“Φύγε, φέρνεις την αρρώστεια!” – Ατμόσφαιρα μίσους εναντίον Κινέζων και άλλων Ασιατών στην Ιταλία

15χρονος Κινέζος μετανάστης έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης, την ώρα που πολλαπλασιάζονται τα περιστατικά ρατσισμού στην Ιταλία, όπου έχει κηρυχτεί εξάμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενάντια στον κορονοϊό.

Συνεχίζεται το κύμα σινοφοβίας με αφορμή το ξέσπασμα του κορονοϊού, με θύματα Κινέζους και άλλους Ασιάτες, μετανάστες και τουρίστες σε μια σειρά χώρες. Ιδιαίτερα οξυμένο είναι το φαινόμενο στη γειτονική Ιταλία, όπου έχει αγγίξει επίπεδα υστερίας στα όρια του πογκρόμ. Όπως καταγγέλλουν Κινεζοϊταλοί, μέλη οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεχή είναι τα φαινόμενα βίας, διακρίσεων, παρενοχλήσεων, απειλών σεξουαλικής βίας, προσβολών, και καλεσμάτων για μποϊκοτάζ εταιρειών και προϊόντων.

Στην Μπολόνια, ένα 15χρονο αγόρι κινεζικής καταγωγής δέχτηκε μπουνιές και κλωτσιές στο πρόσωπο, με τους επιτιθέμενους να ουρλιάζουν “Τι κάνεις στην Ιταλία; Φύγε! Φέρνεις την αρρώστεια”. Δυο μέρες αργότερα, στο Κάλιαρι της Σαρδηνίας, ένας 31χρονος Φιλιππινέζος βρέθηκε στο νοσοκομείο μετά από επίθεση νεαρών που τον πέρασαν για Κινέζο και τον κατηγόρησαν πως “φέρνει τον ιό” στην Ιταλία. Ακόμα και μετανάστες με δεκαετίες στην Ιταλία αντιμετωπίζουν φαινόμενα ρατσισμού, όπως η Χονγκίν Ζου, της οποίας η οικογένεια ζει στο Μιλάνο εδώ και τρεις δεκαετίες. Όπως καταγγέλλει, ταξιτζής αρνήθηκε να τη δεχτεί σε κούρσα, λέγοντάς της πως ίσως να είχε τον ιό. “Ο ιός έγινε δικαιολογία για την έκφραση προκαταλήψεων και μίσους. Δεν ήταν τόσο άσχημα στη διάρκεια της επιδημίας SARS πριν 17 χρόνια”. είπε η γυναίκα στο δίκτυο Αλ – Τζαζίρα.

Είναι γεγονός πως εκείνη η επιδημία, που επίσης είχε ξεκινήσει από την Κίνα και είχε αισθητά μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας, δεν προκάλεσε τον ίδιο πανικό με εκείνη του κορονοϊού, ούτε την έκρηξη ξενοφοβίας σε βάρος Κινέζων κι άλλων Ασιατών. Για τα αίτια μπορεί μόνο εικασίες να κάνει κανείς, όπως ότι δεν υπήρχε ακόμα η εξάπλωση των ΜΚΔ, ο δυτικός ανταγωνισμός με την Κίνα δεν ήταν τόσο έντονος, αλλά και γενικότερα δεν υπήρχε αυτή η έξαρση ρατσισμού και ξενοφοβίας διεθνώς και ειδικότερα στην Ιταλία, όπου πολιτικές δυνάμεις όπως του Ματέο Σαλβίνι ανοιχτά ποντάρουν στη συντήρηση ενός τέτοιου κλίματος, αξιοποιώντας και την επιδημία κορονοϊού.

Η Ιταλία εξάλλου είναι μια από τις λίγες χώρες εκτός Κίνας που έχουν κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες ώστε να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού. Ως τώρα, στη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί τρία κρούσματα, ωστόσο το 99% των κρουσμάτων και σχεδόν το σύνολο των θανάτων εξακολουθούν να αφορούν την ηπειρωτική Κίνα.

Με πληροφορίες από telesur

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: