Καπιταλιστική βαρβαρότητα χωρίς σύνορα: 103.000 παιδιά μετανάστες κρατούμενοι στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με μελέτη του ΟΗΕ, που εξετάζει τις παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στα 103.000 παιδιά που κρατούνται στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά που έχουν συλληφθεί με τις οικογένειές τους, αλλά και παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους πριν από την κράτηση.

Δυο μέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβρη, δηλαδή προχτές, ανακοινώθηκε στη Γενεύη από τον επικεφαλής της παγκόσμιας μελέτης του ΟΗΕ «για τα παιδιά που στερούνται την ελευθερία», ότι 103.000 παιδιά «που σχετίζονται με τη μετανάστευση» κρατούνται μόνο στις ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μάνφρεντ Νόβακ χαρακτήρισε την εκτίμηση της μελέτης «συντηρητική», αφήνοντας προφανώς να εννοηθεί ότι ο αριθμός είναι ακόμα μεγαλύτερος, ενώ δήλωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τουλάχιστον 330.000 παιδιά κρατούνται για τον ίδιο λόγο σε 80 χώρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, στα 103.000 παιδιά που κρατούνται στις ΗΠΑ περιλαμβάνονται ασυνόδευτοι ανήλικοι, παιδιά που έχουν συλληφθεί με τις οικογένειές τους, αλλά και παιδιά που χωρίστηκαν από τους γονείς τους πριν από την κράτηση. Η μελέτη του ΟΗΕ εξετάζει τις παραβιάσεις της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, σύμφωνα με την οποία η κράτηση παιδιών πρέπει να χρησιμοποιείται «μόνο ως έσχατη λύση και για το συντομότερο δυνατόν», κάτι που δεν ισχύει στις ΗΠΑ αφού η μητρόπολη του καπιταλισμού είναι η μοναδική χώρα μέλος του ΟΗΕ που δεν έχει κυρώσει τη σύμβαση, που τέθηκε σε ισχύ το 1990.

«Η κράτηση παιδιών που σχετίζονται με τη μετανάστευση δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται προς το συμφέρον του παιδιού» είπε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, που γενικολογώντας αναφέρθηκε σε «άλλες λύσεις» χωρίς να τις κατονομάσει, ενώ αναφερόμενος στην κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε «απάνθρωπη μεταχείριση τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά», τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ έχει αναπτυχθεί στα σύνορα με το Μεξικό δύναμη χιλιάδων στρατιωτών εξουσιοδοτημένων να κάνουν χρήση «θανατηφόρας βίας εφόσον χρειαστεί», ενώ ο ίδιος έχει αποκαλέσει «εγκληματίες» τους απελπισμένους φτωχούς μετανάστες που εγκαταλείπουν το Μεξικό και χώρες της Κεντρικής Αμερικής, όπως τελευταία την Ονδούρα, αναζητώντας καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ.

Με βάση τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τον μήνα Φλεβάρη 2019, υπάρχουν στη χώρα μας 3.708 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα. Από αυτά, τα 1.980 βρίσκονται εκτός μακροχρόνιας ή προσωρινής φιλοξενίας, ενώ ενδεικτικό της έλλειψης δομών είναι ότι 607 παιδιά δηλώνουν άστεγα. Η στέγαση των ασυνόδευτων ανηλίκων, όπως και κάθε άλλο κομμάτι του Προσφυγικού, έχει ανατεθεί εξολοκλήρου στις ΜΚΟ…

Συνολικά, η μελέτη του ΟΗΕ που ηγείται ο Νόβακ, έδειξε ότι 7 εκατομμύρια παιδιά στερούνται ελευθερίας σε όλο τον κόσμο σε διάφορα είδη ιδρυμάτων…

 

Με πληροφορίες από lapresse

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: