Κι άλλος ναζί στη μπουζού – Καταδικάστηκε ο ηγέτης της ακροδεξιάς στη Σλοβακία για χρήση ναζιστικού συμβόλου

Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει υψηλό συμβολικό φορτίο μεταξύ των νεοναζιστικών και φασιστικών κύκλων, αφού αντιστοιχεί τόσο στα 14 γράμματα του “Heil Hitler”, όσο και στο όγδοο γράμμα της αλφαβήτου από το οποίο αρχίζει η έκφραση.

Αντιμέτωπος με φυλάκιση τεσσάρων ετών και τεσσάρων μηνών βρίσκεται αντιμέτωπος ο Μαριάν Κοτλέμπα, ηγέτης του ακροδεξιού “Λαϊκού Κόμματος η Σλοβακία μας”, μετά την πρωτοβάθμια απόφαση του Ειδικού Ποινικού Δικαστηρίου στο Πεζινόκ. η κατηγορία με την οποία οδηγήθηκε σε δίκη, αφορά τη χορήγηση επιταγών σε τρεις άπορες οικογένειες το 2017, ύψους 1488 ευρώ ακριβώς. Ο αριθμός αυτός δεν είναι τυχαίος, αλλά έχει υψηλό συμβολικό φορτίο μεταξύ των νεοναζιστικών και φασιστικών κύκλων, αφού αντιστοιχεί τόσο στα 14 γράμματα του “Heil Hitler”, όσο και στο όγδοο γράμμα της αλφαβήτου από το οποίο αρχίζει η έκφραση. Το περιστατικό συνέβη στις 14 Μαρτίου 2017, τη μέρα επετείου ίδρυσης του “ανεξάρτητου” σλοβακικού κράτους – μαριονέτα των ναζί στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το κόμμα του Κοτλέμπα είναι ανοιχτός υποστηρικτής του καθεστώτος του Γιόζεφ Τίσο, που ευθύνεται για χιλιάδες διώξεις κομμουνιστών κι άλλων αντιφασιστών, όπως και για την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων Σλοβάκων Εβραίων στα ναζιστικά στρατόπεδα.

Το κόμμα του Τίσο χρησιμοποιεί επίσης το ναζιστικό χαιρετισμό, ενώ στις εκλογές του περασμένου Φλεβάρη κατέκτησε την 4η θέση, με 8% και 17 από τις 150 κοινοβουλευτικές έδρες, ενώ διαθέτει και δύο ευρωβουλευτές. Απευθύνεται στους “αξιοπρεπής Σλοβάκους” με μια λογική νόμος και τάξη, καθώς και με ψευδεπίγραφα αντί-ΕΕ και αντινατοϊκά συνθήματα.

Ο ίδιος ο Κοτλέμπα δήλωσε αθώος και θα εφεσιβάλλει την απόφαση, κάτι που σημαίνει πως την τελική ετυμηγορία θα δώσει το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Μόλις πέρσι, το ίδιο δικαστήριο είχε απορρίψει αίτημα του γενικού εισαγγελέα να απαγορεύσει το κόμμα, ως αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό, καθώς έκρινε ότι δεν υπήρχαν αρκετές αποδείξεις για μια τέτοια απαγόρευσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: