Κεμάλ Οκουγιάν – “Οι σχέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας με το ΚΚΕ βαθαίνουν ολοένα”

“Η αδελφοσύνη, ελευθερία, ανεξαρτησία, κυριαρχία, ειρήνη και δημοκρατία είναι απλά όνειρα και ψεύδη όσο παραμένει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα.”

Στον απόηχο της 21ης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Σμύρνη, ο γγ του ΤΚΡ, Κεμάλ Οκουγιάν, παραχώρησε συνέντευξη στο πόρταλ του κόμματος soL, μιλώντας για το περιεχόμενό της, τη συνδιοργάνωσή της μαζί με το ΚΚΕ, αλλά και το φλέγον θέμα των ημερών, που δεν είναι άλλο από τη στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία, που είχε μεταξύ άλλων αντίχτυπο και στις εκδηλώσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας:

Η 21η συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας φιλοξένησε τη συνάντηση αυτή για δεύτερη φορά μετά από τέσσερα χρόνια. Πώς ήταν η συνάντηση γενικά και υπό το πρίσμα του ΤΚΡ ειδικότερα;

Ναι, η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων ξανάγινε στην Τουρκία ξανά μετά το 2015. Διοργανώσαμε τη φετινή συνάντηση μαζί με το ΚΚΕ. Αναμφίβολα, αυτό έχει κυρίως πολιτική, παρά τεχνική σημασία. Οι δεσμοί των δύο κομμάτων βαθαίνουν ολοένα, έχουμε αφήσει πίσω μα μια νέα φάση σε αυτές τις σχέσεις. Τα μέλη των δύο κομμάτων ανέλαβαν την ευθύνη για τη συνάντηση, το συμβούλιο της συνάντησης αποτελούνταν από μέλη των κομμάτων μας και υπήρξαν δύο εναρκτήριες ομιλίες. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από μια συμβολική κίνηση.

Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ και το ΤΚΡ έχουν πολύ παρόμοιες απόψεις εντός κομμουνιστικού κινήματος. Μπορούμε να πούμε ότι η επιτυχία της συνάντησης σηματοδοτεί την αυξανόμενη επιρροή αυτής της γραμμής;

Δεν το αντιλαμβανόμαστε έτσι. Πρώτα απ’όλα ευθύνη μας ήταν να ενθαρρύνουμε την παραγωγικότητα και την ασφάλεια της συνάντησης και να παρέχουμε κατάλληλες συνθήκες για τα κόμματα ώστε να κάνουν εκτιμήσεις και αντιπαραθέσεις. Αυτό είναι το κριτήριο επιτυχίας της συνάντησης. Δεν αποτελεί μυστικό ότι υπάρχουν διαφορετικές τάσεις στα κομμουνιστικά κόμματα. Επιπλέον, αυτές οι διαφορές μπορούν να γίνουν αντιφάσεις σε κάποιες περιπτώσεις. Από την άλλη, τα ΚΚ αντιπροσωπεύουν ένα τεράστιο υπόβαθρο, υπάρχει τεράστια εμπειρία πάλης στο παρελθόν, σήμερα κάποια ΚΚ είναι μεταξύ των πρωταγωνιστών της χώρας τους. Οι συναντήσεις μας είναι πολύ σημαντικές για τα κόμματα για να καταλάβουν και να ακούσουν το ένα το άλλο, να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και να βελτιώσουν τη συνεργασία τους. Τα κομμουνιστικά κόμματα χρειάζονται περισσότερη αλληλεπίδραση και περισσότερη θεωρητική και πολιτική παραγωγή για να πορευθούν προς ένα ισχυρότερο, πιο οργανωμένο, πιο μαχητικό και πιο επαναστατικό προτσές. Το κριτήριο επιτυχίας αυτών των συναντήσεων δεν είναι να γίνει ισχυρή ή μία ή άλλη τάση αλλά στόχος είναι μια ισχυρότερη αλλεπίδραση μεταξύ των κομμάτων. Από αυτή την άποψη, η συνάντηση στη Σμύρνη είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα γι’ αυτό; Ποιες είναι οι προτεραιότητες του ΤΚΡ εντός διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος;

Η συμβολή στη στενότερη συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ όλων των κομμάτων, η συμβολή στη δημιουργία ενός παραγωγικού περιβάλλοντος διαλόγου, να κάνουμε τα πάντα για μια συλλογική προσπάθεια για την πολιτική και οργανωτική επιτυχία της επαναστατατικής γραμμής στην οποία συμμετέχουμε. Να τα φέρουμε όλα αυτά σε πέρα με συντροφικές σχέσεις μεταξύ των κομμάτων, προσέχοντας να μην επεμβαίνουμε στα εσωτερικά τους ζητήματα, παίρνοντας υπόψη την αρχή της ισότητας. Θεωρώ ότι με αυτούς τους όρους, το ΤΚΡ έχει γίνει ένα ώριμο, παραγωγικό, εποικοδομητικό κόμμα με κύρος.

 

Πού θα γίνει η επόμενη συνάντηση;

Αποφασίσαμε ότι η επόμενη συνάντηση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων θα γίνει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

To TKP επρόκειτο να οργανώσει μια μεγάλη ανοιχτή συγκέντρωση σε ένα ανοιχτό θέατρο στη Σμύρνη. Ανακοινώσατε πως η εκδήλωση ακυρώνεται λόγω των εξελίξεων στη Συρία. Μπορείτε να πείτε περισσότερα για την ακύρωση;

 

Η μεγάλη εκδήλωση που προγραμματίσαμε για τις 19 Οκτώβρη θα γινόταν στη διάρκεια της Διεθνούς συνάντησης των ΚΚ, αλλά θα ήταν εκδήλωση του ΤΚΡ, ανεξάρτητη από τη συνάντηση. Οι αντιπρόσωποι από το εξωτερικό και πάνω από 100 καλεσμένους από την Ελλάδα θα συμμετείχαν. Υπήρχαν κάποια επισφαλή πράγματα σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία και θα μπορούσαν να προκύψουν ζητήματα ασφαλείας. Η εκδήλωση σχεδιάστηκε ως συνάντηση όπου οι διεθνείς επισκέπτες θα μπορούσαν να συμμετέχουν καθώς κάποιοι θα μιλούσαν, ενώ οι κοινωνικοί στόχοι του κόμματός μας θα ήταν στο επίκεντρο της εκδήλωσης.

Αν και δεν είχαμε αμφιβολία ότι θα ήταν μια πολύ καλή εκδήλωση, θεωρήσαμε πως ήταν μη πρέπον να γίνει την ώρα που η Τουρκία έκανε στρατιωτική επιχείρηση πέρα από τα σύνορά της. Επιπλέον, ενδεχομένως ο κυβερνητής μπορεί να απαγόρευε την εκδήλωση. Έχουμε συνηθίσει σε τέτοια ενδεχόμενα, αλλά θα ήταν οργανωτικά δύσκολο για μας, δεδομένου ότι ήταν ασαφές αν θα γινόταν η εκδήλωση όπου θα συμμετείχαν ξένοι ομιλητές και επισκέπτες. Θεωρούμε πως πήραμε τη σωστή απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο της εκδήλωσης και τις εξελίξεις που άλλαζαν ταχύτητα. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι κομμάτι της πάλης μας, η ζωή και ο αγώνας συνεχίζονται.

Ο Πούτιν και ο Ερντογάν υπέγραψαν μια πολύ εκτενή συμφωνία για τη Συρία; Τι μπορείτε να πείτε γι’ αυτή;

Αντί να συζητήσουμε μόνο αυτή τη συμφωνία, πρέπει να την εκτιμήσουμε σε σχέση με τη συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Oι συμφωνίες αυτές επικυρώνουν το γεγονός πως έχουν αλλάξει οι κανόνες του παιχνιδιού σε σχέση με τις επερχόμενες συγκρούσεις στη Συρία ή το βόρειο τμήμα της. Για να το πούμε αλλιώς, δεν υπάρχει καμία λύση, είμαστε μάρτυρες σε ανοιχτά ζητήματα.

Τα μίντια προσπαθούν να εξηγήσουν τα γεγονότα εστιάζοντας σε “νικητές” και “χαμένους”. Είναι πολύ νωρίς να το πούμε. Ξέρουμε ήδη και παρατηρούμε ότι ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός, που αποτελεί πονοκέφαλο για τους λαούς του κόσμου, δυσκολεύεται να διατηρήσει την ηγεμονία του σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο. Δεν μπορούν επίσης να πάρουν αυτό που θέλουν στη Συρία, αυτό δεν είναι κάτι νέο, δεν τα καταφέρνουν εδώ και μερικά χρόνια.

Από εδώ και πέρα, οι ΗΠΑ θα αποδεχτούν αυτή τη νέα βάση και θα συνεχίσουν να μάχονται και δυστυχώς να ματοκυλούν για τα συμφέροντά τους με πιο “ρεαλιστικούς” στόχους. Υπάρχει στρατιωτικό αποτέλεσμα στη Συρία, που είναι επιτυχία για το συριακό λαό. Ωστόσο, δεν υπάρχει ακόμα κάποια λύση. Η Τουρκία έχει παραβιάσει τα σύνορα μιας ανεξάρτητης χώρας. Επιπλέον, η Τουρκία έχει προωθήσει το λεγόμενο Συριακό Εθνικό Στρατό που αποτελείται από κάποιες ομάδες που έχουν δουλέψει ως δολοφονικές μηχανές για χρόνια…

Δεν υπάρχει καμία λύση αυτή τη στιγμή. Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα. Είναι ασαφές πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις Άσαντ και και κουρδικών δυνάεμων. Η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αποτελείται από χιλιάδες στρατού, δε θα άφηναν τη Συρία αμέσως. Παρά τις άγαρμπες κινήσεις του Τραμπ, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει εργαλία προσαρμογής στις νέες συνθήκες.

Επιπλέον υπάρχουν στρατιωτικές δυνάμεις μιας ντουζίνας χωρών στη Συρία, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες αντιδραστικοί στρατιώτες από δεκάδες άλλες χώρες… το πώς η Ρωσία θα διασφαλίσει τα δικά της πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, ο παράγοντας Ιράν… Τα τουρκικά σχέδει να φτιάξει νέους οικισμούς για να εγκαταστήσει πρόσφυγες σε αυτές τις ζώνες … Δεν υπάρχει τίποτε σχετικά με αυτά τα ζητήματα στη συμφωνία του Σότσι, υπάρχουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις στους κανόνες των επερχόμενων συγκρούσεων. Απλώς έθεσαν νέους κανόνες.

Αυτό που πρέπει να υπερασπιστούμε είναι να φύγουν αμέσως όλες οι δυνάμεις που παράνομα διείσδυσαν στη Συρία και όλες οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις, μετά να αφήσουμε τους Σύριους να κάνουν ό,τι πρέπει για να εγκαθιδρύσουν ένα σύστημα ελευθερίας, ισότητας και αδελφοσύνης. Δεν έφεραν τη Συρία σε αυτό το σημείο μόνο τα διεθνή μονοπώλια, οι ισλαμιστικές συμμορίες που χρησιμοποιούν τα μονοπώλια για τα συμφέροντάς τους, ή οι ομάδες που καταφεύγουν στον εθνικισμό και τη μισαλλοδοξία, αλλά και οι προπολεμικές φιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές έπαιξαν το ρόλο τους.

Πάντα λέμε πως η αδελφοσύνη, ελευθερία, ανεξαρτησία, κυριαρχία, ειρήνη και δημοκρατία είναι απλά όνειρα και ψεύδη όσο παραμένει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα. Η ανθρωπότητα πρέπει να μάθει απέξω πώς να μείνει μακριά από τον ιμπεριαλισμό, τους εκμεταλλευτές, τον εθνικό και θρησκευτικό φανατισμό. Οι λαοί έρχονται αντιμέτωποι με καταστροφές όταν διακόπτεται αυτή η προσέγγιση.

Κάποιοι λένε πως όλη αυτή η διαδικασία έχει ενισχύσει το χέρι του Ερντογάν; Τι μπορείτε να πείτε;

Πρέπει να προσέχουμε να μην κάνουμε κάθε μέρα άλλη εκτίμηση. Κάποιοι πριν μια βδομάδα είπαν «Τελείωσε, έρχονται κυρώσεις».. Στο σημερινό κόσμο, οι μεγάλες δυνάμεις δυσκολεύονται να ρυθμίσουν το παιχνίδι γιατί ο καπιταλισμός είναι αντιμέτωπος με ένα ιστορικό μπλοκάρισμα. Μια μεγάλη δύναμε μπορεί να απαναξιολογεί τη θέση της ενάντια σε κινήσεις έκπληξη σε ένα τόσο ασταθές περιβάλλον. Παρά τον Τραμπ, ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός έχει ακόμα αυτή τη δυνατότητα ως ένα βαθμό. Ο Πούτιν και η ομάδα του έχουν δώσει στη Ρωσία υψηλή πολιτική επιρροή που υπερβαίνει κατά πολύ την οικονομική της δύναμη.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Ερντογάν ξέρει καλά αυτό το μπλοκάρισμα στη διεθνή αρένα. Έχει αποκτήσει σοβαρή εμπειρία επιβίωσης σε ένα τέτοιο περιβάλλον μπλοκαρίσματος και ανταγωνισμού, στο οποίο οφείλει την πολιτική του ζωή. Αυτό όμως που πραγματικά ανακουφίζει τον Ερντογάν είναι πως έχει έναν αλάνθαστο οδηγό σχετικά με τις αδυναμίες της αντιπολίτευσης στην Τουρκία. Ο Ερντογάν γνωρίζει ότι όλα τα κόμματα στη βουλή θα αποκριθούν στη μία ή άλλη κίνηση και ποια προβλήματα και με ποιον τρόπο μπορεί να προκαλέσει σε αυτά τα κόμματα.

Όλοι ξέρουν ότι η πρόσφατη στρατιωτική του κίνηση στη Συρία σχετίζεται επίσης με την εσωτερική πολιτική, ωστόσο όλοι φέρνουν τελικά αυτό το σενάριο στο τραπέζι. Είναι αλλόκοτο και νομίζω πως αυτή η τεχνητή αναμέτρηση θα συνεχιστεί μέχρι ο λαός μας να πει «Σταματήστε». Από την άλλη, νομίζω πως όσοι ισχυρίζονται πως το χέρι του Ερντογάν ενισχύθηκε υπερβάλλουν. Αυτό που έγινε θα αναγκάσει τον Ερντογάν να αναθεωρήσει τα περισσότερα σχεδιά του. Θα το κάνει, αλλά το πεδίο ελιγμών του αναπόφευκτα θα στενέψει.

Να το ξαναπώ, η περιγραφή για “νικητές” και “χαμένους” είναι λάθος. Οι λαοί μπορούν να κερδίσουν μόνο με την εξής προϋπόθεση από τις εσωτερικές αντιθέσεις των διεθνών μονοπωλίων: Στεκόμενοι απέναντί τους για να ισχυροποιήσουν τη θέση τους. Αφήστε με να πω κάτι ενάντια σε αυτούς που τρέφουν ψευδαισθήσεις: Δεν υπάρχει κανένα όφελος από ένα σχέδιο που επιθυμούν έντονα τα κατασκευαστικά μονοπώλια στην Τουρκία, κανείς δεν μπορεί να μιλά για ειρήνη ή ελευθερία σε αυτή τη χώρα όσο το πετρέλαιο της Συρίας ελέγχεται από ιδιωτικές εταιρείες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: