Κομμουνιστικά Κόμματα απ’όλο τον κόσμο στηρίζουν τον αγώνα των Παλαιστινίων και στηλιτεύουν ΗΠΑ-ΕΕ και “ευρωαριστερούς”

14 κόμματα προσυπογράφουν μέχρι στιγμής την ανακοίνωση, με την πρωτουβουλία να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μετά την έκκληση του “Κόμματος του Λαού της Παλαιστίνης” για στήριξη του αγώνα του παλαιστινιακού λαού κατά της ισραηλινής κατοχής, 14 Κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα από σειρά χωρών εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την πρωτοβουλία να είναι ανοιχτή και σε νέες υπογραφές. Στο στόχαστρο των κομμουνιστών βρίσκεται η πολιτική ΗΠΑ και ΕΕ, με τις πρώτες να στηρίζουν ανοιχτά την εγκληματική πολιτική του ισραηλινού κράτους, δίνοντάς της παραπέρα επιβράβευση με την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας και τη δεύτερη να τηρεί ίσες αποστάσεις λεκτικά μεταξύ θύτη και θύματος, την ώρα που κράτη – μέλη της, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εμβαθύνουν τις σχέσεις συνεργασίας τους με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα.

Έμφαση δίνεται και στην στάση κομμάτων του ΚΕΑ (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς) με προεξάρχον το γερμανικό “Die Linke” ο επικεφαλής της ΚΟ του οποίου πριν λίγο μόνο καιρό επισκέφτηκε ισραηλινούς εποικισμούς στα πλαίσια δενδροφύτευσης για λόγους ασφαλείας (!), ενώ και άλλα κόμματα, με πρωταγωνιστή το Σύριζα, προωθούν την αναβάθμιση των σχέσεων με το κράτος – δολοφόνο.

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην ψήφιση του πρόσφατου ρατσιστικό νόμου περί εθνικότητας που ουσιαστικά αναβιώνει και θεσμικά το απαρτχάιντ στις ισραηλινές κοινότητες, ενώ επαναλαμβάνεται η αναγκαιότητα ίδρυσης ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης 

 

«Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταδικάζουν αποφασιστικά τα εγκλήματα που διαπράττει ο ισραηλινός στρατός εναντίον του παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα εδάφη, ειδικά στη Λωρίδα της Γάζας, που προκάλεσαν αιματοκύλισμα, δολοφονώντας εν ψυχρώ άοπλους διαδηλωτές, άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Η επιθετική πολιτική της διοίκησης του Τραμπ και η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ και η μετακίνηση εκεί της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών, ενάντια στη γενική διεθνή κατακραυγή, ενθάρρυναν την επιθετικότητα του Ισραήλ, που συνεχίζει τόσο την παράνομη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών όσο και τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού.

Οι κυβερνήσεις των χωρών που υιοθετούν μια στάση ίσων αποστάσεων, εξισώνοντας το θύμα με το θύτη, έχουν μεγάλες ευθύνες. Η θέση της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, που καθώς τελείται μια οργανωμένη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, καλεί “όλες τις πλευρές να επιδείξουν συγκράτηση” και αναβαθμίζει τις σχέσεις της με το ισραηλινό κράτος, είναι απαράδεκτη.

Κάποια ευρωπαϊκά αριστερά κόμματα έχουν επίσης μια απαράδεκτη θέση υποστήριξης της ισραηλινής κατοχής και των εποικισμών, όπως δείχνει η τελευταία επίσκεψη του ηγέτη της κοινοβουλευτικής ομάδας του γερμανικού αριστερού κόμματος “Die Linke” και η φύτευση δέντρου στον ισραηλινό εποικισμό.

Ενώ κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής άλλα κόμματα που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αναπτύσσουν σχέσεις με το Ισραήλ, ειδικά στρατιωτικές.

Η τελευταία ψήφιση του ισραηλινού νόμου περί εθνικής ιθαγένειας στην Κνεσέτ είναι ένα πρόσθετο βήμα προς το κράτος του απαρτχάιντ.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα εκφράζουν την αλληλεγγύη και την υποστήριξή τους στον παλαιστινιακό λαό και τον δίκαιο αγώνα του υπέρ του ανεξάρτητου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους μέσα στα σύνορα πριν από τις 4 Ιούνη 1967, με την πρωτεύουσά του στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα μας και καλούμε τους λαούς να ενισχύσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού, μέχρι το τέλος της ισραηλινής επιθετικότητας και κατοχής που υποστηρίζεται από τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό.

Τα κόμματα που υπογράφουν έως τώρα:

  • Κόμμα Εργασίας της Αυστρίας

  • Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

  • Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ελ Σαλβαδόρ

  • Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Μπανγκλαντές

  • Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας

  • Κόμμα του Λαού της Παλαιστίνης

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Παραγουάης

  • Κομμουνιστές της Σερβίας

  • Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: