Μαζικά τεστ κορονοϊού στον πληθυσμό ετοιμάζει η Κούβα

Στόχος είναι να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς σε περιοχές που ως τώρα καταγράφουν μειωμένα κρούσματα, ώστε να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση εκτεταμένης σιωπηλής διάδοσης στην κοινότητα. 

Ένα νέο όπλο ρίχνει στη μάχη κατά του κορονοϊού η Κούβα, ξεκινώντας από την επόμενη εβδομάδα μαζικές διαγνωστικές εξετάσεις κορονοϊού σε όλη τη χώρα, ώστε να ανιχνευτούν πιθανές λοιμώξεις που έχουν περάσει “κάτω από το ραντάρ” μέχρι στιγμής.

Ο δρ. Φρανσίσκο Ντουράν, εθνικός διευθυντής επιδημιολογίας του κουβανικού υπουργείου υγείας, ανέφερε την Κυριακή ότι ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού θα ελεγχθεί για κρούσματα κορονοϊού. Από την Τρίτη ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα του πληθυσμού της χώρας θα ελεγχθεί με τεστ TCR, τα οποία στόχο έχουν την ανίχνευση περιστατικών στη φάση επώασης, δηλαδή πριν εκδηλωθούν συμπτώματα.

Στόχος είναι να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί ασθενείς σε περιοχές που ως τώρα καταγράφουν μειωμένα κρούσματα, ώστε να ληφθούν μέτρα σε περίπτωση εκτεταμένης σιωπηλής διάδοσης στην κοινότητα.

Οι μαζικές εξετάσεις σε όλη την Κούβα θα συνοδεύονται και με ανίχνευση επαφών των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, προκειμένου να περιοριστεί η παραπέρα εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα.

Θα χρησιμοποιηθούν τόσο τεστ βασισμένα σε φαρυγγικό επίχρισμα, όσο και γρήγορα τεστ, με το ενδιαφέρον να στρέφεται στη μεγάλη δυνατότητα εξάπλωσης του κορονοϊού, που διαδίδεται τρεις φορές γρηγορότερα από τους άλλους γνωστούς ανθρώπινους κορονοϊούς. Για τον ίδιο λόγο, στο νησί διατηρούνται αυστηρά μέτρα δημόσιας και προσωπικής υγιεινής, όπως και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ως τώρα η πανδημία βρίσκεται υπό έλεγχο στην Κούβα, που χθες κατέγραψε 12 νέα κρούσματα, 53 εξιτήρια από το νοσοκομεία, και τρεις θανάτους, ενώ από τις αρχές Μάρτη που σημειώθηκαν τα πρώτα κρούσματα στη χώρα, έχουν καταγραφεί 1766 περιστατικό και 77 θάνατοι. 1824 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία για κλινική παρακολούθηση, ενώ 4081 παρακολουθούνται κατ’ οίκον από προσωπικό πρωτοβάθμιας υγείας.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: