Κλάπηκε η λιμουζίνα του Στάλιν στη Μόσχα

Mόλις 56 αυτοκίνητα αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν στην ΕΣΣΔ στο διάστημα 1949-1955, κυρίως για ηγετικά στελέχη της χώρας.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η κλοπή μιας λιμουζίνας τύπου ZIS-115 car στα βόρεια της Μόσχας, που λέγεται πως χρησιμοποιούνταν από τον ίδιο τον Ιωσήφ Στάλιν. Η αξία του οχήματος εκτιμάται στα 2,8 εκ. δολάρια. Η λιμουζίνα φυλασσόταν σε γκαράζ, προφανώς όχι καλά φυλασσόμενο, κι φέρεται να εκλάπη από έξι άνδρες που χρησιμοποίησαν φορτηγό. Το αμάξι ζυγίζει 4,2 τόνους και είναι εξαιρετικά θωρακισμένο για αντοχή σε πυρά από απόσταση 25 μέτρων, περιλαμβανομένων χτυπημάτων στα παράθυρα, όπως και σε εκρήξεις χειροβομβίδων.
Το αμάξι αυτό ανήκει σήμερα στον επικεφαλής ασφαλείας ενός Ουκρανού επιχειρηματία, γνωστό συλλέκτη αυτοκινήτων, που σκόπευε να ιδρύσει αντίστοιχο μουσείο στην Οδησσό. Το εργοστάσιο παραγωγής του οχήματος πήρε το όνομά του από το σοβιετικό ηγέτη καθώς τα αρχικά ΖiS προέρχονταν από το Zavod imeni Stalina, που επί “αποσταλινοποίησης” μετονομάστηκε σε ZiL, προς τιμήν του γενικού διευθυντή του Ivan Likhachev.
Mόλις 56 αυτοκίνητα αυτού του τύπου κατασκευάστηκαν στην ΕΣΣΔ στο διάστημα 1949-1955, κυρίως για ηγετικά στελέχη της χώρας. Σχεδιαστικά το όχημα είναι ίδιο με τη μη τεθωρακισμένη λιμουζίνα ΖΙS-110, από την οποία κυκλοφόρησαν 2000 κομμάτια, όχι μόνο για σοβιετικούς αξιωματούχους, αλλά και ως ταξί μακρινών αποστάσεων. Μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποια επίσημη ενημέρωση από πλευράς αρχών για την κλοπή.
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: