Κοντσέρτο για σβάστικες – Μεγάλη νεοναζιστική συναυλία στο Κίεβο

Την έναρξη της επιχείρησης Μπαρμπαρόσα “γιόρτασαν νεοναζιστικά συγκροτήματα απ΄όλο τον κόσμο στην Ουκρανική πρωτεύουσα με τραγούδια για θανάτους Εβραίων, ομοφυλόφιλων και μαύρων και κάψιμο της σοβιετικής σημαίας.

Η καρδιά του ευρωπαϊκού νεοναζισμού χτυπάει όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια στην Ουκρανία, όπου, εκτός από όλες τις άλλες εκδηλώσεις νοσταλγίας για το Χίτλερ, λαμβάνουν συχνά – πυκνά χώρο μουσικές διοργανώσεις ακροδεξιών και ανοιχτά ναζιστικών συγκροτημάτων.

Τη μέρα της εισβολής των ναζιστικών στρατευμάτων στην ΕΣΣΔ διάλεξε ο διοργανωτής της συναυλίας Αρσένι Μπιλοντούμπ για το φαιό event, όπου θα συμμετάσχουν έξι νεοναζιστικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και ένα του οποίου πρώην κιθαρίστας ευθύνεται για τη δολοφονία έξι ανθρώπων σε ένα έγκλημα μίσους το 2012.  

Ο Μπιλοντούμπ θεωρείται “πνευματικός ηγέτης” της ουκρανικής ακροδεξιάς και είναι επίσης επικεφαλής ενός από τα συγκροτήματα που θα εμφανιστούν του Σοκίρα Περούνα (Το τσεκούρι του Περούν). Επιπλέον, είναι ιδιοκτήτης της μάρκας ρούχων Svastone, που είναι αγαπημένη των νεοναζί στην πατρίδα του, χάρη σε μπλουζάκια που φέρουν ρατσιστικά συνθήματα και διάφορες παραλλαγές της σβάστικας. Στις επερχόμενες ουκρανικές βουλευτικές εκλογές τον άλλο μήνα, ο ίδιος ελπίζει να μπει στο κοινοβούλιο, ως μέλος του διαβόητου “Δεξιού Τομέα”. Εξάλλου, ακόμα κι αν δεν εκλεγεί τελικά , παραμένει ένα σημαντικό δημόσιο πρόσωπο, όπως δείχνει το γεγονός πως το 2017 μίλησε σε κρατική νεανική κατασκήνωση της χώρας, μαζί με εκπροσώπους του Ουκρανικού Υπουργείου Νεότητας και Αθλητισμού, ανάμεσά τους και η σύζυγος ενός υπουργού. 

Όσο για τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του Μπιλοντούμπ, διακρίνονται από στίχους που έγραψε ο ίδιος για τα τραγούδια της μπάντας του, όπου αρνείται ευθέως το Ολοκαύτωμα, με τίτλους όπως “Έξι εκατομμύρια ψέματα”. Αλλά και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ήταν ένας κι ένας. Το φινλανδικό συγκρότημα Mistreat για παράδειγμα, έχει ως μεγάλη του επιτυχία το “Μισώ τους πούστηδες”, ενώ άλλοι τρυφεροί στίχοι επαινούν τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και υπόσχονται πως “η σβάστικα θα ανεμίσει ξανά”. 

“Κακός μπαρμπέρης” τιτλοφορείται ένα από τα ντόπια συγκροτήματα που έλαβαν μέρος, κάποια μέλη του οποίου ανήκαν στο αντισημιτικό συγκρότημα Τσιρούλνια, που άφησε μεγάλη παρακαταθήκη στον παγκόσμιο μουσικό πολιτισμό με αριστουργήματα όπως “Έξι εκατομμύρια σαπούνια” και “Θωρ εναντίον Τορά”.   

Οι σταρ της βραδιάς ωστόσο ήταν οι Αμερικανοί “Blue Eyed Devils”, που ακόμα και χρόνια μετά τη διάλυσή τους θεωρούνται ένα από τα πιο βίαια νεοναζιστικά συγκροτήματα στην Ευρώπη, με τραγούδια που υμνούν τον Άντολφ Άιχμαν και ζητούν μαζικούς φόνους Εβραίων και Αφροαμερικανών. Πριν 7 χρόνια, ο παλιός τους κιθαριίστας Γουέιντ Πέιτζ σκότωσε έξι ανθρώπουν σε ναό Σιχ στο Ουισκόνσιν πριν αυτοκτονήσει ο ίδιος.

Η συναυλία διαφημίστηκε ανοιχτά και ποικιλοτρόπως στην Ουκρανία, βασιζόμενη και στην πλήρη ανοχή των κρατικών αρχών. Χώρος το κλαμπ “Μπίνγκο”, χωρητικότητας περίπου 1500 ατόμων, όπου έχουν λάβει κατά καιρούς χώρα κι άλλες τέτοιου χαρακτήρα εκδηλώσεις. Το κοινό το διασκέδασε, ανεμίζοντας μεταξύ άλλων σημαίες με κέλτικους σταυρούς και καίγοντας σοβιετικές σημαίες. Σε αντίθεση με τους ιδεολογικούς τους προγόνους εξάλλου, έχουν κάθε λόγο να το γλεντάνε.

Με πληροφορίες από Haaretz.com και φωτογραφία από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: