Η Κομμουνιστική Πρωτοβουλία για την επέτειο της Οχτωβριανής Επανάστασης

Το παράδειγμα της Οχτωβριανής επανάστασης εμπνέει νέες γενιές κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη, που παλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες ενάντια στην αστική τάξη και διακρατικούς μηχανισμούς και συμμαχίες σαν την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, που τροφοδοτούν τον κίνδυνο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων. 

Η Ευρωπαϊκή  Πρωτοβουλία Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων, σχετικά με την 101η επέτειο της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Επανάστασης, σημειώνει τα εξής:

Η Οχτωβριανή Επανάσταση ήταν το μεγαλύτερο γεγονός που συνέβει κατά τον 20ό αιώνα. Οι συνέπειες που είχε η κατάληψη της εξουσίας από την εργατική τάξη για τους εργάτες και τους λαούς όου του κόσμου θα γινόταν ορατές για δεκαετίες και θα διαμόρφωναν τις εξελίξεις της ανθρώπινης ιστορίας.

Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η δημόσια παιδεία, η δημόσια υγεία, όλ’αυτά υπήρξαν στις καπιταλιστικές χώρες γιατί πρώτα δημιουργήθηκαν στην ΕΣΣΔ. Η εργατική τάξη στις καπιταλιστικές χώρες ήταν ισχυρότερη χάρη στην ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών. Και μόνο η ύπαρξη των σοσιαλιστικών χωρών ήταν αρκετά δυνατή ώστε να αποδυναμώσει τους καπιταλιστές και να δώσει δύναμη στην εργατική τάξη σε όλο τον κόσμο.

Στην εποχή μας, χρόνια μετά το θρίαμβο της αντεπανάστασης στην ΕΣΣΔ και τις ευρωπαϊκές σοσιαλιστικές χώρες, ακόμα και τώρα οι καπιταλιστές συνεχίζουν να στοχεύουν στην καταστροφή όλων των κατακτήσεων που κερδήθηκαν χάρη στην ηρωϊκή πάλη της εργατικής τάξης και των λαών, που εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα των χωρών που οικοδομούσαν το σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Η σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης και οι συνέπειές της δε θα πρέπει να ξεχαστούν ή να χειραγωγηθούν. Η Οχτωβριανή Επανάσταση και το κομμουνιστικό κίνημα και η ιστορία δεν πρέπει ποτέ να εξισωθούν με το ναζισμό – φασισμό. Ας μην ξεχάσουμε ότι η ΕΣΣΔ ήταν που νίκησε το ναζισμό – φασισμό και απελευθέρωσε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης!

Το παράδειγμα της Οχτωβριανής επανάστασης εμπνέει νέες γενιές κομμουνιστών σε όλη την Ευρώπη, που παλεύουν κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες ενάντια στην αστική τάξη και διακρατικούς μηχανισμούς και συμμαχίες σαν την ΕΕ ή το ΝΑΤΟ, που τροφοδοτούν τον κίνδυνο νέων ιμπεριαλιστικών πολέμων και συγκρούσεων.

Το παράδειγμα της Οχτωβριανής Επανάστασης είναι γεμάτο μαθήματα για το εργατικό κίνημα, που αναπτύσσει μια διαρκή πάλη ενάντια στους εργοδότες και τις κυβερνήσεις τους, που θέλουν να καταστρέψεουν τα κοινωνικά δικαιώματα, τα εργατικά δικαιώματα, τις συλλογικές συμβάσεις, τα συστήματα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης, που θέλουν να αυξήσουν τα όρια ηλικίας συντάξεων και να παρεμποδίσουν την πρόσβαση δημόσιων συντάξεων σε εργάτες.

Το παράδειγμα της Οχτωβριανής Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια των γυναικών και των ανδρών της εργατικής τάξης από τα λαϊκά στρώματα, που μπορούν να βρουν πολλά παραδείγματα του πώς η απελευθέρωσή τους θα έρθει μόνο με την απελευθέρωση όλης της εργατικής τάξης, πώς η ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα που βάζει τέλος στις οικονομικές ρίζες της ανισότητας.

Η Μεγάλη Σοσιαλιστική Επανάσταση του Οχτώβρη 1917 άνοιξε το μονοπάτι για: τη διάλυση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής και του αστικού κράτος μέσω της Σοσιαλιστικής Επανάστασης, την κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής για να ακολουθήσει μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία κάτω από τον έλεγχο των εργατών για την παραγωγή και τη διανομή του κοινωνικού προϊόντος, η οικοδόμηση της σοσιαλιστικής – κομμουνιστικής δημοκρατίας από τους χώρους δουλειάς, η οικοδόμηση ενός νέου τύπου κράτους που θα βάζει στην άκρη ως την πλήρη εξαφάνιση όλα τα ίχνη εμπορικών σχέσεων παραγωγής, κάθε ίχνος εκμετάλλευσης και καταπίεσης κάποιων ανθρώπων από άλλους, ως τον πλήρη θρίαμβο του κομμουνισμού.

Για πολλές δεκαετίες, η ΕΣΣΔ και οι υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλισμού – κομμουνισμού σε σχέση με τον καπιταλισμό. Είναι γεγονός πως, για πρώτη φορά στην ιστορία, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο ξεπεράστηκε και πως, στην ΕΣΣΔ και τις υπόλοιπες σοσιαλιστικές χώρες, τέθηκαν τα θεμέλια για το σχηματισμό μιας ανώτερης κοινωνίας, απαλλαγμένης από εκμετάλλευση και κάθε μορφή καταπίεσης. Να γιατί είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στο να υπερασπιστούμε και να προωθήσουμε την προώθηση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στο παρελθόν, έχοντας διδαχθεί από τις αδυναμίες και τα λάθη, αλλά, κυρίως, είμαστε αφοσιωμένοι να ξαναπάρουμε το μονοπάτι που χαράχτηκε από την Επανάσταση του Οχτώβρη πριν 101 χρόνια, είμαστε αφοσιωμένοι στην οργάνωση και ανάπτυξη νέων επαναστάσεων που οδηγούν την εργατική τάξη των χωρών μας σε ένα νέο είδος ανάπτυξης ελεύθερης από εκμετάλλευση και πόλεμο, στη βάση σχέσεων αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των χωρών κι όχι στη βάση λεηλασίας και επιδρομών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: