Ξεκινούν οι κλινικές μελέτες για το κουβανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Τρεις από τους ερευνητές του εμβολίου έγιναν και οι πρώτοι εθελοντές για τη δοκιμή της πρώτης δόσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση των αντισωμάτων μετά τη λήψη της. 

Λίγες μέρες απέμειναν μέχρι να ξεκινήσει η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών για το πρώτο κουβανικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Αυγούστου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη σε παρουσίαση της κλινικής μελέτης με τίτλο Soberana 01 στο Μέγαρο της Επανάστασης στην Αβάνα.  Η ανακοίνωση έγινε με την παρουσία του προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ, κι εκπροσώπων της επιστημονικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το υποψήφιο εμβόλιο, Finlay-FR-1 “δείχνει ελάχιστες αβεβαιότητες, χαμηλό ρίσκο και ενθαρρυντικά αποτελέσματα στην προκλινική φάση”.

Στη διάρκεια της παρουσίασης έγινε γνωστό πως στις 28 Ιουλίου τρεις από τους ερευνητές του εμβολίου έγιναν και οι πρώτοι εθελοντές για τη δοκιμή της πρώτης δόσης, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για αύξηση των αντισωμάτων μετά τη λήψη της.

Οι κλινικές φάσεις του εμβολίου που θα αρχίσουν στις 24 Αυγούστου θα γίνουν με δύο δόσεις του εμβολίου και όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα ασφαλείας. Η δεύτερη φάση προβλέπεται να ξεκινήσεις στις 11 Σεπτέμβρη. Ο πρόεδρος της Κούβας συνεχάρη τους επιστήμονες για την ως τώρα πρόοδό τους, προειδοποιώντας παράλληλα ενάντια σε χαλάρωση της επιφυλακής ενάντια στην πανδημία, που τον τελευταίο μήνα έκανε μια σημαντική επανεμφάνιση στο νησί, ζητώντας την τήρηση των μέτρων δημόσιας υγείας.

Με πληροφορίες από telesur

(κεντρική φωτό EFE)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: