“Καλούμε τους λαούς να καταδικάσουν το ιμπεριαλιστικό έγκλημα” – Δήλωση Κομμουνιστικών-Εργατικών Κομμάτων ενάντια στην επέμβαση στη Μέση Ανατολή

Ο άγριος ανταγωνισμός που ξεδιπλώνεται για τον έλεγχο των αγορών, τις πηγές ενέργειες και τις διαδρομές μεταφοράς τους, είναι άκρως επικίνδυνος για τους λαούς.

Την κάθετη και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της νέας επίδειξης ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας των ΗΠΑ σε βάρος του Ιράν επί ιρακινού εδάφους εκφράζουν κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, εκδηλώνοντας παράλληλα την αλληλεγγύη τους στους λαούς των χωρών αυτών και το δικαίωμά τους να διαμαρτύρονται ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές. Τέλος, δεν παραλείπουν να εκφράσουν τη θλίψη τους για την απώλεια των ζώων που χάθηκαν από την κατά παραδοχή των ιρανικών αρχών κατά λάθος κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους.

Τα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα καταγγέλλουν τη νέα στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ στο έδαφος μιας ξένης χώρας, στο διεθνές αεροδρόμιο του Ιράκ, υπό τις εντολές του Τραμπ, που είχε ως συνέπεια θύματα αξιωματούχους του Ιράκ και έναν Ιρανό Στρατηγό ανάμεσά τους. Αυτό αποτέλεσε μια βάναυση παραβίαση του διεθνούς δικαίου και της κυριαρχίας του Ιράκ.

Καταγγέλλουμε τις προτροπές των ΗΠΑ προς παραπέρα ανάμειξη του ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, παράλληλα με τις κυρώσεις κατά του Ιράν, που ενισχύουν τους κινδύνους μιας γενικευμένης σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο άγριος ανταγωνισμός που ξεδιπλώνεται για τον έλεγχο των αγορών, τις πηγές ενέργειες και τις διαδρομές μεταφοράς τους, είναι άκρως επικίνδυνος για τους λαούς.

Τα προσχήματα που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, για να ξεπλύνουν τη νέα ιμπεριαλιστική επίθεση, έχουν χρησιμοποιηθεί και στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης, και αποτελούν πρόκληση απέναντι στους λαούς. Επαναλαμβάνουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς του Ιράν και του Ιράκ, καταδικάζουμε τις απάνθρωπες κυρώσεις ενάντια στον ιρανικό λαό και κάθε ξένη ανάμειξη στις δύο χώρες.

Υποστηρίζουμε το δικαίωμα των λαών του Ιράν και του Ιράκ να παλεύουν και να εγείρουν τις απαιτήσεις τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική, καταδικάζουμε τα μέτρα καταπίεσης και απαιτούμε να σταματήσουν άμεσα.

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την τραγική ανθρώπινη απώλεια από την πτώση του Ουκρανικού αεροπλάνου.

Εκφράζουμε τη θερμή αλληλεγγύη μας με τους λαούς που αντιμετωπίζουν ιμπεριαλιστικές επιθέσεις. Καλούμε τους λαούς των χωρών μας και όλου του κόσμου να καταδικάσουν αποφασιστικά το νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις των χωρών τους να μην υποστηρίξουν και να μην εμπλακούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, να κλείσουν όλες οι βάσεις – ορμητήρια για αυτού του είδους τις επιθέσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, σε όλες τις χώρες.

Κόμματα που υπογράφουν

Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Βουλγαρίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
Κομμουνιστικό Κόμμα Χιλής
ΑΚΕΛ, Κύπρος
Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ
Αιγυπτιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
Τουντέχ – Ιράν
Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία)
Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικό
Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
Παλαιστινιακό Λαϊκό Κόμμα
Παραγουανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
Ένωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ
Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης
Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
Κομμουνιστές της Σερβίας
Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων της Ισπανίας
Κομμουνιστές της Καταλονίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
Ένωση Κομμουνιστών Ουκρανίας

Η δήλωση παραμένει ανοιχτή για περαιτέρω υπογραφές

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: