Γενική απεργία και μεγάλες διαδηλώσεις στην Κολομβία – Καταγγελία για πυροβολισμό στο πρόσωπο με πλαστική σφαίρα

Μέσα σε κλίμα έντονης καταστολής και αστυνομοκρατίας πραγματοποιούνται ογκώδεις διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Σε αναβρασμό βρίσκεται η Κολομβία το τελευταίο διάστημα, ενάντια στην αυταρχική δεξιά κυβέρνηση του Ιβάν Ντούκε. Σήμερα είναι μέρα γενικής απεργίας και σε όλες τις μεγάλες πόλεις λαμβάνουν χώρες μαζικές και μαχητικές πορείες, ενώ συμμετέχουν τα μεγαλύτερα συνδικάτα ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως και φοιτητικές οργανώσεις και αγροτικές ενώσεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με καταγγελία του Κολομβιανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, προχθές Τρίτη η αστυνομία μπούκαρε σε σπίτια συνδικαλιστών που πρωτοστατούν στη διοργάνωση της απεργίας στην πρωτεύουσα Μπογκοτά, το Κάλι και το Μεντεγίν, δήθεν για “αναζήτηση εκρηκτικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων” και με προφανή σκοπό να κατατρομοκρατηθούν οι αγωνιστές υπέρ των εργατικών δικαιωμάτων. Τον ίδιο στόχο έχει και η εξουσιοδότηση που παρείχε η κυβέρνηση στις τοπικές αρχές να επιβάλλουν κατά την κρίση τους “κατάσταση έκτακτης ανάγκης”, δηλαδή στρατιωτικό νόμο επί της ουσίας, στις επαρχίες τους.

Όλα αυτά τα μέτρα προληπτικής καταστολής δεν πτόησαν τους Κολομβιανούς, που κατά χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους όλης της χώρας. Η απεργία είναι το πρώτο βήμα – σύμφωνα με τους διοργανωτές της – για να παρθεί πίσω ένα σύνολο αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Αυτά περιλαμβάνουν τη γενίκευση της ελαστικής εργασίας, την κατά 25% μείωση του βασικού μισθού στους νέους, τις περικοπές στις συντάξεις, τις ιδιωτικοποιήσεις στον κλάδο της ασφάλισης και στρατηγικής σημασίας οργανισμών, τη βαριά φορολογία του λαού για να επιδοτείται έμμεσα μέσω γενναίων φοραπαλλαγών το κεφάλαιο.

Ένα άλλο ζήτημα που βρίσκεται στο επίκεντρο των λαϊκών κινητοποιήσεων, είναι οι συνεχείς παραβιάσεις της ειρηνευτικής συμφωνίας του 2016. Πριν λίγες μόνο μέρες έγινε γνωστό ότι από την αρχή της συμφωνίας ως σήμερα έχουν δολοφονηθεί 187 πρώην μέλη των FARC, ενώ δεκάδες ακόμα είναι οι κοινωνικοί αγωνιστές που έχουν χάσει τη ζωή τους από παρακρατικούς.

Στην προσπάθεια να περιφρουρηθούν οι διαδηλώσεις από προβοκάτσιες, το Κολομβιανό ΚΚ εξέδωσε χιομουριστικά “οδηγίες για την αντιμετώπιση κουκουλοφόρων”:

H αστυνομική βία δεν έλειψε φυσικά από τις διαδηλώσεις, με καταγγελίες για απρόκλητη χρήση δακρυγόνων, όπως στην περιοχή Suba της Μπογκοτά, αλλά και την καταγγελία εμφανώς τραυματισμένου διαδηλωτή ότι δέχτηκε μια πλαστική σφαίρα στο πρόσωπο:

Ιδιαίτερα ογκώδεις ήταν και οι διαδηλώσεις σε άλλες πόλεις, με ιδιαίτερα αυξημένη την παρουσία των φοιτητών, όπως στο Μεντεγίν:

Με πληροφορίες από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: