«Λαϊκή» ακροδεξιά – κωμικοτραγική όπερα της Βιέννης. Παιχνίδια με τη φωτιά

Πριν χαρούμε για τη σφαλιάρα που έφαγε η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά από «κάποιον», ας κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας για το ποιόν και τους σκοπούς του σχεδιαστή της παγίδας. Μην πέσουμε και εμείς μετά από κανένα σύννεφο. Cui bono? Ποιος ωφελείται; Αυτή είναι η ερώτηση. Το αντίδοτο για κάθε πιθανή εμπλοκή υπάρχει βέβαια: καλό βόλι στις Ευρωεκλογές – την ψήφο σας στον γνήσιο αντιφασισμό!

Ας αρχίσουμε με το αποτέλεσμα. Στην Αυστρία έπεσε η κυβέρνηση και η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές. Παραιτήθηκε ο αντικαγκελάριος και αρχηγός του κόμματος FPÖ μαζί με τον εγγύτερο συνεργάτη του. Το τι οδήγησε σ’ αυτό, λίγο πολύ, όλοι το ξέρουν. Ο αντικαγκελάριος Hans Christian Strache βρέθηκε μαζί με τον Johann Baptist Björn Gudenus στην Ίμπιζα, σε μια βίλα παρέα με μια δήθεν πολύ-δισεκατομμυριούχα Ρωσίδα με Λετονικό διαβατήριο, την καλλίγραμμη και εντυπωσιακή κόρη της, τόνο, σούσι, αμέτρητες μπουκάλες βότκα, παλέτες με κουτάκια Red Bull και άσπρη σκόνη σε ένα τραπέζι.

Η συνάντηση έγινε το καλοκαίρι του 2017, στις 24 Ιουλίου, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές στην Αυστρία, διήρκησε πάνω από έξι ώρες και βιντεοσκοπήθηκε στο σύνολό της, με άριστο ήχο. Η «Ρωσίδα» ανέφερε, με τη μεταφραστική βοήθεια του Gudenus, μέχρι σήμερα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της FPÖ, ότι σκοπεύει να επενδύσει στην Αυστρία κάτι εκατομμύρια – που όμως ήταν «μαύρα».

Ο Strache, ούτε λίγο ούτε πολύ, πρότεινε στη «Ρωσίδα» να αγοράσει εφημερίδα, συγκεκριμένα την Krone Zeitung και τηλεοπτικό σταθμό, το κρατικό ORF που ήθελε να ιδιωτικοποιήσει, ώστε μ’ αυτό τον τρόπο να αποκτήσει έλεγχο στα μίντια «όπως ο Όρμπαν». Ως αντάλλαγμα της προσέφερε κρατικές επιχειρήσεις, το σύνολο των δημοσίων έργων στην οδοποιία, καθώς και άλλα δημόσια – κερδοφόρα –έργα.

Ο Strache βρήκε και το χρόνο να εκμυστηρευτεί στον Gudenus, πόσο του αρέσει η νεαρή «Ρωσίδα». Εξήγησε στους παρευρισκόμενους πόσο εύκολα ξεπλένει μεγάλα ποσά, τα οποία προσφέρουν στο κόμμα του πλούσιοι. Μόνο σύμπτωση δε φαντάζει ότι αυτοί που ανέφερε ονομαστικά, είναι οι μεγαλύτεροι βιομήχανοι της χώρας, οι οποίοι πρόσφατα χάρηκαν για κάτι φοροελαφρύνσεις. Δεν ξαφνιάζει κανέναν, φαντάζομαι, ότι ο «πατριώτης» Strache, το «παιδί του λαού», δεν έχει κανένα πρόβλημα να ξεπουλήσει το λαό του – και μάλιστα σε ξένους, που τάχα μου τόσο μισεί. Ο ίδιος στο βίντεο λέει για τους Κινέζους, «αυτά τα σκυλιά έχουν αμέτρητα λεφτά». Στα μάτια της νεαρής «Ρωσίδας» όμως βρήκε τον παράδεισο – έτσι νόμιζε- και για αυτό αναγκάστηκε μαζί με την παραίτησή του, το Σάββατο στις 11 π.μ. να ζητήσει και συγνώμη από την, μάλλον απατημένη, σύζυγό του και το γιο του, που είναι ακόμα βρέφος.

Μάλλον απατημένη, γιατί το βίντεο που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, στις 6 μ.μ. στους ιστότοπους δύο Γερμανικών ΜΜΕ, δε δείχνει όλες τις ώρες της επίμαχης συνάντησης, αλλά μόνο τα «βασικά κομμάτια». Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ δεν υπάρχει το «μάλλον», γιατί το βίντεο κυκλοφορεί στους κύκλους δημοσιογράφων – που ο Strache αποκαλεί «τις μεγαλύτερες πόρνες του κόσμου». Το βίντεο έπεσε και στα χέρια ενός σατιρικού καλλιτέχνη της Γερμανίας, του Jan Böhmermann, γνωστός σε εμάς ως αυτός που έκανε φάρσα στον Βαρουφάκη με τη δήθεν – δήθεν άσεμνη χειρονομία του τότε Υπουργού Οικονομικών. Ο Böhmermann έκανε τέλη Απριλίου μια τοποθέτηση στην Αυστριακή τηλεόραση που, υπό τον μανδύα της σάτιρας, μιλούσε για αρχηγούς της FPÖ που γλεντάνε με βότκα και κόκα το ξεπούλημα της χώρας τους σε Ρώσους ολιγάρχες, σε μια βίλα στην Ίμπιζα.

Πρόσεχαν όμως τα προσωπικά δεδομένα, αυτοί που το δημοσίευσαν. Αυτό έσπευσαν να μας εξηγήσουν οι Γερμανοί δημοσιογράφοι που δεν παρέλειψαν να πουν, ότι σε άλλα μέρη του βίντεο έχουμε και σαφέστατες αναφορές για τις σεξουαλικές προτιμήσεις κάποιον τρίτων, κτλ, κτλ. Ποιοι είναι αυτοί οι τρίτοι; Ε, αυτό μας το είπε ο Strache στην παραίτηση του – ένας είναι ο καγκελάριος Kurz, ο άλλος ο έτερος πολιτικός αντίπαλος, ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατίας. Εν ολίγοις, εμπλέκονται όλοι οι σημαντικοί πολιτικοί της χώρας. Και ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από τη συγκυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο, της FPÖ με το Λαϊκό Κόμμα του Kurz, υπάρχει και η συνεργασία των ακροδεξιών με τους σοσιαλδημοκράτες στο κρατίδιο του Burgenland. Ο Strache στο βίντεο παρακάλεσε την «Ρωσίδα» να αγοράσει σχετικό φωτογραφικό υλικό, για τις σεξουαλικές συνήθειες των αντιπάλων του και να το διοχετεύσει σε ξένα ΜΜΕ. Έτσι, νόμιζε, ότι κανείς δεν θα μάθει ποιος κρύβεται πίσω από την συλλογή του υλικού.

Φυσικά τώρα ο Strache, έχοντας παρέα του, τους σκληροπυρηνικούς οπαδούς του, βλέπει τον εαυτό του ως θύμα παρακρατικών μεθόδων – μεθόδων που ο ίδιος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει.

Με τόσο χάος και τον δημοκρατικό λαό της Αυστρίας να διαδηλώνει από το βράδυ της Παρασκευής έξω από την καγκελαρία, ο Kurz που ήξερε για το βίντεο εδώ και μέρες, χρειάστηκε πολλές ώρες για να βγει στα ΜΜΕ για μια δήλωση. Αρχικά θα μιλούσε στις 10 πμ, στις 11 πμ, στις 12… στις 4 μμ και τελικά λίγο πριν την μετάδοση της Eurovision, στις 8 και κάτι ανακοίνωσε ότι, «δεν πάει άλλο» και «πάμε για εκλογές όσο γρηγορότερα γίνεται».

Μέχρι εδώ όλα καλά και ωραία – αλλά το ερώτημα παραμένει. Ποιος έβγαλε το βίντεο; Ποιος πλήρωσε 2900 ευρώ για τη βίλα στην Ίμπιζα; Με τόσα λεφτά προσφέρεται στο AirBnB για τριήμερη ενοικίαση, η οποία επιβεβαιώθηκε από τους ιδιοκτήτες.

Ποιος κράτησε το βίντεο τόσο καιρό στο συρτάρι; Ποιος εκπαίδευσε τόσο άριστα τους κομπάρσους του σκανδάλου, τις δύο «Ρωσίδες»; Ποιος το έδωσε στο «Der Spiegel» και στην «Süddeutsche Zeitung»; Και γιατί το έδωσε σε Γερμανούς και όχι σε Αυστριακούς; Ήδη το σκάνδαλο παίρνει μπάλα τους φίλους του Strache, την Le Pen, τον Salvini, τον Orban και τους Γερμανούς εταίρους του στην AfD.

Φαντάζει λοιπόν, σαν να έχει ρίξει κάποιος μια βόμβα σε σύναξη ακροδεξιών – λίγο πριν τις κρίσιμες, για το αστικό σύστημα, Ευρωεκλογές. Αυτός ο «κάποιος» υπολόγισε άραγε πόσο κοντά με τους ακροδεξιούς βρίσκονται αστικά κόμματα όπως το Λαϊκό Κόμμα και η Σοσιαλδημοκρατία; Ή μήπως σκόπευε και σε αυτές τις πιθανές «παράπλευρες» απώλειες.

Πριν χαρούμε για τη σφαλιάρα που έφαγε η Ευρωπαϊκή ακροδεξιά από «κάποιον», ας κρατήσουμε τις επιφυλάξεις μας για το ποιόν και τους σκοπούς του σχεδιαστή της παγίδας. Μην πέσουμε και εμείς μετά από κανένα σύννεφο.

Cui bono; Ποιος ωφελείται; Αυτή είναι η ερώτηση. Το αντίδοτο για κάθε πιθανή εμπλοκή υπάρχει βέβαια: καλό βόλι στις Ευρωεκλογές – την ψήφο σας στον γνήσιο αντιφασισμό!

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: