Η γλυκιά ευγνωμοσύνη των αφεντικών – Στο ΔΣ του ιδρύματος Ανιέλι πρών συνδικαλίστρια και υπουργός παιδείας

Για τις πολύτιμες υπηρεσίες της ανταμείφθηκε πρώην συνδικαλίστρια στο χώρο της κλωστοϋφαντουργίας και υπουργός παιδείας της Ιταλίας, αντικαθιστώντας τον πρόσφατα θανόντα πρόεδρο της Φίατ – Κράισλερ στο ΔΣ του ιδρύματος Ανιέλι.

H Βαλέρια Φεντέλι ήταν σχετικά άγνωστη στους περισσότερους Ιταλούς, παρά τη θητεία στη γερουσία της χώρας για λογαριασμό του κεντροαριστερού Δημοκρατικού κόμματος, μέχρι που το 2016 έγινε υπουργός παιδείας της κυβέρνησης Τζεντιλόνι, που αντικαταστάθηκε πρόσφατα από εκείνη του Ντι Μάιο μετά τις τελευταίες εκλογές. Ως υπουργός δεν ξεχώρισε τόσο για το έργο της, όσο για το γεγονός πως αποκαλύφθηκε ότι είχε “εμπλουτίσει” το βιογραφικό της με ένα ανύπαρκτο πτυχίο πανεπιστημίου και ένα ασαφούς περιεχομένου δίπλωμα ανώτερης σχολής. Η αριστεία στην εξουσία δηλαδή.

Για κακή τους τύχη, κάποιοι στη χώρα είχαν το “προνόμιο” να γνωρίζουν πολύ καλά την κυρία πριν αρχίσει να σκορπά θυμηδία με τα “ακαδημαϊκά”της κατορθώματα. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους εργαζόμενους στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, του οποίου προΐστατο συνδικαλιστικά ως γραμματέας του κλάδου η Φεντέλι, στα πλαίσια της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας Ιταλίας (CGIL), του σημαντικότερου συνδικάτου της χώρας. Επί ημερών της, ο κλάδος συρρικνώθηκε δραματικά, με κλεισίματα και μεταφορές εργοστασίων σε χώρες με φτηνότερο εργατικό κόστος, χωρίς το συνδικάτο να προβεί στην παραμικρή, έστω και συμβολική κινητοποίηση.

Η αδράνεια αυτή επιβραβεύθηκε όχι μόνο με την ανάδειξή της σε υπουργικό πόστο, αλλά και με την έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς της απευθείας από κορυφαίους εκπροσώπους της ιταλικής αστικής τάξης. Έτσι λοιπόν, έγινε γνωστό χθες πως η Φεντέλι θα αντικαταστήσει τον πρόσφατα εκλιπόντα πρόεδρο της Φίατ-Κράισλερ, Σέρτζιο Μαρκιόνε, στη θέση του στο ΔΣ του ιδρύματος Ανιέλι, της βασικής βιτρίνας “εταιρικής κοινωνικής ευθύνης” της οικογένειας των Ιταλών μεγιστάνων.

Αφήνουμε τον υπόλοιπο σχολιασμό στο Μάρκο Ρίτσο, γγ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, από την ανάρτηση του οποίου αλιεύσαμε και την είδηση:

Η πρώην υπουργός και συνδικαλίστρια της CGIL Φεντέλι στο ΔΣ του ιδρύματος Ανιέλι στη θέση του Μαρκιόνε. Η είδηση είναι λίγων ωρών, ντροπιαστική μα αληθινή. Δεν ξέρουμε για ποια προσόντα (σίγουρα όχι ακαδημαϊκά) την επέλεξαν οι Ανιέλι. Σίγουρα πάντως δεν υπερασπιζόταν τους εργάτες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: