Λιμ Σου – Κιούνγκ – Η νοτιοκορεάτισα φοιτήτρια που φυλακίστηκε επειδή επισκέφτηκε τη ΛΔΒΚ

Καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης γιατί πήγε στη χώρα παρά την απαγόρευση των νοτιοκορεατικών αρχών. Εξελέγη βουλευτής και έγινε και αντικείμενο βραβευμένου ντοκιμαντέρ στην Αργεντινή.

Πριν λίγες μέρες συμπλήρωσε τα 50 της χρόνια η Λιμ Σου – Κιούνγκ, που μπορεί να είναι άγνωστη στο εξωτερικό, έγινε όμως διάσημη στις δυο Κορέες, ως η πρώτη φοιτήτρια από τη Νότιο Κορέα που παραβρέθηκε επίσημα σε εκδήλωση της ΛΔΒΚ το 1989. Βρισκόμαστε στα 1989 και στην Πιονγκγιάνγκ διοργανώνεται το 13ο  Φεστιβάλ της ΠΟΔΝ, το οποίο- παρεμπιπτόντως- είχε και ελληνικό ενδιαφέρον. Η νεαρή Λιμ εμφανίστηκε στο φεστιβάλ εκπροσωπώντας τη φοιτητική οργάνωση Jeondaehyop, χωρίς να ζητήσει πρώτα την άδεια των αρχών, οι οποίες είχαν έτσι κι αλλιώς απαγορεύσει τη συμμετοχή.

Εκεί συναντήθηκε με τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ –Ιλ, τον οποίο και επαίνεσε δημόσια, ενώ είχε πολλές συναντήσεις με απλούς κατοίκους και φοιτητικές ενώσεις. Μετά την επίσκεψή της, οι βορειοκορεατικές αρχές την αποκάλεσαν «Χανγκούλ», δηλαδή το «Λουλούδι της Ενοποίησης», καθώς στις ομιλίες τις επανειλημμένα αναφερόταν στον πόθο του λαού στις δύο χώρες να ενωθούν ξανά υπό ένα προοδευτικό καθεστώς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι μιλούσε κατά βάση αυθόρμητα, εκτός κειμένου και χωρίς να έχει υποστεί παρεμβάσεις από τη λογοκρισία, καθώς μεταξύ άλλων αναφέρθηκε και σε ζητήματα που την απογοήτευσαν, όπως την συνεχή έντονη παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στις πολιτικές εκδηλώσεις.

https://twitter.com/DPRK_KFAGreece/status/1061525969515765760

Προσπαθώντας να επιστρέψει στη Νότια Κορέα μέσω Πανμουνγιόμ, συνελήφθηε από τις αρχές για παραβίαση του «Νόμου Εθνικής Ασφαλείας» και στη συνέχεια καταδικάστκε σε πέντε χρόνια φυλάκισης, εκτίοντας δυόμιση χρόνια πριν αφεθεί ελεύθερη λόγω καλής διαγωγής.

Εξελέγη μέλος της Βουλής με το Δημοκρατικό Κόμμα το 2012, προκαλώντας αντιδράσεις λίγο καιρό μετά την εκλογή της, όταν χαρακτήρισε δημοσίως βορειοκορεάτες φυγάδες ως «προδότες» και «καθάρματα», δηλώνοντας αργότερα ότι λυπάται για το περιστατικό και πως όσα είχε πει παρερμηνεύτηκαν.

Η ζωή της έγινε πολυβραβευμένο ντοκιμαντέρ την ίδια χρονιά, από τον Αργεντίνο σκηνοθέτη Χοσέ Λουίς Γκαρσία με τίτλο «Το κορίτσι από το νότο», που αναφέρεται στην περιβόητη επίσκεψη το ’89, τις προσπάθειές της για επανένωση των δύο χωρών, αλλά και τις προσωπικές τις περιπέτειες, όπως τη φυλάκισή της, το θάνατο του γιου της και το διαζύγιό της.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: