Καραντίνα στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο επιβάλλουν οι συμμορίες – “Αν η κυβέρνηση δεν κάνει το σωστό, θα το κάνει το οργανωμένο έγκλημα”

Οι κάτοικοι στις φαβέλες θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό, λόγω του συνωστισμού και των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής.

Την ώρα που πληθαίνουν τα περιστατικά κρατουμένων που δραπετεύουν από φυλακές της Βραζιλίας, όπως και τα κρούσματα κορονοϊού, κι ενώ η κυβέρνηση Μπολσονάρου προς το παρόν δεν έχει λάβει εκτεταμένα μέτρα καραντίνας στη χώρα, την κατάσταση παίρνουν στα χέρια τους αυτοί που “πραγματικά κυβερνούν αυτό τον τόπο” σε κάποιες περιοχές της χώρας και συγκεκριμένα στις φαβέλες του Ρίο ντε Τζανέιρο. Με ανακοίνωση που κυκλοφόρησε μέσω σόσιαλ μίντια, οι συμμορίες στις φαβέλες του Ρίου ντε Πέντρας, Μουζέμα και Τικίνια καλούνταν να μπουν σε καραντίνα από τις οχτώ το βράδυ χθες, με την προειδοποίηση ότι όποιος το παρακούσει, “θα αναγκαστεί να το σεβαστεί την επόμενη φορά”. Δηλώνουν επίσης ότι “θέλουν το καλό του πληθυσμού” και ότι “Αν η κυβέρνηση δεν κάνει το σωστό, θα το κάνει το οργανωμένο έγκλημα”.

Μέχρι στιγμής μόνο το κρατίδιο της Σάντα Καταρίνα έχει επιβάλλει απαγόρευση μεγάλων συγκεντρώσεων και ακύρωση εκδήλωσεων, ενώ ελικόπτερα της αστυνομίας διαλύουν πλήθη στις παραλίες της περιοχής. Οι κάτοικοι στις φαβέλες θεωρούνται ιδιαίτερα ευάλωτοι στον κορονοϊό, λόγω του συνωστισμού και των ανύπαρκτων συνθηκών υγιεινής. Ενδεικτικό είναι ότι θερίζουν ακόμα ασθένειες όπως η φυματίωση, σε ποσοστά 10 φορές ανώτερα από τον εθνικό μέσο όρο της Βραζιλίας.

“Η ειρωνεία είναι πως την ασθένεια την έφεραν στη Βραζιλία οι πλούσιοι με το αεροπλάνα, αλλά θα εκραγεί ανάμεσα στους φτωχούς”, λέει ο Πάουλου Μπους, διευθυντής του κέντρου έρευνας δημόσιας υγείας στο Φιουκρούζ. Για παράδειγμα, οι κάτοικοι της φαβέλας της Ταμπαζάρα, απευθύνονται στο ίδιο κέντρο υγείας με τους κατοίκους της Κοπακαμπάνα, όπως οι ηλικιωμένοι της συνοικίας και τουρίστες από όλον τον κόσμο. Τα μέτρα καραντίνας είναι εξαιρετικά δύσκολα να εφαρμοστούν σε σπίτια με 2-3 μικρά δωμάτια, με λιγοστά παράθυρα, όπου ζουν πολλά άτομα μαζί.

“Μας λένε να πλένουμε τα χέρια μας όλη την ώρα, αλλά τι γίνεται όταν μας κόβουν τακτικά το τρεχούμενο νερό; Δε θα πλύνουμε τα χέρια μας με μεταλλικό νερό προφανώς”λέει ο Βάνια Ριμπέιρου, πρόεδρος της ένωσης κατοίκων της Ταμπαζάρα.

Κρούσμα κορονοϊού μεταξύ άλλων έχει εντοπιστεί και στην “Πόλη του Θεού”, όπου είχε γυριστεί και η ομώνυμη συγκλονιστική ταινία του 2002.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: