Λογόκριναν σχολικές φωτογραφίες μαθητριών στη Φλόριντα για να φαίνονται “πιο σεμνές”

Η αρμόδια σχολική επιτροπή δήλωσε πως θα επιστρέψει τα χρήματα του άλμπουμ στις οικογένειες, αρνήθηκε όμως να απολογηθεί για το φωτοσόπ στην αμφίεση των μαθητριών, επικαλούμενο τον κώδικα δεοντολογίας του σχολείου.

Δεν πρόκειται για σκηνή από ασπρόμαυρη ελληνική ταινία της δεκαετίας του ’50, αλλά για πραγματικό περιστατικό από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, όπου ο πουριτανισμός καλά κρατεί.

Ο λόγος για το λύκειο Μπάρτραμ Τρέιλ, οι υπεύθυνοι του οποίου αποφάσισαν να λογοκρίνουν το – πατροπαράδοτο στην Αμερική – ετήσιο άλμπουμ φωτογραφιών του σχολείου, κάνοντας φωτοσόπ στις εικόνες 80 μαθητριών, επειδή η αμφίεσή τους κρίθηκε προκλητική. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μιας μαθήτριας, που είδε το ντεκολτέ της να καλύπτεται από ένα μαύρο κουτί και τη ζακέτα της να αποκτά περίεργα διπλώματα ως αποτέλεσμα κακότεχνου φωτοσόπ.

Οι μαθήτριες και οι γονείς τους αντέδρασαν οργισμένα στις παρεμβάσεις του σχολείου, με την τοπική σχολική επιτροπή να δηλώνει πως θα επιστρέψει τα 100 περίπου δολάρια που πλήρωσαν οι οικογένειες για το άλμπουμ, με τον όρο αυτό να επιστραφεί. Από την άλλη, οι υπεύθυνοι αρνούνται να παραδεχτούν οποιονδήποτε εσφαλμένο χειρισμό στο θέμα, παραπέμποντας σε αναφορά της ιστοσελίδας για το άλμπουμ, όπου αναφέρεται πως “όλες οι εικόνες και όλες οι ατομικές φωτογραφίες των μαθητών πρέπει να είναι συμβατές με τον κανονισμό συμπεριφοράς της σχολικής επιτροπής της κομητείας Σεντ Τζον ή αλλιώς μπορούν να τροποποιηθούν ψηφιακά”. Επιπλέον, σε ανακοίνωσή της, η επιτροπή υποστηρίζει πως “οι ψηφιακές τροποποιήσεις ήταν μια λύση για να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές θα περιλαμβάνονταν στο άλμπουμ”.

Καμία εξήγηση δε δίνεται για το πού ακριβώς τίθενται τα όρια της σεμνής αμφίεσης, ούτε γιατί αυτή αφορά αποκλειστικά μαθήτριες και κανένα μαθητή. Όλα αυτά σε μια χώρα όπου, όπως και σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, οι άνθρωποι εξ απαλών ονύχων εθίζονται στην εμπορευματοποιημένη παρουσίαση και χρήση του – γυναικείου κυρίως – σώματος ακόμα και με τους πιο χυδαίους τρόπους.

Όπως δήλωσε και ένας από τους γονείς σε τοπικό μέσο: “Θεωρώ πως στέλνει το μήνυμα πως τα κορίτσια μας πρέπει να ντρέπονται για τα σώματά τους που αναπτύσσονται, θεωρώ πως είναι φρικτό το μήνυμα που στέλνεται σε αυτά τα νέα κορίτσια που περνούν αυτές τις αλλαγές”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: