Κυριαρχία Σαλβίνι και νεοφασιστών στην άλλοτε “κόκκινη” Ούμπρια – Ενισχυμένο το Κομμουνιστικό Κόμμα

Σάρωσε η Λέγκα με τους συμμάχους της, συγκεντρώνοντας αθροιστικά πάνω από 60% των ψήφων, ηχηρή ήττα Δημοκρατικού Κόμματος – Κινήματος 5 Αστέρων, θετική επίδοση του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Την απόλυτη κυριαρχία της ακροδεξιάς ξενοφοβικής Λέγκας του Ματέο Σαλβίνι επιβεβαίωσαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο ιταλικό κρατίδιο της Ούμπρια, μια περιοχή που θεωρούνταν παραδοσιακά “κόκκινη”. Για πρώτη φορά μετά από μισό αιώνα, τη διοίκηση της regione αναλαμβάνει δεξιά κυβέρνηση και δη στις πιο μαύρες αποχρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, η υποψήφια της Λέγκας, Ντονατέλα Τεζέι, συγκέντρωσε περί το 38% των ψήφων, και σχηματίζει άνετα κυβέρνηση μαζί με τις δυνάμεις που την υποστήριξαν, μεταξύ των οποίων και οι “Αδελφοί της Ιταλίας”, συνεχιστές του διαβόητου μεταπολεμικά νεοφασιστικού Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος (MSI), που συγκέντρωσαν πάνω από 10%.

Μεγάλη ήττα υπέστη το κυβερνών εδώ και λίγο καιρό Δημοκρατικό Κόμμα, συγκεντρώνοντας μόλις 22% των ψήφων, ωστόσο ακόμα πιο συντριπτικό ήταν το πλήγμα για τον ελάσσονα κυβερνητικό εταίρο, το Κίνημα 5 Αστέρων, που έπεισε μόλις το 7,41% των ψηφοφόρων, ποσοστό πολύ μικρότερο από εκείνο που είχε συγκεντρώσει μόλις λίγους μήνες πριν στην ίδια περιοχή στη διάρκεια των ευρωεκλογών. Οι εκλογείς τιμώρησαν έτσι τον καιροσκοπισμό του Κινήματος 5 Αστέρων, που μόλις πριν λίγους μήνες ήταν μείζων κυβερνητικός εταίρος μαζί με τον Ματέο Σαλβίνι, με τον οποίο οι διαφορές εντέλει αφορούν περισσότερο τον καταμερισμό της εξουσίας, παρά ιδεολογικά ζητήματα.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό τοπίο έντονης συντηρητικοποίησης, αποτελεί ενθαρρρυντικό το γεγονός πως το Κομμουνιστικό Κόμμα καταγράφεται ως βασική δύναμη της – βαθιά λαβωμένης – κομμουνιστικής αριστεράς στη γείτονα. Κατορθώνοντας να παρουσιάσει υποψήφιους σε εννιά από τρεις εκλογικές περιφέρειες της Ούμπρια σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση, το ΚΚ έλαβε το 1% των ψήφων, αφήνοντας πίσω των υποψήφιο του συνασπισμού Ιταλικού ΚΚ και Ποτέρε αλ Πόπολο, του μέχρι πρότινος κύριου σχηματισμού της ιταλικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Επιβεβαιώνεται έτσι η θετική τάση που εκφράζεται τους τελευταίους μήνες υπέρ του κόμματος με ηγέτη το Μάρκο Ρίτσο, τόσο στην κάλπη των ευρωεκλογών, όσο και δημοσκοπικά. Σαφώς βέβαια, τα βήματα που πρέπει να γίνουν ακόμα για την ουσιαστική ανασύνταξη του κινήματος είναι κυριολεκτικά γιγαντιαία. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, ο γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι δε “θα ξανακούσουμε περί χρήσιμης ψήφου” κι ότι το το “Δημοκρατικό Κόμμα είναι η αιτία της νίκης του Σαλβίνι”.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: