Κολομβία: Συντηρητική στροφή και μεγάλη ήττα για το FARC εν μέσω μεγάλης αποχής

Αποχή άνω του 50%, πολυδιάσπαση του πολιτικού σκηνού με ενίσχυση των δεξιών κομμάτων, πολύ χαμηλό ποσοστό στην παρθενική εκλογική αναμέτρηση του κόμματος FARC, μετά από μια προεκλογική εκστρατεία που σημαδεύτηκε από πολλά κρούσματα παρεμπόδισης των δραστηριοτήτων των υποψηφίων του.

“Μαύρο” διαγράφεται το πολιτικό τοπίο στην Κολομβία μετά τις εκλογές της Κυριακής, τις πρώτες που διεξάγονται μετά την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της απερχόμενης κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος και των FARC-EP, που συμφώνησαν το 2016 για τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα, με κατάθεση 7.000 όπλων και αντάλλαγμα την κάθοδο των τέως ανταρτών στον κοινοβουλευτικό στίβο, διασφαλίζοντας στο Σάντος το Νόμπελ Ειρήνης εκείνης της χρονιάς.

Οι εκλογές, που ανέδειξαν πρώτη δύναμη για μια ακόμα φορά την αποχή, η οποία κυμάνθηκε περί το 53% για τη βουλή και τη γερουσία, ελαφρώς χαμηλότερη από την αντίστοιχη της αναμέτρησης του 2014 (56%), δεν έφεραν απόλυτη πλειοψηφία σε κανένα πολιτικό κόμμα, καθώς κανένας πολιτικός σχηματισμός δε συγκέντρωσε πάνω από 16%. Συνολικά ωστόσο ενισχύθηκαν οι συντηρητικές δυνάμεις, κυρίως το “Δημοκρατικό κόμμα” του πρώην προέδρου Αλβάρο Ουρίμπε, που είχε πολεμήσει λυσσαλέα την ειρηνευτική συμφωνία, ακολουθούμενο από τα επίσης δεξιά κόμματα “Ριζοσπαστική Αλλαγή” και “Συντηρητικό Κόμμα”, τα οποία μαζί συγκεντρώνουν πενήντα από τις εκατόν δύο έδρες της γερουσίας.

Τις υπόλοιπες καταλαμβάνουν το Φιλελεύθερο Κόμμα, το ως τώρα κυβερνών Κόμμα της Ενότητας του Σάντος, που προώθησε τη συμφωνία με στόχο από τη σκοπιά του τη διασφάλιση εσωτερικής ηρεμίας για τη διευκόλυνση των επενδύσεων, η Συμμαχία των πρασίνων, οι σοσιαλδημοκράτες του “Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου”, η επίσης κατά βάση σοσιαλδημοκρατική “Συμμαχία της αξιοπρέπειας” που συσπειρώνει μεταξύ άλλων το ΚΚ Κολομβίας, και μικρότερες δυνάμεις.

Φτωχή επίδοση σημείωσε, όπως αναμενόταν από τους περισσότερους αναλυτές, το κόμμα FARC, συγκεντρώνοντας περίπου 1% των ψήφων, έχοντας ωστόσο διασφαλίσει χάρη στη συμφωνία για δυο συνεχόμενες κοινοβουλευτικές περιόδους από πέντε έδρες σε γερουσία και βουλή, ώστε να επιβλέπει την νομοθετική εφαρμογή των όρων της ειρηνευτικές συμφωνίας, η οποία παρά την επικράτηση των δεδηλωμένων εχθρών της, αναμένεται να καθυστερήσει, αλλά όχι και να διακοπεί, με βάση τα ως τώρα δεδομένα.

Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά την “συμφιλιωτική”, μεταρρυθμιστική ρητορική που υιοθέτησε το FARC κατά την προεκλογική επίπεδο, δεν απέφυγε τις εκδηλώσεις βίας και ρεβανσισμού εναντίον του, που μάλιστα στις αρχές Φλεβάρη ανάγκασαν το κόμμα να αναστείλει τις προεκλογικές του εκδηλώσεις, καταγγέλοντας τους οπαδούς του Δημοκρατικού Κόμματος για απειλές και υποκίνηση βίας κατά των υποψηφίων και οπαδών των FARC. Ακόμα και ο ηγέτης του, Ροδρίγο Λοντόνιο, δέχθηκε κατά τη διάρκεια ομιλίας του επίθεση με ντομάτες και αυγά. Ο ίδιος αποσύρθηκε από την κούρσα των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν το Μάιο του τρέχοντος έτους, χωρίς ακόμα το κόμμα του να έχει ανακοινώσει ποιον υποψήφιο προτίθεται να στηρίξει.

Την Κυριακή εξάλλου πραγματοποιήθηκε παράλληλα με τις εκλογές, η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης των προεδρικών υποψηφίων, στους δυο βασικούς πολιτικούς σχηματισμούς. Στο κεντροαριστερό στρατόπεδο επικράτησε o σοσιαλδημοκράτης πρώην δήμαρχος Μπογκοτά Γκουστάβο Πέτρο, πρώην αντάρτης της πάλαι ποτέ δεύτερης μεγαλύτερης ένοπλης οργάνωσης της χώρας Μ-19, που είχε συγκροτηθεί στα πρότυπα των Τουπαμάρος της Ουρουγάης και αργότερα προχώρησε σε ενσωμάτωση στο αστικό πολιτικό σύστημα από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Στον αντίπαλο πόλο, νικητής αναδείχθηκε ο Κάρλος Καϊσέδο, προερχόμενος από το “Δημοκρατικό Κόμμα”. Στις εκλογές του Μάη θα συμμετέχουν επίσης υποψήφιοι των Πρασίνων και του “Δημοκρατικού Εναλλακτικού Πόλου”, κι ο φιλελεύθερος Ουμπέρτο ντε Λα Κάγιε, που συμμετείχε στις συνομιλίες της Αβάνας για την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: