Κυκλοφόρησε ο πρώτος τόμος της Ιστορίας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας

Το έργο είναι συλλογικό, κι εξετάζει τις απαρχές του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιδρυτικά μέλη του ΤΚΡ και τις ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις των πρώτων χρόνων. 

Σε ένα σημαντικό εκδοτικό γεγονός προχώρησε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, τα οποία τιμήθηκαν, παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, με μια σειρά εκδηλώσεις, εκθέσεις και εκδόσεις.

Η σημαντικότερη εξ αυτών είναι η κυκλοφορία του πρώτου από τους τέσσερις τόμους για την ιστορία του ΤΚΡ, με τον τίτλο “Ιστορία του Κόμματος: Η δυναμική της ίδρυσης του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας”. Το έργο είναι συλλογικό, κι εξετάζει τις απαρχές του κομμουνιστικού κινήματος στη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στα ιδρυτικά μέλη του ΤΚΡ και τις ιστορικές και πολιτικές εξελίξεις των πρώτων χρόνων.

Στον πρώτο τόμο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι πρώτες σοσιαλιστικές οργανώσεις και εργατικοί αγώνες στη χώρα, πριν την ίδρυση του κόμματος, ενώ καλύπτει την περίοδο ως και τις 25 Οκτώβρη 1927, ημερομηνία συντονισμένης αντικομμουνιστικής δίωξης των μελών του κόμματος από το κεμαλικό καθεστώς.

Όπως σημειώνει η εισαγωγή της έκδοσης:

“Η άνοδος του κομμουνιστικού κινήματος στην Τουρκία ξεκινά με την απόσχιση από το σοσιαλισμό της Οθωμανικής περίοδο. Ο Οθωμανικός σοσιαλισμός ιδρύθηκε και οργανώθηκε στη βάση εθνοτικών και θρησκευτικών ορίων, με αμφισημία μεταξύ σοσιαλισμού και εθνικισμού σε προγραμματικό και ιδεολογικό επίπεδο Η ρήξη έρχεται μαζί με το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα, που ξεκινά το 1919 και τη δομική μετάβαση από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Τουρκική Δημοκρατία. Αυτή η μετάβαση και οι σχέσεις με τη Σοβιετική Ένωση επηρέασαν την ανάδυση του κομμουνιστικού κινήματος στην Τουρκία.

Παρότι αυτή η μελέτη βασίζεται σε ντοκουμέντα, το κύριο κίνητρο δεν είναι απλά η δημοσίευση ντοκουμέντων. Δεν υπάρχει πρόθεση πολεμικής, αλλά υπάρχει ο στόχος να απαντηθούν διαδεδομένες αλλοιώσεις και παραπλανητική ιστοριογραφία, καθώς το ξαναγράψιμο της ιστορίας του κόμματος είναι όργανο για τον αγώνα του σήμερα, τον αγώνα για το σοσιαλισμό”, προσθέτει το σημείωμα.

Με πληροφορίες από sol.org.tr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: