“Γιατί οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αν η Κούβα δεν αποτελεί προτεραιότητα της εξωτερικής τους πολιτικής;” – Ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ απαντά στο Τζο Μπάιντεν

O νεοεκλεγείς γραμματέας, διαβεβαίωσε πως “η σοσιαλιστική επανάσταση, την οποία κάναμε μόλις 90 μίλια μακριά από την ισχυρή αυτοκρατορία, είναι ζωντανή, ενεργή και σταθερή”.

Ολοκληρώθηκαν στις 19 του μήνα οι εργασίες του 8ου συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, με την εκλογή του προέδρου της χώρας Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ στη θέση του πρώτου γραμματέα της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, μετά την ανακοίνωση του Ραούλ Κάστρο πως αποσύρεται από όλα τα κομματικά αξιώματα, προσθέτοντας πως θα παραμείνει ως το τέλος της ζωής του απλός στρατιώτης του κόμματος.

O νεοεκλεγείς γραμματέας, διαβεβαίωσε πως “η σοσιαλιστική επανάσταση, την οποία κάναμε μόλις 90 μίλια μακριά από την ισχυρή αυτοκρατορία, είναι ζωντανή, ενεργή και σταθερή”. Για το λόγο αυτό υπογράμμισε πως οι δραστηριότητες του κόμματος πρέπει να επικεντρωθούν στην υπεράσπιση της Επανάστασης. Υπογράμμισε πως “ο κόσμος έχει δραματικά αλλάξει και υπάρχουν υπερβολικά πολλές κλειστές πόρτες για έθνη με λιγότερες πλουτοπαραγωγικές πηγές και ακόμα περισσότερες για όσους από μας είμαστε αποφασισμένοι να παραμείνουμε ανεξάρτητοι”.

Αναφερόμενος στο εμπάργκο των ΗΠΑ, είπε πως “κανείς με ελάχιστη ειλικρίνεια και γνώση των δημόσια προσβάσιμων οικονομικών δεδομένων δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός πως, οι κυρώσεις είναι το βασικό εμπόδιο για την ανάπτυξη της χώρας και για την πρόοδο στην αναζήτηση της ευημερίας.” Όποιος αμφισβητεί αυτή την πραγματικότητα, πρόσθεσε ψεύδεται σχετικά με τη δύναμη των ΗΠΑ. Απαντώντας σε πρόσφατο ισχυρισμό της Ουάσινγκτον, ότι οι σχέσεις με την Κούβα δεν αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν, ο Ντίας – Κανέλ σημείωσε δηκτικά: “Γιατί τότε οι ΗΠΑ ξοδεύουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην προσπάθεια υπονόμευσης της κουβανικής συνταγματικής τάξης;”.

Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική, ο πρώτος γραμματέας προανήγγειλε νόμους για την ενίσχυση της σοσιαλιστικής δημοκρατίας, που “θα εκπορεύονται από το Σύνταγμα και θα συνδέονται με την κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, την πλήρη άσκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων όπως της αποτελεσματικής εκπροσώπησης και συμμετοχής της κοινωνίας στις τρέχουσες οικονομικές και κοινωνικές διεργασίες”. Για το λόγο αυτό πρέπει να αντιμετωπιστούν φαινόμενα που συνδέονται με γραφειοκρατικά βαρίδια, υπερβολικό συγκεντρωτισμό και αναποτελεσματικότητα.

“Η επιτυχία των προθέσεών μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να έρθουμε σε διάλογο με τον πληθυσμό, να προκαλέσουμε ενθουσιασμό στους πολίτες και να χτίσουμε ξανά τις αξίες που δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην κοινωνική ενασχόληση, γνωρίζοντας πως η δημοκρατία γίνεται πιο σοσιαλιστική στο μέτρο που γίνεται πιο συμμετοχική”. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί εμμέσως πλην σαφώς και στις κινητοποιήσεις “αντιφρονούντων καλλιτεχνών”, τύπου “κινήματος Σαν Ισίδρο”, που προκαλούν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στη χώρα, με την αδρή χρηματοδότηση υπηρεσιών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα σημείωσε πως “μεγάλα μίντια και ψηφιακά δίκτυα δρουν ως πλατφόρμες χειραγώγησης και ψέματος. Πίσω από κάθε έναν που αμφιβάλει ή διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, κρύβεται μια μικρή, μοχθηρή νίκη”.

Σε σχέση με τα οικονομικά ζητήματα, που κυριάρχησαν στις συζητήσεις του συνεδρίου, παραδέχτηκε πως την τελευταία πενταετία δεν υπήρξαν καλά αποτελέσματα, κάτι στο οποίο συνέβαλε η “ανεπάρκεια και αναποτελεσματικότητα ενός σημαντικούς μέρους της κουβανικής οικονομίας”. Παρόλα αυτά συνολικά η οικονομία απέδειξε την ανθεκτικότητά της, καθιστώντας εφικτή την διατήρηση κοινωνικών κατακτήσεων, δίχως να μειωθούν οι αναπτυξιακοί στόχοι ή η διεθνιστική αλληλεγγύη σε άλλους λαούς: “Μια μικρή χώρα δίχως πόρους, πολιορκημένη και βάρβαρα αποκλεισμένη, έφθασε δείκτες που δείχνουν καλύτερη επίδοση από πολλές χώρες του κόσμου και της περιοχής”.

Ο γραμματέας δε στάθηκε σε λεπτομέρειες για τις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις ως το 2030, ωστόσο ανακοίνωσε πως θα υπάρξει αναπροσαρμογή των σχέσεων μεταξύ κεντρικού σχεδιασμού, αποκέντρωσης και αυτονομίας των οικονομικών παραγόντων, περιλαμβανομένων των κρατικών επιχειρήσεων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των συνεταιρισμών και του ιδιωτικού τομέα. Επανερχόμενος στο εμπάργκο, τόνισε πως: “Ακόμα κι αν κάποιες φορές μοιάζει να μην μπορούμε να επιβιώσουμε μέσα σε όλα αυτά, ξαφνικά εκπλησσόμαστε και οι ίδιοι με την ανθεκτικότητά μας”, ενώ έκλεισε την ομιλία του με το σύνθημα: “Είμαστε η ζωντανή Κούβα! Πατρίδα ή θάνατος! Θα νικήσουμε!”.

Με πληροφορίες από Junge Welt

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: