Μαζικούς τάφους με αμοιβή έξι δολαρίων την ώρα και προστατευτικό εξοπλισμό προσκαλούνται να σκάψουν κρατούμενοι στη Νέα Υόρκη

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι οι “νεκροθάφτες” κρατούμενοι ίσως είναι ασφαλέστεροι στον ανοιχτό χώρο του κοιμητηρίου με τον προστατευτικό τους εξοπλισμό, σε αντίθεση με την ίδια τη φυλακή του Rikers, που έχει 4600 κρατουμένους και υψηλό βαθμό μετάδοσης του κορονοϊού.

Την ώρα που η Νέα Υόρκη έχει μετατραπεί σε παγκόσμια πρωτεύουσα του κορονοϊού, οι αρχές ετοιμάζονται για τη διαχείριση των χιλιάδων θανάτων που αναμένονται, ακόμα και με τα μέτρα περιορισμού που πολύ καθυστερημένα έλαβε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Μια από τις πτυχές της κρίσης είναι το πού θα γίνει η ταφή των θυμάτων του κορονοϊού, με τις αρχές τις πόλεις να επιστρατεύουν τους φυλακισμένους στο Rikers Island, προσφέροντας αμοιβή 6 δολαρίων την ώρα, ποσό “μυθικό” για τα δεδομένα της εργασίας στις αμερικανικές φυλακές και την παροχή προστατευτικού υλικού για τη συμμετοχή σε σκάψιμο μαζικών τάφων στο Hart Island. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου του δημάρχου της πόλης Μπίλ ντε Μπλάζιο, η συμφωνία αυτή με τις φυλακές δεν σχετίζεται συγκεκριμένα με τον Covid-19, καθώς εδώ και χρόνια φυλακισμένοι σκάβουν τάφους στο Hart Island.

Η πρόταση ισχύει για τους ήδη καταδικασμένους κι όχι τους προφυλακισμένους κρατούμενους. Το δημοτικό κοιμητήριο του Hart island έχει καθοριστεί από το 2008 ως τόπος που θα μπορούσαν να γίνουν ομαδικές ταφές σε περίπτωση πανδημίας. Λόγω του πιθανά περιορισμένου χώρου, προκρίνεται η μαζική ταφή των νεκρών, όπου τα φέρετρα θα τοποθετούνται κάθετα το ένα δίπλα στο άλλο.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι ότι οι “νεκροθάφτες” κρατούμενοι ίσως είναι ασφαλέστεροι στον ανοιχτό χώρο του κοιμητηρίου με τον προστατευτικό τους εξοπλισμό, σε αντίθεση με την ίδια τη φυλακή του Rikers, που έχει 4600 κρατουμένους και υψηλό βαθμό μετάδοσης του κορονοϊού, αφού ήδη νοσεί το 3,6% των κρατουμένων. Η οργάνωση Bronx Defenders, που αποτελείται από δικηγόρους του δημοσίου που διορίζονται για την υπεράσπιση όσων δεν έχουν χρήματα για νομική εκπροσώπηση, καταγγέλλει τις καταστροφικές συνθήκες υγιεινής στη φυλακή, όπου δεν υπάρχουν αντισηπτικά, ούτε καν σαπούνι, ενώ είναι αδύνατον να επιβληθούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, αφού στους κοιτώνες κοιμούνται μαζί ως 100 άτομα.

Η φτηνή ως σχεδόν δωρεάν εργασία των κρατουμένων αξιοποιείται και για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε αντισηπτικά, καθώς όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης οι κρατούμενοι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης θα εργάζονται στη συσκευασία αντισηπτικού ιδιωτικής εταιρείας.

Με πληροφορίες από The Intercept

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: