“Φυσική ανοσία” στον κορονοϊό έχουν οι Βραζιλιάνοι ισχυρίζεται ο Μπολσονάρου

“Βουτάνε στον υπόνομο και δεν παθαίνουν τίποτε” ισχυρίστηκε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Βραζιλίας, που αρνείται να βάλει σε λοκντάουν την αχανή χώρα γι’ αυτό που αποκαλεί “μια γριπούλα”.

Πριν λίγες βδομάδες άφθονο γέλιο είχαν προκαλέσει στον πλανήτη Τούρκοι “επιστήμονες” με δηλώσεις για το “ανώτερο DNA” των Τούρκων που προστατεύει από την πανδημία. Έκτοτε η χώρα καταγράφει εκρηκτική άνοδο των κρουσμάτων και η κυβέρνηση Ερντογάν παίρνει με καθυστέρηση και υπό έντονη κριτική μέτρα περιορισμού των κοινωνικών επαφών. Στη Βραζιλία πάλι, όπου ο πρόεδρος Μπολσονάρου έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα “γριπούλα” την πανδημία, ο ίδιος όχι απλά δεν είναι διατεθειμένος να πάρει μέτρα ή να μπει ο ίδιος σε καραντίνα αφότου αξιωματούχοι του περιβάλλοντός του διαγνώστηκαν θετικοί, αλλά κάνει το παν για να πείσει τους Βραζιλιάνους ότι η ζωή πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Για να το πετύχει αυτό, δε διστάζει να επικαλεστεί κι ένα είδος “φυσικής ανοσίας” των Βραζιλιάνων. Μιλώντας την Πέμπτη, αρνήθηκε ότι πανδημία θα πάρει τις διαστάσεις που έχει λάβει στις ΗΠΑ, λέγοντας “Δε νομίζω να φτάσει σε αυτό το σημείο. Ειδικά επειδή οι Βραζιλιάνοι πρέπει να μελετηθούν. Δεν παθαίνουν τίποτε. Βλέπεις τον τύπο να πηδάει μες στoν υπόνομο εκεί πέρα, να βγαίνει,να βουτάει, σωστά; Και δεν παθαίνει τίποτε”.  Ο ακροδεξιός πολιτικός εκμεταλλεύεται τις άθλιες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης εκατομμυρίων κατοίκων για να καυχηθεί ότι τάχα “αντέχουν” στον ιό, αγνοώντας ή κάνοντας πως αγνοεί τον τρόπο μετάδοσής του.

Επιπλέον, χωρίς να αναφέρει καμία επιστημονική πηγή, ο Μπολσονάρου ισχυρίστηκε πως “πολλοί άνθρωποι ήδη έχουν μολυνθεί στη Βραζιλία, πριν λίγες βδομάδες ή μήνες και ήδη έχουν αντισώματα που τους επιτρέπουν να μη διαδίδουν τον ιό”. Οι αριθμοί δείχνουν μια άλλη ιστορία, καθώς από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή τα κρούσματα σχεδόν διπλασιάστηκαν σε 3.417 με 92 νεκρούς.

Για τον πρόεδρο ωστόσο, ένα λοκντάουν είναι πιο θανάσιμος κίνδυνος από τον ιό. Για το λόγο αυτό χρηματοδότησε τηλεοπτικό στοπ με το σύνθημα “Η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει”, που δείχνει τάξεις γεμάτες μαθητές και κόσμο στις υπαίθριες αγορές. Κατά μία ειρωνεία της ιστορίας, παρόμοια εκστρατεία είχε ξεκινήσει και στο Μιλάνο πριν ένα μήνα, λίγο πριν οι θάνατοι ξεφύγουν εκτός ελέγχου στην Ιταλία.”Για τους πωλητές της γειτονιάς, τους μαγαζάτορες στα κέντρα των πόλεων, τους οικιακούς βοηθούς, για εκατομμύρια Βραζιλιάνους, η Βραζιλία δεν μπορεί να σταματήσει”, λέει η διαφήμιση. Είναι φανερό ότι η πραγματική έγνοια είναι να μη χάσουν τα κέρδη τους οι μεγάλες επιχειρήσεις, που τόσο πολύ στήριξαν και στηρίζουν την κυβέρνηση.

Ο Μπολσονάρου βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με κυβερνήτες και δημάρχους σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι οποίοι επιβάλλουν μέτρα κατά των συναθροίσεων και κλείνουν τα σχολεία. Επίσης την περασμένη εβδομάδα διοργάνωσε συγκέντρωση χιλιάδων οπαδών του, την ώρα που ο ίδιος θα έπρεπε να βρίσκεται σε καραντίνα.

Η δημοτικότητα του Μπολσονάρου έχει πέσει πάντως στις δημοσκοπήσεις, όπου η πλειοψηφία των πολιτών συμφωνεί με τις ενέργειες των τοπικών αρχόντων κατά της πανδημίας. Είναι συχνό το φαινόμενο όπου πολίτες βγαίνουν τα βράδια στα μπαλκόνια τους με κατσαρολικά για να διαμαρτυρηθούν κατά της ολιγωρίας της κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: