Η μαύρη λίστα του κεφαλαίου – Το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας συλλέγει στοιχεία για τις εταιρίες που είδαν τον ιό ως ευκαιρία να καταργήσουν δικαιώματα

Το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας μαζεύει σε ένα νήμα όλες τις εταιρίες που μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στους εργαζόμενους, με απολύσεις και αναστολές συμβάσεων εργασίας, υπό την ανοχή του ισπανικού κράτους.

Ένα κύμα ERTEs σαρώνει τις τελευταίες μέρες την Ισπανία, επηρεάζοντας χιλιάδες εργαζόμενους σε εκατοντάδες επιχειρήσεις και ομίλους. Τι είναι όμως το ERTE και πώς επηρεάζει τη ζωή των εργαζομένων;

Το ERTE είναι αρχικά που αντιστοιχούν στο Expediente de Regulación Temporal de Empleo, κάτι σαν Πιστοποιητικό Προσωρινής Ρύθμισης Εργασίας. Στην πράξη το ERTE είναι μια μονομερής απόφαση του εργοδότη, με την οποία αναστέλλονται προσωρινά οι συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογράψει με τους υπαλλήλους τους ή ένα μέρος αυτών των υπαλλήλων. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νόμιμο είδος προσωρινής (;) απόλυσης ενός τμήματος του προσωπικού, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα!

Εκατοντάδες επιχειρήσεις, με εκατομμύρια κέρδη, εφαρμόζουν μαζικά πλέον αυτό το σύστημα σε χιλιάδες εργαζόμενους, με τις ευλογίες του ισπανικού κράτους. Βλέπουν τον τζίρο τους να μειώνεται και μετακυλίουν το κόστος της κρίσης στους εργάτες που μένουν ξαφνικά για ένα απροσδιόριστο χρονικό διάστημα χωρίς δουλειά και χωρίς πόρους για να ζήσουν.

Και αυτή είναι απλώς μία μορφή από τις πολλές που χρησιμοποιεί η αστική τάξη για να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία -να καταργήσει δικαιώματα και κατακτήσεις χρόνων. Ενώ παράλληλα με τα ERTEs έχουμε πληθώρα κανονικών -κι όχι “προσωρινών”- απολύσεων, μειώσεις μισθών, αναστολές συμβάσεων εργασίας κτλ.

Το ΚΚ Εργαζομένων της Ισπανίας, παρά τις λιγοστές του δυνάμεις, δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Αποφάσισε λοιπόν να συγκεντρώσει αυτά τα στοιχεία και τις καταγγελίες που φτάνουν στα χέρια του, σε ένα νήμα αναρτήσεων στο προφίλ του στο Twitter. Πατώντας πάνω σε αυτόν τον σύνδεσμο, μπορείτε να δείτε την αλυσιδωτή ανάρτηση και όλα τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, ήδη μες σε μερικές ώρες, για δεκάδες επιχειρήσεις και ομίλους. Το μήνυμα του ΚΚ ζητάει από τους χρήστες να συνεχίσουν να στέλνουν τις καταγγελίες τους, με το όνομα και την έδρα κάθε επιχείρησης που βλέπει τον κορονοϊό ως ευκαιρία να καταργήσει εργατικά δικαιώματα.

Προφανώς αυτό δε φτάνει από μόνο του, είναι όμως μια αρχή, το πρώτο απαραίτητο βήμα και για τα υπόλοιπα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: