“Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε σε μια επίθεση, η Κουβανική Επανάσταση θριαμβεύει” – Ο πρόεδρος της Κούβας ευχαριστεί τον κουβανικό λαό για την αντοχή του ενάντια στον ιμπεριαλισμό

“Ζήσαμε 61 χρόνια συνεχούς επιθετικότητας της αυτοκρατορίας κατά του λαού και της χώρας, αλλά μόνο λίγα από αυτά συνοδεύτηκαν από τέτοια ένταση και συσσώρευση αντικουβανικών μέτρων, όσο το 2019”, σημείωσε μεταξύ άλλων στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ.

Η Πρωτοχρονιά είναι διπλή γιορτή για τους Κουβανούς, καθώς δεν καλωσορίζουν μόνο το νέο χρόνο, αλλά και τιμούν την επέτειο από την είσοδο των δυνάμεων του Φιντέλ Κάστρο στην Αβάνα, που σήμανε την επικράτηση της Κουβανικής Επανάστασης. Φέτος συμπληρώθηκαν 61 χρόνια και όπως κάθε χρόνο, τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκέμβρη ακούστηκαν 21 πυροβολισμοί από το κάστρο Σαν Κάρλος ντε λα Καμπάνια πάνω από το λιμάνι της Αβάνας. Φίλοι και οικογένειες γιόρτασαν σε σπίτια, αλλά και σε κάποια από τις 46 συναυλίες και χορευτικές εκδηλώσεις που έγιναν στην πρωτεύουσα, δωρεάν για όλους τους κατοίκους.

Όπως έγραψε η ιστοσελίδα Cubadebate, το 2019 θα περάσει στην ιστορία ως η χρονιά “στην οποία ήθελαν να μας εκτελέσουν”, προσθέτοντας πως “δεν πέρασε εβδομάδα χωρίς οι ΗΠΑ να προσπαθήσουν να γονατίσουν με νέες κυρώσεις και ψεύδη την Κούβα”. “Είμαστε όμως ακόμα ζωντανοί και συνεχίσουμε να παλεύουμε”.

Μήνυμα αισιοδοξίας έστειλε στο μήνυμά του για το 2020 και ο πρόεδρος της χώρας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ. ευχαριστώντας το λαό του για τη συνεχή αντίσταση στα διαρκώς οξυνόμενα μέτρα των ΗΠΑ κατά του νησιού: “Ζήσαμε 61 χρόνια συνεχούς επιθετικότητας της αυτοκρατορίας κατά του λαού και της χώρας, αλλά μόνο λίγα από αυτά συνοδεύτηκαν από τέτοια ένταση και συσσώρευση αντικουβανικών μέτρων, όσο το 2019”. Ανάμεσα στις κυρώσεις ήταν περιορισμοί ή και απαγορεύσεις, ταξιδιών πολιτών των ΗΠΑ στην Κούβα, κρουαζιέρες, πτήσεις, εμβάσματα, ιατρικές υπηρεσίες, χρηματοδοτήσεις, ακόμα και ο εφοδιασμός με καύσιμα. Όπως όμως επισήμανε ο Κανέλ “Κάθε φορά που αντιστεκόμαστε σε μια επίθεση, θριαμβεύει η κουβανική επανάσταση και το 2019 το αποδείξαμε πολλές φορές”, κάτι που επιτρέπει να γιορταστεί το 2020 “με ζωντάνια, αισιοδοξία και αποφασιστικότητα”. Τόνισε ακόμα πως στόχος είναι η ενίσχυση της “οικονομικής αποτελεσματικότητας τη νέα χρονιά, ώστε να διαψευστούν οι εχθροί του σοσιαλισμού που τον κατηγορούν πως είναι απατηλός και αναποτελεσματικός. Ακόμα και μέσα στα δύσκολα χρόνια μεταξύ 2015-2019, υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στις κρατικές παροχές, όπως η κατά 28% αύξηση των εισοδημάτων, ο διπλασιασμός σχεδόν των νέων διαμερισμάτων από 23000 σε 43.700 στο ίδιο χρονικό διάστημα, η επισκευή 47000 κτιρίων που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές, και η εκτίναξη των χρηστών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας από 4,5 σε 7,3 εκ., όπως και των χρηστών Ίντερνετ από 3,5 σε 6,5 εκ. κατοίκους.

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: