“Μας φέρονται σαν να μην είμαστε άνθρωποι” – Απεργοί στα Μακντόναλντς ενώνουν τη φωνή τους με το Black Lives Matter (VIDEO)

Χιλιάδες εργαζόμενοι της αλυσίδας, όπως και μέλη συνδικάτων κατέβηκαν στο δρόμο σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, προβάλλοντας αντιρατσιστικά αιτήματα και διεκδικήσεις για καλύτερες συνθήκες εργασίας και προστασίας από την πανδημία.

“Απεργία για τις μαύρες ζωές” ονομάστηκε η μεγάλη κινητοποίηση που έλαβε χώρα χθες σε 25 μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, διοργανωμένη από διάφορα συνδικάτα και οργανώσεις, ανάμεσά τους η “Διεθνής Ένωση Υπαλλήλων Υπηρεσιών”, η “Αμερικανική Ομοσπονδία Δασκάλων”, οι “Ενωμένοι Εργάτες Γης” και άλλες. Ιδιαίτερα έντονη ήταν η παρουσία εργαζόμενων στα Μακντόναλντς, κυρίως μετανάστες και άλλες μειονότητες που εργάζονται για ψίχουλα απόλυτα εκτεθειμένοι στους κινδύνους της πανδημίας.

Ιδιαίτερα δυναμική ήταν η κινητοποίηση στο Όουκλαντ στην Καλιφόρνια, όπου η απεργός Άντζελι Ροντρίγκεζ Λάμπερτ, ηγετικό στέλεχος της οργάνωσης “Fight for 15$ and a Union”, που ζητά 15 δολάρια ωρομίσθιο και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι για τους εργαζόμενους στα λεγόμενα “μακτζόμπς”, καυτηρίασε και την υποκρισία των Μακντόναλτς, που ευθυγραμμίζεται με εκείνη άλλων πολυεθνικών, αφού “δεν μπορεί από τη μια να κάνουν τουίτ πως “Black Lives Matter” και από την άλλη να μας πληρώνουν μισθούς φτώχειας και να μη μας δίνουν αναρρωτικές άδειες και επαρκή μέσα ατομικής προστασίας. Απεργούμε γιατί τα Μακντόναλτς και άλλες εταιρείες φαστ-φουντ απέτυχαν να μας προστατεύσουν σε μια πανδημία που έχει θερίσει τις κοινότητες μαύρων και έγχρωμων σε όλη τη χώρα”.

“Ζητάμε προστασία και πληρωμένη καραντίνα για την υγεία τη δική μας και των οικογενειών μας”, λέει στα ισπανικά μια άλλη απεργός στην ίδια πόλη, ενώ μια συνάδελφός της προσθέτει πως “Είμαστε κυρίως εμείς από τη λατινοαμερικανική κοινότητα που θα έρθουμε να δουλέψουμε [σε μακτζόμπς] γιατί δεν υπάρχουν πολλά μέρη που να προσφέρουν εργασία, που να δείχνουν το σεβασμό που θέλουμε. Απλά επειδή κάποιες φορές δε μιλάμε αγγλικά. Κι αυτοί μας φέρονται σαν να μην είμαστε άνθρωποι”.

 Aξίζει να σημειωθεί ότι σε συγκεκριμένο υποκατάστημα των Μακντόναλτς, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσει από το Μάιο, μετά από επιδημία του κορονοϊού μεταξύ του προσωπικού, το οποίο έχει καταθέσει μήνυση κατά του ιδιοκτήτη. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν πως αναγκάστηκαν φτιάξουν αυτοσχέδιες μάσκες  από πάνες σκύλου, ενώ το κατάστημα δε διέθετε σχέδιο ασφαλείας για τη διαχείριση περιστατικών κορονοϊού. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης ισχυρίζεται πως οι τοπικές αρχές έχουν εγκρίνει το σχέδιο επαναλειτουργίας της επιχείρησης μετά την άρση του λοκντάουν.

Στο Ντιτρόιτ, οι εργαζόμενοι στα φαστ – φουντ κατέβηκαν στο δρόμο μαζί με εργαζόμενους σε γηροκομεία για να διαμαρτυρηθούν ενάντια “στην αποτυχία του κλάδου να προστατεύσει το κυρίως μαύρο εργατικό δυναμικό της στη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19”.
Κεντρικά αιτήματα της απεργίας είναι η “δικαιοσύνη για τις κοινότητες των μαύρων, με μια αδιαμφισβήτητη δήλωση πως οι μαύρες ζωές μετράνε”, όπως και το δικαίωμα κάθε εργαζόμενου να μπορεί να συνδικαλιστεί.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: