Με ειδικές πτήσεις φτάνουν 80.000 εποχικοί εργάτες γης στη Γερμανία – Σε καραντίνα μέσα στα χωράφια για όσο διαρκεί η παραμονή τους

Σύγχρονους δουλοπάροικους εισάγει αεροπορικώς η Γερμανία, οι οποίοι θα κινούνται μόνο εντός της αγροτικής επιχείρησης και δε θα δέχονται επισκέψεις στη διάρκεια της παραμονής τους.

Επιλύει, εν μέρει τουλάχιστον, το γεωργικό κεφάλαιο στη Γερμανία το πρόβλημα της έλλειψης φτηνών εργατικών χεριών για τη φετινή σοδειά. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων εσωτερικών και γεωργίας, συνολικά 80000 εργάτες γης θα καταφτάσουν με ειδικές πτήσεις σε δυο δόσεις, τον Απρίλη και το Μάη, ενώ άλλοι 10000 άνεργοι, φοιτητές, αιτούντες ασύλου ή εργαζόμενοι παρτ – τάιμ θα κληθούν από το εσωτερικό της χώρας να “αποτρέψουν την επισιτιστική κρίση”. “Η σοδειά δεν περιμένει” δήλωσε η υπουργός γεωργίας, ενώ ο υπουργός εσωτερικών Ζεεχόφερ δήλωσε πως “είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, ώστε και στη διάρκεια της πανδημίας να διατηρηθούν σε λειτουργία το κράτος και η οικονομία”. Πριν την απαγόρευση εισόδου σε εποχικούς εργάτες στις 25 Μαρτίου, ήδη είχαν καταφτάσει στη χώρα 20000 εποχικοί εργάτες, οι οποίοι μπορούν να παρατείνουν τη διαμονή τους.

Οι υπόλοιποι εισαγόμενοι εργάτες θα έρθουν σε μικρές ομάδες μέσω αεροπλάνων και θα επιλεγούν σύμφωνα με τις επιθυμίες των παραγωγών. Οι αγροτικές ενώσεις μαζί με την αστυνομία θα καθορίσουν σε ποια αεροδρόμια θα προσγειωθούν. Από το αεροδρόμιο θα τους παραλάβει η επιχείρηση και πριν από αυτό θα τους γίνει έλεγχος υγείας. Οι νεοεισερχόμενοι θα ζουν και θα εργάζονται για 14 μέρες χωριστά από τους άλλους και θα απαγορεύεται να εγκαταλείπουν το χώρο της επιχείρησης. Οι ομάδες των εργατών θα περιλαμβάνουν πέντε ως 20 άτομα το μέγιστο, ενώ και οι κοιτώνες τους θα φιλοξενούν μόνο το ήμισυ των προβλεπόμενων. Οι επισκέψεις στο χώρο της επιχείρησης θα απαγορεύονται, οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι κουζίνες, δε θα χρησιμοποιούνται ποτέ παράλληλα από τις ομάδες και τον έλεγχο τήρησης των κανόνων θα τηρεί η επιθεώρηση εργασίας και τελωνειακοί. Σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, ο εργαζόμενος θα απομονώνεται και θα ελέγχεται από γιατρό μαζί με όλα τα μέλη της ομάδας για κορονοϊό.

Αυτό το καθεστώς δουλοπαροικίας προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση στην κυβέρνηση, καθώς ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Ματτίας Μίντελμπεργκ έκανε λόγο για “αυστηρούς κανόνες υγείας που φροντίζουν για την καλύτερη δυνατή προστασία από τον ιό”. Το κόμμα των φιλελεύθερων επίσης χαιρέτισε τη ρύθμιση, θεωρώντας μάλιστα πολύ χαμηλό το όριο των 80000, όταν οι ετήσιες ανάγκες συνήθως ανέρχονται σε περίπου 300.000 εποχικούς εργάτες.

Με πληροφορίες από weser-kurier.de
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

1 σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο: