“Κλειδώνει” την προεδρία των ΗΠΑ ο Τζο Μπάιντεν – Επιμένει στη “νίκη” του ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Μπάιντεν στα 78 του χρόνια γίνεται ο γηραιότερος υποψήφιος που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Τέλος διαφαίνεται στον ορίζοντα του εκλογικού θρίλερ στις ΗΠΑ, καθώς σύμφωνα με τα μεγαλύτερα δίκτυα ΜΜΕ των ΗΠΑ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν εξασφαλίζει και τους εκλέκτορες της Πενσυλβάνια κι έτσι συγκεντρώνει 273 εκλέκτορες, πάνω από τους 270 που χρειάζονται για την εκλογή του στο Λευκό Οίκο.

Πανηγυρισμοί ξέσπασαν ήδη σε μια σειρά πόλεις – προπύργια των Δημοκρατικών με κόσμος να χτυπάει κατσαρόλες και να ζητωκραυγάζει. Στο CNN, ο δημοσιογράφος Βαν Τζόουνς ξέσπασε κυριολεκτικά σε λυγμούς στον αέρα με την ανακοίνωση της επικράτησης του Μπάιντεν.  Επιπλέον, η επερχόμενη αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις, ανάρτησε στο τουίτερ “ανεπιτήδευτο” βίντεο με την ίδια σε κάζουαλ εμφάνιση να ενημερώνει περιχαρής το συνυποψήφιό της για τα αποτελέσματα.

Ο Μπάιντεν στα 78 του χρόνια γίνεται ο γηραιότερος υποψήφιος που καταλαμβάνει το ανώτατο αξίωμα στην ιστορία των ΗΠΑ, όντας σε μια φανερά εύθραυστη κατάσταση υγείας. Παραλαμβάνει τις ΗΠΑ σε βαθιά κατάσταση διχασμού, με τις ενδοαστικές αντιθέσεις στο κόκκινο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας, η οποία χρησιμοποιείται ως “εξήγηση” για την ήδη σωβούσα καπιταλιστική κρίση, αλλά και τη θέση των ΗΠΑ σε γεωπολιτικό επίπεδο, στον ανταγωνισμό της με τους άλλους μεγάλους διεθνείς παίκτες.

O ίδιος, στο πρώτο του μήνυμα στο τουίτερ εμφανίστηκε “ενωτικός”, υποσχόμενος να είναι “πρόεδρος όλων των Αμερικανών – είτε με ψηφίσατε είτε όχι”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ από την πλευρά του αρνείται προς ώρας να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, δηλώνοντας πως ο αντίπαλός του “βιάζεται να παραστήσει λανθασμένα το νικητή”, προσθέτοντας πως “Οι εκλογές αυτές κάθε άλλο παρά έχουν τελειώσει”.

Ο Tραμπ έχει ήδη προαναγγείλει νομικές κινήσεις αμφισβήτησης του αποτελέσματος σε μια σειρά κρίσιμες πολιτείες, ενώ στην πολιτεία της Τζόρτζια ήδη οι αρχές έχουν δηλώσει πως θα υπάρξει επανακαταμέτρηση, χωρίς πάντως σύμφωνα με τους ειδικούς να υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για οποιαδήποτε αλλαγή του αποτελέσματος.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: