“Φιλοσοφική πεποίθηση” ο ηθικός βιγκανισμός αποφάσισε δικαστήριο στη Βρετανία

H απόφαση ήρθε μετά από προσφυγή εργαζομένου κατά φιλοζωϊκής εταιρείας που τον απέλυσε, επειδή όπως υποστήριξε αποκάλυψε σε συναδέλφους πως τα λεφτά του συνταξιοδοτικού ταμείου πήγαιναν σε επιχειρήσεις γνωστές για τη χρήση πειραμάτων με ζώα.

Σε μια πρωτόγνωρη στο είδος της ετυμηγορία, εργατικό δικαστήριο στο Νόργουιτς της Μ. Βρετανίας αποφάσισε πως ο ηθικός βιγκανισμός πληρεί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί φιλοσοφική πεποίθηση και ως εκ τούτου να έχει νομοθετική προστασία από σε βάρος της διακρίσεις.

Όλα ξεκίνησαν από την προσφυγή του Τζόρντι Κασαμιτιάνα κατά του πρώην εργοδότη του, της Ένωσης Κατά των Σκληρών Αθλημάτων (LACS), μια φιλοζωική οργάνωση, αφότου εξέφρασε στους συναδέλφους του τη δυσαρέσκειά του για το ότι η οργάνωση επένδυε τα χρήματα του συνταξιοδοτικού της ταμείου σε εταιρείες σχετιζόμενες με πειράματα σε ζώα. Ο Κασαμιτιάνα, δεν είναι απλώς βίγκαν, αλλά “ηθικός βίγκαν”, που σημαίνει πως όχι μόνο αποφεύγει την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, αλλά και τη χρήση, ακόμα και την απλή επαφή με προϊόντα που θεωρεί πως αποτελούν προϊόν εκμετάλλευσης των ζώων. Τα δερμάτινα και μάλλινα ρούχα εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, όπως και τα προϊόντα που βασίζονται σε ζωϊκά πειράματα. Ο ίδιος επίσης αποφεύγει για αποστάσεις μικρότερες της μίας ώρας με τα πόδια το λεωφορείο, “για να αποφύγει συγκρούσεις με έντομα ή πουλιά που μπορεί να συμβούν καθ’ οδόν”, χρησιμοποιεί μόνο κάρτες ή κέρματα στις συναλλαγές του γιατί τα χαρτονομίσματα έχουν ίχνη ζωϊκής ύλης κι επίσης δεν τρώει σύκα λόγω του ότι αυτά βρίσκονται σε στενή σχέση με ένα είδος σφήκα και υπάρχει ενδεχόμενο “να καταναλώσει προνύμφες τους που έμειναν πάνω στον καρπό”.

Oι εργασιακές του διαφορές με την οργάνωση που τον απέλυσε δε λύθηκαν σε αυτό το δικαστήριο, θα ακολουθήσει ωστόσο νέα ακροαματική διαδικασία. Ο Κασαμιτιάνα δηλώνει πολύ χαρούμενος για το αποτέλεσμα και τα λόγια του δικαστή, που κατάλαβε καθαρά τι είναι ο ηθικός βιγκανισμός”. Ελπίζει επίσης πως η απόλυσή του θα γίνει έναυσμα για να προστατεύονται καλύτερα ομοϊδεάτες του στο μέλλον.

Ο δικαστής Ρόμπιν Ποσλ στην απόφασή του κρίνει ότι ο ηθικός βιγκανισμός πληρεί τα κριτήρια του “Νόμου ισότητας 2010”, που καθορίζει τι είναι μια φιλοσοφική πεποίθηση. Ανάμεσα στις προϋποθέσεις είναι να “είναι αξιοσέβαστη σε μια δημοκρατική κοινωνία, να μην είναι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και να μη συγκρούεται με τα θεμελιώδη δικαιώματα τον άλλων”.

Ικανοποιημένος και ο δικηγόρος του Κασαμιτιάνα, που θεωρεί ότι η αναγνώριση του βιγκανισμού ως προστατευόμενου από το “Νόμο Ισότητας 2010″ θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δουλειά, στο χώρο εργασίας, την εκπαίδευση, τις μεταφορές και την παροχή αγαθών και υπηρεσιών”.

Ενθουσιασμό εξέφρασε η νομικός της Εταιρείας Βίγκαν της Βρετανίας, Δρ. Τζάνετ Ρόοολεϊ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση “φανταστική μέρα για τα ζώα και φανταστική μέρα για τους βίγκαν, που θα έπρεπε να έχουν μεγαλύτερη θεσμική υποστήριξη σε νοσοκομεία και σχολεία”.

Με πληροφορίες από Guardian

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: