Κάλλιο αργά, παρά αργότερα: Υπερήλικες ναζί φύλακες του Μπούχενβαλτ οδηγούνται στη δικαιοσύνη:

Eντολή έρευνας εναντίον πέντε πρώην φυλάκων των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ. Θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φόνο. Είναι μεταξύ 92 και 96 ετών και ζουν στη Θουριγγία, το Βερολίνο, τη Βάδη-Βυτεμβέργη, τη Βαυαρία και τη Ρηνανία.

Η εισαγγελία της Ερφούρτης έδωσε εντολή έρευνας εναντίον πέντε πρώην φυλάκων των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ. Θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φόνο, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της εισαγγελίας στην εφημερίδα taz. Είναι μεταξύ 92 και 96 ετών και ζουν στη Θουριγγία, το Βερολίνο, τη Βάδη-Βυτεμβέργη, τη Βαυαρία και τη Ρηνανία. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακριθεί ακόμα για τις κατηγορίες.

Βάση της δίωξης αποτελούν οι έρευνες του Κέντρου Διαλεύκανσης εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων στο Λούντβιγκσμπουργκ. Ο διευθυντής του Γιενς Ρόμελ είπε, ότι οι ύποπτοι δραστηριοποιήθηκαν στην “όψιμη φάση” του ναζιστικού καθεστώτος στο Μπούχενβαλτ. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλτ στη Βαϊμάρη ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στη Γερμανία. Από το 1937 ως τον Απρίλη του 1945 κρατήθηκαν εκεί και σε 139 εξωτερικά στρατόπεδα σχεδόν 280.000 άνθρωποι, από τους οποίους περίπου 56.000 δολοφονήθηκαν. Μαζί με τις νέες έρευνες της Ερφούρτης το Κέντρο έχει παραδώσει τους τελευταίους μήνες 14 υποθέσεις ερευνών στις αρμόδιες εισαγγελίες. Για τις έρευνες το κέντρο συνέκρινε λίστες πρώην προσωπικού των Ες Ες σε στρατόπεδα και έψαξε αν οι τα εν λόγω άτομα είναι ακόμα εν ζωή. Νομική βάση των ερευνών αποτελεί μια νέα νομοθετική διάταξη του 2016. Βάσει αυτης μπορούν πρώην απασχολούμενοι σε στρατόπεδα συγκέντρωσης να κατηγορηθούν για συνέργεια σε φόνο, ακόμα κι όταν δεν μπορούν να τους αποδοθούν ατομικά εγκληματικές πράξεις.

Σύμφωνα με το Ρόμελ το Κέντρο διεξάγει προκαταρκτικές έρευνες εναντίον προσωπικού των Ες Ες από τα στρατόπεδα του Νόιενγκαμ, Μπέργκεν-Μπέλσεν, Μίτελμπαου, Μπούχενβαλτ, Ζαξενχάουζεν, Ράβενσμπρυκ, Φλόσενμπυργκ, Γκροσρόζεν, και Μαουτχάουζεν. Επιπλέον οι έρευνες πρόκειται να επεκτεθούν κι άλλο, όπως για παράδειγμα σχετικά με τα τάγματα θανάτου (Einsatzgruppen) στην ΕΣΣΔ ή τις “εκκενώσεις” εβραϊκών γκέτο στην κατεχόμενη Πολωνία.

To Κέντρο των νομικών υπηρεσιών για τη διαλεύκανση εθνικοσοσιαλιστικών εγκλημάτων ιδρύθηκε το 1958. Αναλαμβάνει για λογαριασμό των ομοσπονδιακών κρατιδίων εισαγγελικές προκαταρκτικές έρευνες εναντίον πρών ναζί εγκληματιών και τις συνδέει μεταξύ τους.

Πηγή

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: