Και οι έσχατοι έσονται πρώτοι – Στην πρώτη θέση των έξιτ πολ από την έβδομη στις δημοσκοπήσεις συνδικαλιστής δάσκαλος στις προεδρικές εκλογές του Περού

Ο Καστίγιο είχε ηγηθεί μεγάλης απεργίας δασκάλων το 2017 και έχει κατηγορηθεί για διασυνδέσεις με παρακλάδια της μαοϊκής ένοπλης οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”, παράλληλα ωστόσο έχει εκφράσει μια σειρά συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα.

Μεγάλη ανατροπή φαίνεται να διαγράφεται στα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, μιας χώρας που βρίσκεται σε μεγάλη πολιτική αστάθεια τον τελευταίο χρόνο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα ένα ισχυρό δεύτερο κύμα της πανδημίας, με νέο ρεκόρ νεκρών τις τελευταίες ημέρες. Σύμφωνα με το έξιτ πολ, και την ως τώρα καταμέτρηση των ψήφων, την πρώτη θέση μεταξύ των υποψηφίων  καταλαμβάνει ο Πέδρο Καστίγιο από το κόμμα “Ελεύθερο Περού”. Ενδεικτικό είναι ότι το CNN, μεταδίδοντας τα πρώτα αποτελέσματα, δεν είχε καν φωτογραφία του υποψηφίου, που, παρά τη δυναμική που φαινόταν να αναπτύσσει το τελευταίο διάστημα, βρισκόταν στην έβδομη θέση των δημοσκοπήσεων.

Ο Πέδρο Καστίγιο, δάσκαλος στο επάγγελμα, είχε πρωτοστατήσει μέσω του συνδικάτου των εκπαιδευτικών σε μια πολύμηνη απεργία που συγκλόνισε το Περού το 2007, με βασικό αίτημα μισθολογικές αυξήσεις, την ενίσχυση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία και την απόσυρση του νομοσχεδίου για τη “Σταδιοδρομία του δημόσιου εκπαιδευτικού λειτουργού”. Ο ίδιος έχει στοχοποιηθεί από τους αντιπάλους του για τις επαφές που είχε με την οργάνωση MOVADEF, που θεωρείται πολιτικό παρακλάδι της μαοϊκής ένοπλης οργάνωσης “Φωτεινό Μονοπάτι”, αν και στο παρελθόν είχε υπηρετήσει σε αγροτική πολιτοφυλακή ενάντια στους αντάρτες. Ο Καστίγιο έχει επίσης χαρακτηριστεί “Έβο Μοράλες του Περού”, κι έχει εκφράσει πολλές φορές τη στήριξή του στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα ενάντια στις επεμβάσεις των ΗΠΑ. Από την άλλη, έχει εκφράσει αμφιλεγόμενες ως ακραία συντηρητικές θέσεις σε κοινωνικά ζητήματα, τασσόμενος κατά προγράμματος ισότητας των φύλων στην εκπαίδευση, ενάντια στον ομόφυλο γάμο, την ευθανασία και την άμβλωση.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο νεοφιλελεύθερος οικονομολόγος Ερνάντο ντε Σότο, ο οποίος εμβολιάστηκε κατά του Covid-19 στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που ζητά να ιδιωτικοποιηθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα του Περού. Ο ίδιος είχε υπάρξει στενός σύμβουλος του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουτζιμόρι, ο οποίος μεταξύ άλλων το 1992 είχε διαλύσει τη βουλή και είχε στείλει στρατό στους δρόμους, στα πλαίσια της κατάπνιξης της δράσης του “Φωτεινού Μονοπατιού”, ενώ σήμερα βρίσκεται στη φυλακή μετά από υποθέσεις διαφθοράς και καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με τον πρόεδρο αυτόν συνδέεται άμεσα, κυριολεκτικά με σχέσεις αίματος, και η τρίτη στη σειρά υποψήφια του α’ γύρου, Κέικο Φουτζιμόρι, αφού είναι κόρη του φυλακισμένου πρώην ηγέτη, ενώ έχει έρθει και η ίδια αντιμέτωπη με κατηγορίες για διαφθορά.

Τέταρτος ήρθε ο Γιόνι Λεσκάνο, από το κόμμα Λαϊκή Δράση, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκδίωξη του Μαρτίν Βισκάρα από επικεφαλής του κοινοβουλίου τον περασμένο Νοέμβρη, προκαλώντας κύμα οργής και διαδηλώσεων σε όλη τη χώρα.

Ανάμεσα στους υποψηφίους βρίσκει κανείς και τον Λόπες Αλιάγα, ακροδεξιό πολυεκατομμυριούχο και μέλος της διαβόητης οργάνωσης της Καθολικής Εκκλησίας Opus Dei, ο οποίος μεταξύ άλλων θέλει να απαγορεύσει την άμβλωση και στα ανήλικα θύματα βιασμών. Ο ίδιος σε τηλεοπτική του εμφάνιση δήλωσε πως “αυτομαστιγώνεται” προκειμένου να καταστείλει τις σεξουαλικές του επιθυμίες.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Περού – Κόκκινη Πατρίδα, μαζί με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς στήριξε την υποψηφιότητα της 41χρονης Γαλλοπερουβιανής Βερόνικα Μεντόσα, με σπουδές ψυχολογίας και κοινωνικών επιστημών στη Σορβόννη, η οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα περιβάλλοντος, γυναικείας ισότητας και ισοτιμίας των ΛΟΑΤΚΙ, αλλά από την άλλη στο παρελθόν έχει καταφερθεί με βαρείς χαρακτηρισμούς κατά της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, προκαλώντας αντιδράσεις εντός του συνασπισμού στον οποίο είναι επικεφαλής. Η καμπάνια του συνασπισμού της “Μαζί Περού”, που φαίνεται να συγκεντρώνει το 8% των ψήφων, βασίστηκε έντονα σε σποτ με τραγούδια προεκλογικού περιεχομένου, σε ένα τουλάχιστον από τα οποία εμφανίζεται και η ίδια ως ερμηνεύτρια:

https://twitter.com/Vero_Mendoza_F/status/1378715229392154626

Ενδεικτικό πάντως για τη γενικότερη πολιτική κατάσταση στο Περού, είναι πως όλοι οι πρώην πρόεδροι από το 1985 και μετά έχουν κατηγορηθεί για διαφθορά, φυλακιστεί ή συλληφθεί στις επαύλεις τους, ενώ ένας εξ αυτών αυτοκτόνησε πριν πέσει στα χέρια της αστυνομίας.

Όλα δείχνουν πως η χώρα οδηγείται σε β’ γύρο εκλογών στις 6 Ιουνίου, καθώς για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή, απαιτείται ένας από τους υποψήφιους να συγκεντρώσει το 50% και πλέον των ψήφων.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: