Με αλυτρωτικά συνθήματα εμφανίστηκε ο Ιταλός πρόεδρος της ευρωβουλής σε αντικομμουνιστική εκδήλωση

Σε εορτή ξεπλύματος του φασισμού βρέθηκε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Antonio Tajani, φωνάζοντας συνθήματα για την “ιταλικότητα” της Ίστριας και της Δαλματίας, στη βάση ενός εθνικιστικού αφηγήματος για “σφαγές” των Γιουγκοσλάβων παρτιζάνων κατά Ιταλών της περιοχής.

Τον Antonio Tajani τον μνημονεύσαμε πριν λίγες μέρες, χάρη σε ένα απολαυστικό σαρδάμ του, όπου μπέρδεψε την ΕΕ με τη Σοβιετική Ένωση. Ο λόγος για την οποία η ΕΣΣΔ στοιχειώνει τόσο το υποσυνείδητό του έγινε φανερό προχθές, στη διάρκεια εκδήλωσης στο χωριό Μπαζοβίτσα κοντά στην Τεργέστη στα πλαίσια της λεγόμενης “μέρας της μνήμης”. Πρόκειται για μια μέρα θεσμοθετημένου αντικομμουνισμού και αναθεωρητισμού της ιστορίας, στη μνήμη όσων Ιταλών των ιστροδαλματικών ακτών εκδιώχθηκαν και σφάχτηκαν κατά χιλιάδες υποτίθεται από τους Γιουγκοσλάβους παρτιζάνους (περισσότερα εδώ).

Μετά την ομιλία, ο Tajani αναφώνησε «Ζήτω η Τεργέστη, ζήτω η ιταλική Ίστρια, ζήτω η ιταλική Δαλματία, ζήτω οι Ιταλοί εξόριστοι, ζήτω οι κληρονόμοι των εξόριστων Ιταλών και ζήτω όσοι υπερασπίζονται τα ιδανικά της πατρίδας μας».

Οι εμφανώς αλυτρωτικές αυτές δηλώσεις έγινανσε μια περιοχή που αποτέλεσε έντονο αντικείμενο διαμφισβήτησης μεταξύ Ιταλίας και Γιουγκοσλαβίας, μέχρι και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, με την Τεργέστη να παραχωρείται τελικά στην πρώτη μόλις το 1954. Όπως είναι φυσικό, οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν ήταν πολύ μεγάλες. Από τους πρώτους που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους, ήταν οι ηγέτες Σλοβενίας και Κροατίας, όχι από φιλοκομμουνιστικές συμπάθειες, αλλά επειδή το συγκεκριμένο αφήγημα για “εξόντωση Ιταλών” στοχοποιεί τους λαούς των χωρών αυτών, όπως και γενικά της πρώην Γιουγκοσλαβίας, ως “βάρβαρους Σλάβους”. Πολλώ δε μάλλον όταν συνοδεύεται από συνθήματα περί “ιταλικής” ιστροδαλματίας, δεκαετίες μετά τη διευθέτηση των συνόρων.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μαργιάν Σάρετς καταδίκασε μέσω τουίτερ τις δηλώσεις Tajani, χαρακτηρίζοντάς τες έκφραση «ενός ιστορικού αναθεωρητισμού δίχως προηγούμενο»και πρόσθεσε πως «Ο φασισμός ήταν γεγονός, κι είχε ως σκοπό να καταστρέψει το σλοβενικό λαό».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος, ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε πως «αρνούμαστε τον ισχυρισμό του, που περιέχει στοιχεία εδαφικών διεκδικήσεων και αναθεωρητισμού».

Από την πλευρά του ο Tajani προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στη διάρκεια της ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου λέγοντας πως οι αναφορές του δεν είχαν «χαρακτήρα διεκδίκησης εδαφών» κι απλώς αναφέρονταν στους κατοίκους Ίστριας και Δαλματίας ιταλικής καταγωγής και τους απογόνους τους και ισχυρίστηκε πως το νόημα των λεγομένων του «παρερμηνεύθηκε» και πως ο ίδιος ήθελε να «στείλει ένα μήνυμα ειρήνης μεταξύ των λαών, ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ πια το ίδιο».

Με πληροφορίες από repubblica.it

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: