“Γιε μου συγχώρεσέ με” – Αστυνομικός παρενέβη στον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή γιου του από συναδέλφους του στην Κολομβία

Η πολύπαθη χώρα της Λατινικής Αμερικής φλέγεται εδώ και μέρες από νέες διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης Ντούκε, με τον αριθμό των νεκρών να υπολογίζεται σε 31.

Ούτε η βροχή σταματάει τους αγανακτισμένους διαδηλωτές στην Κολομβία, που και χθες κατέβηκαν με τις ομπρέλες στους δρόμους της Μπογκοτά για να διαμαρτυρηθούν κατά της αυταρχικής, ακροδεξιάς κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε.

Είναι η πολλοστή μέρα που οι Κολομβιανοί βρίσκονται στο δρόμο, αψηφώντας την τεράστια αστυνομική καταστολή, με τους διαδηλωτές στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας να γεμίζουν συνθήματα, μουσική, καραβάνια αυτοκινήτων και λευκές σημαίες. Στην πόλη Μπαρανκίγια, τα πλήθη κατέβηκαν με φανέλες της Εθνικής Ομάδας ποδοσφαίρου.

Στα αιτήματα των διαδηλωτών είναι η μη επιβολή άλλων φόρων, η ενίσχυση της παιδείας και της υγείας, ο τερματισμός των μέτρων λιτότητας και η διάλυση του κατασταλτικού σώματος των ESMAD, των αντίστοιχων ΜΑΤ, που έχουν επιδοθεί σε ένα όργιο βίας στη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Το μόνο όμως για το οποίο δεν μπορεί κανείς να τα κατηγορήσει, είναι πως κάνουν διακρίσεις στους πολίτες, αφού ανάμεσα σε όσους έδειραν ήταν και ο γιος ενός συναδέλφου τους, ο οποίος όταν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί προσέτρεξε να βοηθήσει το γιο του, ζητώντας του συγγνώμη.

Βαρύς είναι και ο φόρος αίματος, καθώς υπολογίζεται πως έχουν δολοφονηθεί 31 άνθρωποι ως τώρα στη διάρκεια των συγκεντρώσεων. Επιπλέον, επιβεβαιώθηκε πως 72 πολίτες και 19 αστυνομικοί τραυματίστηκαν μόνο την Τρίτη. Συνολικά υπολογίζεται πως ως τώρα έχουν τραυματιστεί 800 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί εκατοντάδες κτίρια στη χώρα.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος Ντούκε ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε “εθνικό διάλογο” με τους διαδηλωτές, την ίδια στιγμή πάντως που προσφέρει 2000 δολάρια σε όποιον δώσει πληροφορίες για “πράξεις βανδαλισμού” κατά τις συγκεντρώσεις. Μια σειρά γερουσιαστές έχουν καταθέσει πρόταση μομφής κατά του υπουργού Αμύνης, μετά τα συσσωρευμένα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Μια σειρά κυβερνήσεις και οργανισμοί έχουν καταδικάσει τις εικόνες καταστολής, όχι όμως και οι ΗΠΑ μέχρι στιγμής, στενός σύμμαχος του Ντούκε στην περιοχή. Ο ΟΗΕ με τη σειρά του ζήτησε από την κυβέρνηση να σταματήσει να χρησιμοποιεί μέσα όπως η χρήση αρμάτων στους δρόμους και πυρών κατά των πολιτών που διαδηλώνουν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: