“Κλείστε τους γέρους στα σπίτια” coronovirus edition – Υποχρεωτική απομόνωση ηλικιωμένων άνω των 70 ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση

Το μέτρο φαίνεται να εντάσσεται στη στρατηγική που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με την οποία στόχος είναι να νοσήσει το 60% του πληθυσμού, με την επιδίωξη να αποκτηθεί “ανοσία αγέλης” στον κορονοϊό.

Νέα μέτρα φαίνεται να ετοιμάζει η βρετανική κυβέρνηση, την ώρα που βλέπει τους θανάτους από κορονοϊό να διπλασιάζονται μέσα σε μία μέρα. Η στρατηγική της κυβέρνησης διαφέρει αισθητά από εκείνη που έχουν υιοθετήσει άλλες χώρες και παρεκκλίνει από της οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και το επιστημονικό επιτελείο που τον συμβουλεύει, στόχος είναι να αποκτηθεί “ανοσία αγέλης”από το 60% του πληθυσμού, ώστε να σταματήσει η μετάδοσή του, θεωρία που προϋποθέτει βέβαια ότι η ανοσία διαρκεί για ένα διάστημα ικανό να αποτρέψει νέο ξέσπασμα της πανδημίας πριν την ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου ή θεραπείας, γεγονός καθόλου βέβαιο. Με κυνισμό πρωτοφανή ακόμα και για τα δεδομένα αστικών κυβερνήσεων, ο Τζόνσον είχε καλέσει τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για το γεγονός πως θα χάσουν “αγαπημένα πρόσωπα πριν την ώρα τους”. Μετά την αυστηρή κριτική που δέχτηκε, ο Βρετανός ηγέτης προανήγγειλε νέο πακέτο μέτρων, το οποίο όμως μέχρι στιγμής δεν αγγίζει τον πυρήνα της αρχικής προσέγγισης για διάδοση του ιού στα πιο ανθεκτικά τμήματα του πληθυσμό με στόχο την αναοσία αγέλης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ανακοίνωση του υπουργείου υγείας, εξετάζεται το μέτρο της καραντίνας ατόμων άνω των 70 για τέσσερις μήνες, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει και πώς θα λειτουργήσει. Έντονες αντιδράσεις στη χώρα προκαλεί το γεγονός πως η πρώτη ενημέρωση για το μέτρο έγινε σε κλειστό κύκλο επιλεγμένων δημοσιογράφων, σε μια στιγμή που η διαφάνεια στην ενημέρωση για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα είναι αναγκαία όσο ποτέ. Από ό,τι φαίνεται, το μέτρο της καραντίνας ηλικιωμένων θα ανακοινωθεί με λεπτομέρειες μαζί με άλλα έκτακτα μέτρα την Τρίτη.

Επιχειρώντας παράλληλα να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από τη στρατηγική “όποιος ζήσει, έζησε”, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στη βδομάδα θα ανακοινώσει τα επιστημονικά στοιχεία στα οποία βασίζεται η προσέγγισή της.

Αν και ο υπουργός υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι θα γίνει εθνική προσπάθεια για παραγωγή και αγορά περισσότερων συσκευών οξυγόνου για το δημόσιο σύστημα υγείας, ο αριθμός των οποίων δεν ξεπερνά τις 5000 αυτή τη στιγμή, παράλληλα αρνήθηκε να δεσμευτεί ότι θα υπάρξει επάρκειά για όλους τους πιθανούς ασθενείς, δηλώνοντας: “Με ακούσατε να λέω ότι δεν δίνω εγγυήσεις στην ιατρική περίθαλψη. Ο ιός είναι σίγουρα τεράστια πρόκληση και μαθαίνουμε κάθε μέρα. Δε δίνω τέτοιου είδους εγγυήσεις”.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση καθυστερεί να εξηγήσει με σαφήνεια τα μέτρα της, προτρέπει τους πολίτες να μην κάνουν μαζικές αγορές σε σούπερ μάρκετ, διαβεβαιώνοντάς τους ότι η κυβέρνηση “έχει την πεποίθηση” ότι θα τα προϊόντα θα είναι αρκετά για όλους.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου της χώρας, που επισημαίνουν τις μεγάλες ελλείψεις στο σύστημα υγείας και την καθυστέρηση λήψης μέτρων ενάντια στην πανδημία. Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του συμβουλίου του Βρετανικού Ιατρικού Συλλόγου δρ. Τσάαντ Ναγκπόλ: “Η θέση εκκίνησής μας δυστυχώς είναι πολύ χειρότερη από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε περίπου ένα τέταρτο των ΜΕΘ που έχει η Γερμανία για παράδειγμα. Είναι σημαντικό να δούμε τώρα καθαρά τα σχέδια που έχει η κυβέρνηση για επέκταση αυτού του δυναμικού”.

Με πληροφορίες από Independent

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6


Notice: Only variables should be passed by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/functions.php on line 38
4 Σχόλια

  • Ο/Η ΑΧΠ λέει:

    Η τακτική που ακολουθείται από τα περισσότερα κράτη είναι “καθυστερούμε την εξάπλωση και την <> χρονικά ώστε να μπορέσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν”. Γιατί τα νοσοκομεία έχουν περιορισμένο αριθμό κλινών εντατικής, αναπνευστήρες κτλ. και μπορούν να φιλοξενήσουν μόνο Χ άτομα κάθε εβδομάδα. Άρα το λογικό, για μένα που δεν είμαι ειδικός, είναι να ελέγχουμε πόσοι αρρωστούν κάθε εβδομάδα, Χ δηλαδή. *Αν αυτό είναι εφικτό και όχι επιστημονική φαντασία*.

    Δεν καταλαβαίνω πως <> χρονικά τα κρούσματα με το να κλείνονται οι άνθρωποι στο σπίτι και μόνο. Αλλά, ελπίζουμε τα μοντέλλα εξάπλωσης του ιού που έχουν δημιουργήσει να είναι σωστά και η τακτική αυτή να αποδώσει. Για μένα, που δεν είμαι ειδικός το ξαναλέω, πιο λογικό θα ήταν ελεγχόμενα να αρρωστούν Χ άτομα κάθε εβδομάδα. Αλλά αυτό προϋποθέτει τεράστια οργάνωση. Φυσικά η ελπίδα “δεν θα αρρωστήσω εγώ” πεθαίνει πάντα τελευταία.

    Η τακτική του κλόουν αυτού είναι “αρρωστήστε ελεύθερα και μη ελεγχόμενα, ότι δεν μας σκοτώνει μας δυναμώνει, ειδικά την πλέμπα”.

    Είναι μια τεχνική που εξελίκτηκε από την Αυτοκρατορία στους αιώνες, πρώτα πάνω στο γηγενή πληθυσμό των μεγαλουπόλεων της, π.χ. στο Λονδίνο, που θεριζόταν από τις ασθένειες και που ακόμα και πριν 20 χρόνια επανήλθε η φυματίωση στις φτωχοσυνοικίες του East End. Και μετά στις αποικίες της, με τις μαζικές γενοκτονίες. 2 τουλάχιστον: σε Ιρλανδία (potato famine, δες https://www.history.com/topics/immigration/irish-potato-famine και https://www.mixanitouxronou.gr/i-vretaniki-adiaforia-pou-prokalese-to-thanato-15-ekatommiriou-irlandon-o-megalos-limos-pou-proilthe-apo-mia-asthenia-tis-patatas-ke-therise-tous-katholikous-eno-prostatefthikan-i-protestantes/) και στην Ινδία (https://en.wikipedia.org/wiki/Late_Victorian_Holocausts https://en.wikipedia.org και /wiki/Timeline_of_major_famines_in_India_during_British_rule) .

    Αυτές οι γενοκτονίες δεν ήταν, ας πούμε, άμεσες και προμελετημένες αλλά έμμεσες ως νομοτελειακό αποτέλεσμα πολύ συγκεκριμένων οικονομικών επιλογών που ευνοούσαν τους μεγαλο-ιδιοκτήτες γης, τους εξαγωγείς τροφίμων και την αριστοκρατία.

    Η κορωνίδα (ας μου επιτραπεί ο όρος) αυτής της εγκληματικής και ταξικά και ρατσιστικά κατευθυνόμενης πολιτικής ήταν φυσικά ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος. Με τον στρατάρχη Haig να αποχιλιατίζει το βρετανικό προλεταριάτο με μια αριστοκρατικής έμπνευσης τακτική που χαρακτηρίστηκε “της Λιθίνης εποχής”. Βασικά, τους αμολούσε στις βελγικές πεδιάδες μέσα στα ναρκοπέδια και τα πολυβόλα. Και εκτελούσε όσους έκαναν πίσω.

    Πτώματα, πτώματα, πτώματα.

    Αλλά φυσικά η εγκληματική ιδεολογία αυτών που κυβερνούν στην Βρετανία εδώ και 300 χρόνια ακόμα συνεχίζεται, με τα πολύνεκρα ατυχήματα στους σιδηροδρόμους μετά την ιδιωτικοποίηση τους, με τους 80 καμένους στην πολυκατοικία των υπηρετών της αριστοκρατίας του Kensington, στο Grenfell Tower, και τώρα με αυτό τον ιό και το “άσε την αρρώστεια να κάνει την δουλειά της”.

    Και γιατί να σταματήσει δηλαδή; Αφού όσο την δέρνουν τόσο ηδονίζεται η βρετανική* “πλέμπα”. Λες και ο μαζοχισμός είναι έλλειψη ταξικής συνείδησης τελικά.

    *Ισπανική, ιταλική, ελληνική, κυπριακή κτλ. κτλ. κτλ.

    ΑΧΠ

  • Ο/Η ΑΧΠ λέει:

    Από κάποια στατιστικά: Westminster και Kensington (βουλή και τα παλάτια) έχουν 9 και 17 κρούσματα στους 100,000 κατοίκους. Ενώ το East End (tower hamlets) 2.5. Η φτωχότερη περιοχή του Λονδίνου (Dagenham) έχει 2.35 / 100,000.

    (δες https://www.mylondon.news/news/zone-1-news/wealthiest-most-deprived-areas-london-17171816)

    Αλλά αυτό είναι η αρχή, δηλαδή τα εισαγώμενα κρούσματα που προήλθαν από ταξιδιώτες, σκιέρ κτλ. Τώρα πόσο γρήγορα θα εξαπλώνεται ο ιός στην κάθε περιοχή και πόσους θανάτους θα προκαλέσει, αυτό σίγουρα θα έχει ταξικό πρόσημο.

    Μην ξεχνάμε και το βρετανικό postcode lottery δηλαδή ότι η θνησιμότητα στον καρκίνο (και γενικά η νοσοκομειακή φροντίδα και πρόληψη) εξαρτάται από τον ταχυδρομικό κώδικα της διαμονής σου. Στην Βρετανία φυσικά που ξόδεψε δισεκατομμύρια τελευταία για το υπερ-αεροπλανοφόρο και την αναβάθμιση των πυρηνικών trident.

    δες:
    https://www.targetovariancancer.org.uk/our-campaigns/ovarian-cancer-postcode-lottery

    https://www.thesun.co.uk/wp-content/uploads/2018/02/dd-composite-breast-11.jpg

    μου χτύπησες μια ευαίσθητη χορδή με αυτό το άρθρο.

  • Ο/Η ΑΧΠ λέει:

    μου ξέφυγε και η τακτική του “περιοριστείτε μέχρι να βρουν το εμβόλιο”.

Κάντε ένα σχόλιο: