Φακέλωμα διαδηλωτών και απαγόρευση συμμετοχής “ανεπιθύμητων” ατόμων προβλέπει νέος νόμος στη Γαλλία

Νόμος που εγκρίθηκε στην Άνω Βουλή της Γαλλίας προβλέπει απαγόρευση του συνέρχεσθαι σε άτομα που κρίνουν οι αρχές “επικίνδυνα” για τη δημόσια τάξη, δημιουργεία εθνικού αρχείου καταγραφής των “ανεπιθύμητων” και αυστηρές ποινές για την κάλυψη των χαρακτηριστικών σε διαδηλώσεις.

Υιοθέτησε χθες η γαλλική άνω βουλή πρόταση νόμου περιορισμού του δικαιώματος του συνέρχεσθαι, που προβλέπει σειρά κατασταλτικών μέτρων, με αφορμή την τρομολαγνεία που αναπτύσσεται εδώ και μήνες από τα γαλλικά ΜΜΕ, την κυβέρνηση και την αστυνομία σχετικά με τη δράση του φιλοαναρχικού “Μπλακ μπλοκ” στις διαδηλώσεις. Το κείμενο υπεψηφίστηκε από τους ρεπουμπλικανούς, τους κεντρώους και τους ανεξάρτητους, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν, καταγγέλλοντας παραβίαση των δημόσιων ελευθεριών.

Σύμφωνα με την πρόταση, οι αρχές αποκτούν δικαίωμα να απαγορεύσουν τη διαδήλωση σε άτομα που θεωρούνται ότι πιθανώς μπορεί να αποτελέσουν “σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη”, ορισμός εμφανώς και συνειδητά αόριστος, για να περιλάβει οποιονδήποτε θεωρείται ανεπιθύμητος στις αρχές.

Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ενός εθνικού αρχείου καταγραφής των ανθρώπων που απαγορεύεται να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις, πηγαίνοντας το φακέλωμα ένα βήμα παραπάνω. Δίνεται επίσης η δυνατότητα η έγκριση μιας διαδήλωσης από τιςαρχές να δίνεται στη διάρκεια των των έξι ωρών που προηγούνται, ενώ σε μια “περιορισμένη περίμετρο” γύρω από τη διαδήλωση μπορεί να γίνεται  σωματική έρευνα και έλεγχος τσαντών και σακιδίων. Αυστηροποίηση υπάρχει και στο νόμο περί κουκούλας, μετατρέποντας την κάλυψη των χαρακτηριστικών σε αδίκημα που μπορεί να τιμωρηθεί με φυλάκιση ενός έτους και 15.000 ευρώ πρόστιμο.

Ο νόμος δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τη γαλλική εθνοσυνέλευση, σε κάθε περίπτωση όμως εφόσον ισχύσει θα ήταν πολύ καλή ιδέα να τον περιλάβει στην επόμενη ομιλία του στην Πνύκα ο φιλελεύθερος ευρωπαϊστής Εμανουέλ Μακρόν.

Με πληροφορίες από: lemonde.fr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: