“Μαμά σ’αγαπώ. Πες στα παιδιά μου ότι τ’αγαπώ. Είμαι νεκρός” – Συγκλονίζουν οι τελευταίες λέξεις του Τζορτζ Φλόιντ

Ο Φλόιντ είπε τουλάχιστον 20 φορές “Δεν μπορώ ν’αναπνεύσω”, για να εισπράξει την ειρωνική απάντηση του αστυνομικού Derek Chauvin, που καθόταν για σχεδόν 9 λεπτά με το γόνατο στο λαιμό του θύματός του, “Θέλει πολύ οξυγόνο για να μιλάς”.

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για τις τελευταίες στιγμές του Τζορτζ Φλόιντ, με τη δημοσίευση της απομαγνητοφώνησης του βίντεο από τις κάμερες σώματος που έφεραν οι αστυνομικοί δολοφόνοι του.

Ο Φλόιντ είπε τουλάχιστον 20 φορές “Δεν μπορώ ν’αναπνεύσω”, για να εισπράξει την ειρωνική απάντηση του αστυνομικού Derek Chauvin, που καθόταν για σχεδόν 9 λεπτά με το γόνατο στο λαιμό του θύματός του, “Θέλει πολύ οξυγόνο για να μιλάς”. Η συγκεκριμένη απομαγνητοφώνηση αποτελεί την ακριβέστερη ως τώρα καταγραφή όσων διαδραματίστηκαν τη μοιραία εκείνη μέρα μετά τη σύλληψη του Φλόιντ στις 25 Μάη.

Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως μετά την προσπάθεια ενός από τους κατηγορούμενους για συνέργεια στη δολοφονία του Φλόιντ αστυνομικούς, του Τόμας Λέιν, να απαλλαχθεί από την ποινική δίωξη γι’ αυτό το αδίκημα.

Ως τώρα, όσα γνωρίζαμε για την υπόθεση προέρχονταν από μαρτυρίες και βίντεο των περαστικών, η απομαγνητοφώνηση ωστόσο προσθέτει νέα στοιχεία.

Παρά τη φημολογία ότι ο Φλόιντ είχε αντισταθεί στη σύλληψή του, το κείμενο δείχνει καθαρά ότι ο ίδιος προσπάθησε να συνεργαστεί με τους αστυνομικούς και τους είπε ότι δεν αισθάνεται καλά. “Το στομάχι μου πονάει. Ο λαιμός μου πονάει. Όλα πονάνε. Χρειάζομαι λίγο νερό ή κάτι άλλο, σας παρακαλώ”, είπε απεγνωσμένα ο άντρας, παρακαλώντας τους να μην τον βάλουν στο περιπολικό λόγω της κλειστοφοβίας του. Λίγο πριν ξεψυχήσει, ο ίδιος πρόλαβε να πει: “”Μαμά σ’αγαπώ. Πες στα παιδιά μου ότι τ’αγαπώ. Είμαι νεκρός”.

Είναι σαφές ότι οι περαστικοί ρωτούσαν τους αστυνομικούς αν ο Φλόιντ είχε σφυγμό, καθώς έχανε τις αισθήσεις του. “Δεν αναπνέει καν, νομίζετε ότι είναι ωραίο αυτό;” ρώτησε κάποιους από τους παριστάμενους, ενώ σε άλλο σημείο ο Λέιν ρωτάει τον Chauvin αν βρήκε σφυγμό, με εκείνον να βγάζει απλά ένα επιφώνημα, κρατώντας το γόνατό του πάνω στο Φλόιντ. Ο Λέιν ήταν ο αστυνομικός που κρατούσε τα πόδια του Φλόιντ, ενώ είχε και μια στιχομυθία με τον ίδιο κατά τη σύλληψή του.

Από αυτή γίνεται φανερό ότι ο Φλόιντ ήταν τρομοκρατημένος από την παρουσία των αστυνομικών, λέγοντας στο Λέιν “Συγγνώμη, συγγνώμη” και λέγοντας στο Λέιν που είχε τραβήξει όπλο πως έχει πυροβοληθεί και στο παρελθόν με τον ίδιο τρόποn. “Κύριε αστυνόμε σε παρακαλώ μη με πυροβολήσεις, σε παρακαλώ”.

Αργότερα, ο Λέιν μια μάρτυρα μέσα στο αυτοκίνητο, γιατί ο Φλόιντ “ήταν τόσο παράξενος” και “δεν τους έδειξε απλά τα χέρια του”, με εκείνη να απαντά “Γιατί πυροβολήθηκε ξανά, έχει ζήτημα με την αστυνομία”.

Ο δικηγόρος του αστυνομικού προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως έναν νέο στο επάγγελμα αστυνομικό, που έδειχνε τυφλή εμπιστοσύνη στον έμπειρο Chauvin, κι ότι όταν ο Φλόιντ ήταν στο έδαφος, ο Λέιν ρώτησε δυο φορές αν έπρεπε να βάλουν το Φλόιντ στο πλάι, με το Chauvin να το αρνείται.

Σύμφωνα με πηγές της εισαγγελίες ωστόσο, δεν εξετάζεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί το κατηγορητήριό του.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: