“Λαοί του κόσμου σας καταλαβαίνουμε. Εμείς ζούμε έτσι 14 χρόνια τώρα” – Οι εγκλωβισμένοι στη λωρίδα της Γάζας στέλνουν το δικό τους μήνυμα στους λαούς σε καραντίνα

Κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, η αναγκαστική απομόνωση της Γάζας έχει συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνιση τους ιού, με μηδενικά καταγεγραμμένα κρούσματα μέχρι στιγμής.

Την ώρα που μία μετά την άλλη χώρες πληττόμενες από τον κορονοϊό προχωρούν σε πρωτοφανή στην έκτασή τους μέτρα αποκλεισμού και καραντίνας, άνθρωποι από μια βασανισμένη γωνιά της γης υπενθυμίζουν ότι η δική τους “καραντίνα”, κρατά χρόνια ολόκληρα και είναι ακόμα χειρότερη. Ο λόγος για τη λωρίδα της Γάζας, όπου 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν χωρίς επαρκές νερό ή ηλεκτρικό, σε ένα διαρκές καθεστώς βίας και επιδρομών από το Ισραήλ και μια οικονομία σε παράλυση λόγω του απάνθρωπου εμπάργκο, με ποσοστά φτώχειας και ανεργίας πάνω από 50%.

Κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν την πικρία τους στα σόσιαλ μίντια, αλλά και την αλληλεγγύη τους σε όλους όσοι δοκιμάζονται με αναρτήσεις όπως:

Αγαπητοί λαοί του κόσμου,

Φοβάστε μη χάσετε την αγάπη σας;

Δεν μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα;

Η πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη έχει γίνει ένας καθημερινός αγώνας;

Σας καταλαβαίνουμε

Εμείς ζούμε έτσι εδώ και χρόνια

Ειλικρινείς χαιρετισμοί και αλληλεγγύη από τη Γάζα.

Άλλοι χρήστες άφησαν σχόλια όπως “Βαρέθηκες την καραντίνα σου, το κλείσιμο των διασταυρώσεων, των αεροδρομίων και του εμπορίου σου; Εμείς στη Γάζα το ζούμε αυτό 14 χρόνια. Α κόσμε, καλωσόρισες στη μόνιμη πραγματικότητά μας”. Υπάρχουν κι εκείνοι που δε συμφωνούν με αυτή την οπτική θεωρώντας ότι δεν μπορεί να συγκριθεί μια προσωρινή απομόνωση με συναίνεση της κοινότητας με το βίαιο περιορισμό που ζει ένας λαός υπό κατοχή.
Κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, η αναγκαστική απομόνωση της Γάζας έχει συμβάλλει στην καθυστέρηση εμφάνιση τους ιού, με μηδενικά καταγεγραμμένα κρούσματα μέχρι στιγμής. Οι αρχές της χώρας πάντως λαμβάνουν μέτρα ενάντια στη διάδοση της επιδημίας, όπως την αποστείρωση τζαμιών σε πόλεις της περιοχής.
View image on Twitter
Οι ισραηλινές αρχές πάντως δεν κάνουν καμία ιδιαίτερη προσπάθεια για να ελέγχουν τη μετάδοση του ιού προς τη Γάζα, καθώς επιτρέπουν μόλις 200 τεστ σε έναν πληθυσμό σχεδόν 2 εκ., όπως καταγγέλλουν ισραηλινές φιλειρηνικές οργανώσεις.
Σε ορισμένες πτυχές της αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπως η χρήση τηλε – εργασίας, ο τομέας υψηλής τεχνολογίας της Γάζας λόγω ακριβώς του αποκλεισμού είναι ήδη εδώ και χρόνια πολύ πιο μπροστά από άλλες χώρες. “Λόγω του μακροχρόνιο αποκλεισμού που μας επιβάλλεται, ο λαός της Γάζας καταλαβαίνει καλύτερα την τωρινή κατάσταση σε χώρες του κόσμου”, λέει ο Ανγκάμ Αμπού Αμπέντ, 24χρονος μηχανικός υπολογιστών που δουλεύει από απόσταση για βρετανική εταιρεία λογισμικού, προσθέτοντας πως “Ελπίζουμε το εμπάργκο να λήξει, κι ελπίζουμε ο ιός να εξαφανιστεί από τον κόσμο”.
Με πληροφορίες από telesur
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: