Μαζικές απολύσεις ετοιμάζει η Siemens στoν ενεργειακό κλάδο επικαλούμενη πτώση κερδοφορίας

2.700 άνθρωποι κινδυνεύουν με απόλυση το επόμενο διάστημα, με τη συμβιβασμένη συνδικαλιστική ηγεσία στο χώρο του μετάλλου να δηλώνει έτοιμη για διαχειριστικά ημίμετρα σε συμφωνία με την εργοδοσία.

Στον άερα αναμένεται να βρεθούν περίπου 2700 εργαζόμενοι του κολοσσού της Siemens, πάνω από τους μισούς στη Γερμανία και οι υπόλοιποι σε άλλες χώρες, καθώς η επιχείρηση σχεδιάζει να καταργήσει θέσεις στον ενεργειακό τομέα. Μεγαλύτερο θα είναι το πλήγμα στις έδρες του Βερολίνου και του Έρλανγκεν.

Η “ενεργειακή μετάβαση” είναι το επίσημο πρόσχημα που χρησιμοποιεί η επιχείρηση για να δικαιολογήσει τις σχεδιαζόμενες απολύσεις. Αυτό παρότι τα υπάρχοντα συμβόλαια εξακολουθούν να είναι κερδοφόρα, όχι όμως στο βαθμό που επιθυμεί η πολυεθνική, που είδε το τζίρο της να μειώνεται στο πρώτο τρίμηνο του ’19 σε 2,8 δις ευρώ. Ήδη από το φθινόπωρο στελέχη της επιχείρησης είχαν προαναγγείλει τη μείωση θέσεων, ενώ μόλις τον περασμένο Μάη είχε ανακοινωθεί πως έπρεπε να “εξοικονομηθούν” 500 εκ. ευρώ. Στόχος της εταιρείας είναι ο ενεργειακός της τομέας να εισηχθεί αυτόνομα στο χρηματιστήριο.

Από πλευράς του, το συνδικάτο IG Metall, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, φαίνεται διατεθειμένο να παζαρέψει με την εργοδοσία την κατάργηση των συγκεκριμένων θέσεων, αρκούμενο στην υλοποίηση προγράμματος “επανακατάρτισης” των εργαζομένων στο οποίο έχει δεσμευτεί η επιχείρηση. Σε παρόμοιους τόνους, στελέχη της επιχείρησης υπόσχονται να προχωρήσουν στις δομικές αλλαγές με “τον πιο κοινωνικά αποδεκτό” τρόπο.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: