“Η καπιταλιστική κρίση επιτάσσει μια επαναστατική λύση” – Συνέντευξη της γγ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Βενεζουέλας για το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

“Φοβόμαστε, πως η Εθνοσυνέλευση παρά τη νίκη επί της δεξιάς αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να δρα στην υπηρεσία του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου.”

Η Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική, μια πολιτική συμμαχία οργανώσεων με σημαντικό το ρόλο του ΚΚ Βενεζουέλας, έδωσε μέσα σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες τη μάχη για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκέμβρη, που οδήγησαν σε άνετη νίκη του κυβερνώντος PSUV του προέδρου Μαδούρο. Οι δυνάμεις που σεισπειρώθηκαν στην Εναλλακτική αποφάσισαν την αυτόνομη κάθοδο, θέλοντας να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις παθογένειες του κυβερνητικού συνασπισμού, προτάσσοντας μια πραγματικά ριζοσπαστική προοπτική, χωρίς να υποχωρούν σε τίποτε από την υπεράσπιση του λαού της Βενεζουέλας έναντια στις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις και τα πραξικοπηματικά σχέδια της ακροδεξιάς αντιπολίτευσης. Συγκεντρώνοντας το 2,7% των ψήφων, ο σχηματισμός αυτός εξασφάλισε εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση της χώρας, όντας πρακτικά αποκλεισμένο από τα κυρίαρχα ιδιωτικά και σε σημαντικό βαθμό και τα δημόσια μέσα. Για τον αγώνα αυτό και την επόμενη μέρα της κάλπης μίλησε στην εφημερίδα Junge Welt η Jonahi Rosas, γγ της νεολαίας του ΚΚ Βενεζουέλας.

Στις 6 Δεκέμβρη εκλέχθηκε στη Βενεζουέλα μια νέα Εθνοσυνέλευση. Κατεβήκατε ως μέλος της “Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής”. Ποιους στόχους είχε η αυτόνομη κάθοδος;

Θέλαμε να κερδίσουμε την Εθνοσυνέλευση για λογαριασμό των εργατών της πόλης και του χωριού. Στόχος μας ήταν, να δώσουμε φωνή στον αγώνα τους για υψηλότερες αμοιβές και κατάλληλες κοινωνικές παροχές και να προτείνουμε μια επαναστατική προοπτική. Γιατί η καπιταλιστική κρίση επιτάσσει μια επαναστατική λύση. Με τον εκλογικό μας αγώνα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Κερδίσαμε παραπάνω στήριξη, παρά την αντικομμουνιστική συκοφαντία και τη λογοκρισία από ιδιωτικά και εν μέρει και κρατικά μίντια, που υποστήκαμε τους τελευταίους μήνες.

Άξιζε δηλαδή τον κόπο η αυτόνομη κάθοδος της “Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής”;

Ναι, γιατί από τη μια μπορέσαμε να διαχωριστούμε από τους ρεφορμιστικούς κύκλους εντός του κυβερνητικού κόμματος PSUV. Από την άλλη τα καταφέραμε να ενώσουμε και πάλι διαφορετικές δυνάμεις, για παράδειγμα από το εργατικό και κοινοτικό κίνημα, αγρότες, επαναστάτες, αντιιμπεριαλιστές και οπαδούς της κληρονομιάς του Ούγο Τσάβες. Κάτω από αντίξοες συνθήκες μπορέσαμε να οικοδομήσουμε τη “Λαϊκή Επαναστατική Εναλλακτική”. Τώρα στόχος είναι, να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις του παρελθόντος, που σήμερα βρίσκονται εν μέρα ξανά σε κίνδυνο.

Είναι επίσης σημαντικό να τονίσουμε, πως κάποια δεξιά και σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, που έβαλαν πολύ χρήμα στην προεκλογική εκστρατεία, δεν τα κατάφεραν να μπουν στη βουλή. Η ΛΕΕ αντίθετα, ως ανεξάρτητη δύναμη στοχοποιημένη από λογοκρισία, κατάφερε, με έναν προεκλογικό αγώνα χρηματοδοτημένο με περιορισμένα μέσα, να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή εκπροσώπηση στην Εθνοσυνέλευση για την κοινοβουλευτική περίοδο 2021-2026.

Tι σημαίνει για σας η νέα σύνθεση της Εθνοσυνέλευσης;

Οι πολιτικές μειοψηφίες ακόμα κι έτσι υποεκπροσωπούνται. Φοβόμαστε, πως η Εθνοσυνέλευση παρά τη νίκη επί της δεξιάς αντιπολίτευσης θα συνεχίσει να δρα στην υπηρεσία του εγχώριου και διεθνούς κεφαλαίου. Αυτό θα δυσκόλευε τη δουλειά μας στο κοινοβούλιο. Αντ’ αυτού η Εθνοσυνέλευση πρέπει να ξαναβρεί το δρόμο για το πραγματικό της καθήκον, να ελέγχει διαρκώς κάθε χειρισμό του κράτους, όπως γινόταν μετά τη βολιβαριανή επανάσταση. Αλλά και οι βασισμένες στην αλληλεγγύη σχέσεις με τους κατοίκους άλλων λαών που βρίσκονται στο έλεος της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, πρέπει να εμβαθύνουν.

Πώς θα έπρεπε να είναι μια τέτοια σχέση αλληλεγγύης με τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που αγωνίζονται;

Η Εθνοσυνέλευση πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τους αγώνες αυτούς για αξιοπρέπεια, που δίνουν σήμερα τα αδέλφια μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Θέλουμε να δώσουμε στην Εθνοσυνέλευση ξανά τον αγωνιστικό και αλληλέγγυο χαρακτήρα της. Αυτό για μας τους κομμουνιστές της Λαϊκής Επαναστατικής Εναλλακτικής είναι τεράστιας σημασίας.

Η λεγόμενη διεθνής κοινότητα, κυρίως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, χαρακτήρισε τις εκλογές εκ των προτέρων “νόθες” και δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμά τους.

Η δύση πρέπει να σταματήσει να ανακατεύεται στις υποθέσεις άλλων λαών. Απαιτούμε εθνική ανεξαρτησία και το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση. Η απόφαση των πολιτών της Βενεζουέλας πρέπει να γίνει σεβαστή, χωρίς οποιαδήποτε ανάμειξη, η οποία επιπλέον είναι εξαιρετικά θρασεία.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: