τον αστυνομικό, ο οποίος τον πυροβόλησε, και στη συνέχεια στάθηκε από πάνω του, φωνάζοντας “κοίτα με, κοίτα με, κοίτα με, είσαι καλά;” και “μείνε εδώ μαζί μου”, καθώς του σηκώνει τη μπλούζα για να δει την πληγή και καλεί σε ιατρική βοήθεια.

Καθώς κατέφτασαν άλλοι αστυνομικοί προσπαθώντας να δώσουν πρώτες βοήθειες στο αγόρι, ο δράστης απομακρύνθηκε κλαίγοντας, ενώ μετά από λίγο ένας άλλος αξιωματικός μιλάει στον ασύρματο και καλεί τους άλλους αξιωματικούς να σβήσουν τις κάμερές τους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: