Λιγότερο συχνά φοράνε μάσκα οι άντρες στις ΗΠΑ γιατί είναι “δείγμα αδυναμίας” και “δεν κινδυνεύουν τόσο”

Επιπλέον, περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες συμφωνούν ότι οι μάσκες “είναι ντροπιαστικές, όχι κουλ και σημάδι αδυναμίας”.

Τι κι αν τα επιδημιολογικά στοιχεία τόσο για τις λοιμώξεις, όσο κυρίως για τους θανάτους από κορονοϊό, δείχνουν ότι οι άντρες είναι πιο ευάλωτοι στην πανδημία, αρκετοί άντρες στις ΗΠΑ νιώθουν “άτρωτοι”, ενώ προτιμούν όσο γίνεται να αποφεύγουν τη μάσκα.

Αυτά τουλάχιστον είναι στοιχεία που φέρνει στο φως έρευνα του Πανεπιστημίου του Μιντλσεξ και του Ινστιτούτου Μαθηματικής Έρευνας στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας. Το πόρισμα σχετικά με τις μάσκες είναι ότι η υποχρεωτική χρήση τους σε διάφορες περιστάσεις έχει “μεγαλύτερη επίδραση στους άντρες παρά στις γυναίκες”, με την έννοια ότι χωρίς το φόβο του προστίμου πολλοί θα προτιμούσαν να τις αφήσουν τελείως στο σπίτι τους.

Στην έρευνα οι άντρες εμφανίζονται πολύ συχνότερα σίγουροι πως δε θα επηρεαστούν από τον ιό, ενάντια σε κάθε στατιστικό δεδομένο, όπου έως και τα 3/4 των θανάτων σε κάποιες χώρες αφορούν τους άντρες.

Επιπλέον, περισσότεροι άντρες παρά γυναίκες συμφωνούν ότι οι μάσκες “είναι ντροπιαστικές, όχι κουλ και σημάδι αδυναμίας”. Για το λόγο αυτό οι επιστήμονες συνιστούν ότι τα μηνύματα δημόσιας υγείας πρέπει να προσπαθήσουν να σπάσουν αυτές τις προκαταλήψεις, που έχουν τις ρίζες τους σε έμφυλα στερεότυπα που προϋπήρχαν της πανδημίας.

Το δείγμα 2459 ατόμων που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνα είναι αρκετά ανομοιογενές και αντιπροσωπευτικό μόνο των κατοίκων των αστικών περιοχών, ενώ υπήρχε ελαφρώς μεγαλύτερη εκπροσώπηση των ανδρών με 51%. Υπερεκπροσώπηση υπήρχε και στους λευκούς μεταξύ 25-54 ετών, με τους περισσότερους να δηλώνουν “αριστερές συμπάθειες”, κάτι που στην πραγματικότητα των ΗΠΑ μεταφράζεται πιθανότατα ως κλίση προς το Δημοκρατικό Κόμμα.

Δεν είναι ωστόσο η πρώτη έρευνα που δείχνει τη σχετική διστακτικότητα των ανδρών απέναντι στη μάσκα, αφού σε δημοσκόπηση στα μέσα Απρίλη, μόλις 29% των ανδρών δήλωσαν πως φορούν πάντα μάσκα εκτός σπιτιού έναντι 44% των γυναικών.

Παρόμοια ευρήματα είχαν αναδειχθεί και σε παλιότερες περιπτώσεις επιδημιών, όπως σε εκείνη του SARS στο Χονγκ Κονγκ το 2002-2003, όπως και της γρίπης των χοίρων το 2009, σύμφωνα με ιατρικό περιοδικό της Σιγκαπούρης. Οι συγγραφείς της έρευνας έγραψαν πως “σχετικά με το φύλο, έχει υποστηριχθεί πως οι γυναίκες γενικά είναι λιγότερο διατεθειμένες να πάρουν ρίσκα γι’ αυτό συμμορφώνονται περισσότερο από τους άντρες”.

Η αντίληψη αυτή υποκρύπτει από μόνη της μια στερεότυπη αντίληψη για τη γυναικεία συμπεριφορά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτά δε λειτουργούν ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία ως αποτέλεσμα κοινωνικοποίησης ή μιας πολύπλοκλης αλληλεπίδρασης πιθανών βιολογικών και κοινωνικών παραγόντων που δεν έχουν ξεκαθαριστεί επαρκώς. Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί πως άλλες έρευνες στο παρελθόν δεν έχουν δείξει καμία διαφορά σε θέματα χρήσης μάσκας μεταξύ των δύο φύλων.

Με πληροφορίες από New York Post

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: