Η μεγαλύτερη απεργία μετά το Μάη του ’68 στη Γαλλία συνεχίζεται

Το προηγούμενο ρεκόρ του 1986 ξεπερνούν οι σιδηροδρομικοί στη Γαλλία, ενώ η CGT έχει εξαγγείλει κινητοποιήσεις και για την ερχόμενη εβδομάδα, ενάντια στην αδιαλλαξία Μακρόν.

 Το ιστορικό ρεκόρ του 1986 ξεπέρασε η απεργία των σιδηροδρόμων στη Γαλλία, καθώς μπήκε στην 29η ημέρα συνεχόμενων κινητοποιήσεων και γίνεται η μεγαλύτερη κινητοποίηση στον κλάδο μετά το Μάη του ‘68. Μόνο την Πέμπτη ακυρώθηκαν τα μισά δρομολόγια των σιδηροδρόμων σε όλη τη χώρα ενώ στο Παρίσι λειτούργησαν κανονικά μόνο 2 από τις 13 γραμμές, με τις υπόλοιπες να εξυπηρετούν το κοινό μόνο στις ώρες αιχμής.  

Η απεργία του 1986 είχε ξεκινήσει περίπου την ίδια περίοδο με τη φετινή και κράτησε και με την αλλαγή του νέου χρόνου, έχοντας ως αίτημα τη βελτίωση των θέσεων εργασίας. Στο προηγούμενο μεγάλο απεργιακό κύμα του 1995, το συνδικάτο των κρατικών σιδηροδρόμων είχε απεργήσει επί 22 μέρες ενάντια στο συνταξιοδοτικό που πρότεινε ο τότε πρωθυπουργός Αλαίν Ζιπέ (πολιτικός επίγονος του οποίου είναι ο Εντουάρ Φιλίπ, πρωθυπουργός του Μακρόν σήμερα) εξαναγκάζοντας την κυβέρνηση σε υποχώρηση.  

 Ο Εμμανουέλ Μακρόν ως τόσο στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του εμφανίστηκε αδιάλλακτος, υποστηρίζοντας πως θα εφαρμόσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση η οποία θα αντικαταστήσει τα πολυάριθμα διαφορετικά προγράμματα συνταξιοδότησης με ένα ενιαίου “πόιντ σίστεμ”. Το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, CGT, δια του επικεφαλής του Φιλίπ Μαρτίνες, δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση του Μακρόν, προκηρύσσοντας νέα γενική απεργία για την Πέμπτη, ενώ η οργάνωση καλεί και σε κινητοποιήσεις στα διυλιστήρια στις 7 και 10 Γενάρη. Ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών της Γαλλίας αντέδρασε αμέσως στη συγκεκριμένη εξαγγελία, καλώντας “παράνομες” αυτού του είδους τις δράσεις.  

Την ίδια στιγμή, ισχυρή φαίνεται να είναι η υποστήριξη στον απεργιακό αγώνα, καθώς μέσα σε ένα μήνα περίπου, η CGT έχει συγκεντρώσει πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για ενίσχυση των απεργών, από περισσότερους από 18000 δωρητές. Μόλις την Πέμπτη συνδικαλιστές στη Λυών υπέγραψαν νέα επιταγή 50000 για τους οδηγούς που απεργούν έξω από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης.  

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: