Φροντιστήριο ναζιστών στη Γερμανία – “Αναρμόδιος” δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης Πλάουεν

Πέρα από τη σχολική μελέτη, οι νεοναζί προσφέρουν ένα ευρύ πρόγραμμα προσέλκυσης νεολαίας με μαθήματα αυτοάμυνας, αθλητικές ομάδες, συναντήσεις νέων, παιδικές γιορτές κι εκδρομές, όλα δωρεάν.

Μπορεί το νεοναζιστικό κόμμα «Ο τρίτος δρόμος» με έδρα το Βάιντενταλ του Παλατινάτου στη Γερμανία να είναι μικρό, με μόλις 500 μέλη, κατορθώνει ωστόσο να διευρύνει τη βάση του μέσω «κοινωνικών» δραστηριοτήτων. Πριν δυο χρόνια ίδρυσε στο Πλάουεν της Σαξονίας ένα «Γραφείο Πολιτών», με τα οποίο δελεάζει αναξιοπαθούντες, νέους ακόμα και παιδιά. Τους τελευταίους μήνες προσφέρει υπηρεσίες υποστήριξης σχολικής μελέτης, που φαίνεται πως έχει μεγάλη απήχηση στην περιοχή. Οι τοπικές αρχές σφύριζαν μέχρι πρότινος αδιάφορα, μέχρι που την περασμένη Πέμπτη, ένας πολίτης απευθύνθηκε στην εβδομαδιαία «Ώρα του δημότη» στο δήμαρχο ρωτώντας: Είναι υποχρεωμένος ο δήμος να τους ανέχεται; Ο δήμαρχος Ραλφ Όμπερντορφερ, που ανήκε στο νεοφιλελεύθερο κόμμα FDP, δήλωσε πως δεν έχει «κανένα πάτημα» ενάντια σε αυτές τις δραστηριότητες, κι ότι δεν μπορούσε να «περιορίσει νόμιμα κόμματα πέρα από όσα προβλέπει ο νόμος».

Πέρα από τη σχολική μελέτη, οι νεοναζί προσφέρουν ένα ευρύ πρόγραμμα προσέλκυσης νεολαίας με μαθήματα αυτοάμυνας, αθλητικές ομάδες, συναντήσεις νέων, παιδικές γιορτές κι εκδρομές, όλα δωρεάν. Στόχος των φασιστών είναι να «ενισχύσουν το αίσθημα κοινότητας και συνοχής», και να διδάξουν στα παιδιά «τι σημαίνει τάξη και πειθαρχία για μια υπεύθυνη ζωή».

Το κόμμα απευθύνεται και σε αστέγους, προσφέροντας το «Πρόγραμμα βοήθειας χειμώνα για Γερμανούς άστεγους», ενώ κάθε μήνα έχει «Λαϊκή κουζίνα», χώρο προσφορών ρούχων και παιχνιδιών για «άπορες γερμανικές οικογένειες», σε αντιδιαστολή προφανώς με τους μετανάστες. Η τακτική αυτή αποδίδει καρπούς, καθώς μόνο στο Πλάουεν οι ναζί έχουν 90 ενεργά μέλη. Το «πρόγραμμα δέκα σημείων» που ευαγγελίζονται είναι σχεδόν ανοιχτά αντιγραφή της εθνικιστικής και ρατσιστικής ατζέντας του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος.

Με πληροφορίες από Junge Welt

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: