Λεφτά για πνευματικά δικαιώματα ζητάει η Ντίσνεϊ από σχολείο στην Καλιφόρνια επειδή προέβαλε το “Βασιλιά των λιονταριών”

Πρόστιμο 250 δολαρίων επειδή ο σύλλογος γονέων δημοτικού στο Μπέρκλεϊ δεν είχε άδεια προβολής της ταινίας, ζητάει εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για λογαριασμό της Ντίσνεϊ.

Οργή έχει προκαλέσει σε γονείς δημοτικού σχολείου στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας η θρασύτατη απαίτηση εταιρείας διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων για πληρωμή προστίμου, επειδή το σχολείο προέβαλε “παράνομα” το ριμέικ του αγαπημένου στα παιδιά “Βασιλιά των Λιονταριών” στα πλαίσια οικονομικής ενίσχυσης.

Πιο συγκεκριμένα, δυο μήνες αφότου είχε γίνει η προβολή στο Δημοτικό Σχολείο Έμερσον, η διεύθυνση έλαβε πριν λίγες μέρες ένα μέηλ, όπου η εταιρεία Movie Licensing USA, που διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα της Ντίσνεϊ κι άλλων μεγάλων στούντιο στις ΗΠΑ, ζήτησε την πληρωμή 250 δολαρίων, γιατί η ταινία είχε προβληθεί χωρίς άδεια. Επιπλέον, η εταιρεία απαιτεί το ίδιο ποσό για οποιαδήποτε άλλη μελλοντική προβολή της ταινίας στο σχολείο. Όπως δήλωσε στο CNN ο πρόεδρος του συλλόγου γονέων και δασκάλων του σχολείου, Ντέιβιντ Ρόουζ “Ένας από τους μπαμπάδες αγόρασε την ταινία. Ήταν δικιά του. Κυριολεκτικά δεν είχαμε ιδέα ότι παραβιάζουμε κάποιους κανόνες”. Όπως υποστηρίζεται στο μέηλ, “Κάθε φορά που μια ταινία προβάλλεται εκτός οικίας, χρειάζεται νομική άδεια για την προβολή της, καθώς θεωρείται δημόσιο θέαμα”, προσθέτοντας ότι τέτοια άδεια χρειάζεται ακόμα κι όταν η προβολή γίνεται μέσα στην τάξη.

Ερωτήματα προκαλεί το πώς πληροφορήθηκε η εταιρεία το γεγονός της προβολής, που έγινε στις 15 Νοέμβρη 2019. Η Movie Licensing, όπως και η Disney αρνήθηκαν να σχολιάσουν το περιστατικό παρά τις δημοσιογραφικές πιέσεις.

Ο σύλλογος γονέων και δασκάλων θα πληρώσει το πρόστιμο, που είναι δυσβάσταχτο για κάποιες από τις οικογένειες και αποτελεί σχεδόν το ένα τέταρτο των 800 δολαρίων που είχαν συλλεχθεί στην εκδήλωση της προβολής, ωστόσο η οργή είναι μεγάλη. Η Λόρι Ντρόστ, δημοτική σύμβουλος του Μπέρκλεϊ και γονέας στο συγκεκριμένο σχολείο, σε ανάρτησή της στο τουίτερ καταφέρθηκε κατά της Ντίσνεϊ, η οποία χάρη σε νόμο του 1979 πληρώνει φόρους ιδιοκτησίας σε με αξίες του 1978, οδηγώντας σε φοροαποφυγή πολλών εκατομμυρίων κάθε χρόνο. Η Ντρόστ αποδίδει στο γεγονός αυτό την υποχρηματοδότηση των σχολείων, που έχουν οδηγήσει το Μπέρκλεϊ από κορυφαίο στην εκπαιδευτική κατάταξη σε μια από τις τελευταίες θέσεις στις ΗΠΑ.

“Είναι τόσο αποκρουστικό που μια απίστευτα πλούσια εταιρεία… στέλνει τους ατζέντηδες δικαιωμάτων της εναντίον σχολικών συλλόγων που υποχρεώνονται να συλλέγουν τρελά ποσά μόνο για να πληρώσουν τους δασκάλους, να καλύψουν υποτροφίες και να διαχειριστούν τα σχολικά προγράμματα”.
“Θα πληρώναμε πρόθυμα τα δικαιώματα αν η Ντίσνεϊ δεχόταν να επανεκτιμηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία και να πληρώσουμε μερικούς παραπάνω φόρους ιδιοκτησίας”, πρόσθεσε τη Ντροστ.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: