“Εβραίος και από τις δύο πλευρές” γνωστός Αμερικανός νεοναζί, λέει η μητέρα του

H αποκάλυψη έγινε στον απόηχο της δήλωσης του συνδιαχειριστή νεοναζιστικού σάιτ Andrew Auernheimer πως “αξίζει στα παιδιά των Εβραίων να πεθάνουν”.

Ο Andrew “Weev” Auernheimer, που διαχειρίζεται το τεχνικό κομμάτι το γνωστού αμερικανικού νεοναζιστικού σάιτ “Daily Stormer” πρόσφατα είχε προκαλέσει σάλο με τη δήλωσή του πως «στα παιδιά των Εβραίων αξίζει να πεθάνουν». Για το θέμα πήρε θέση και η μητέρα του, αποκαλύτοντας πως έχει εβραϊκές ρίζες κι από τις δυο πλευρές της οικογένειας.

O Αμερικανός ναζί είχε κάνει τη διαβόητη δήλωση σε βίντεο ένα μήνα πριν, κατηγορώντας τους Εβραίους που η ιστοσελίδα του έχασε τη διεύθυνση “dot com” μετά το θάνατο της αντιφασίστριας Heather Heyer από ακροδεξιό διαδηλωτή στο Σάρλοτσβιλ τον Αύγουστο του 2017. Έκτοτε το σάιτ αλλάζει διαρκώς διευθύνσεις. Ο Auerheimer επικαλέστηκε μάλιστα και το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου για τις δολοφονικές απειλές του: «Αν δε μας αφήσετε να διαφωνούμε ειρηνικά, η μόνη μας επιλογή είναι να σας δολοφονήσουμε. Να σκοτώσουμε τα παιδιά σας. Να σκοτώσουμε όλη σας την οικογένεια. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα ελλείψει ελευθερίας του λόγου και αυτό είναι να σας σφάξουμε σα σκυλιά, θα το προκαλέσετε και τα παιδιά σας θα αξίζει να πεθάνουν».

Ο Auernheimer λέγεται πως ζει στην Ουκρανία, μετά την έκτιση ποινής φυλάκισης για χακάρισμα υπολογιστών. Αν και η φήμη για την εβραϊκή καταγωγή του κυκλοφορεί από το 2012, μόλις πριν λίγες μέρες την επιβεβαίωσε η μητέρα του, Alyse Auernheimer στο περιοδικό Newsweek, λέγοντας πως θλίβεται που ο γιος της ευχήθηκε το θάνατο μικρών παιδιών. Πρόσθεσε επίσης πως έχει να του μιλήσει πάνω από μια δεκαετία. «Δε μας συμπαθεί», είπε, προσθέτοντας πως προέρχεται από «μεγάλη οικογένεια με μεικτές φυλετικές ρίζες» και Ινδιάνους προγόνους, κι ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως έχει εβραϊκή καταγωγή κι από τις δύο πλευρές των γονιών του.

Η επίδραση της ρητορικής μίσους των συντελεστών του Daily Stormer δεν είναι καθόλου αμελητέα, με δεδομένο ότι στο παρελθόν αναγνώστες του έχουν διαπράξει ειδεχθή εγκλήματα, όπως ο Ντίλαν Ρουφ, που το 2015 σκότωσε 9 μαύρους ενορίτες σε εκκλησία του Τσάρλεστον και ο Εντ Άτσινσον, που σκότωσε δυο συμμαθητές του στο λύκειό του πέρσι.

Ωστόσο είναι νομικά αμφίβολο αν οι δηλώσεις του ναζί μπορούν να έχουν ποινική επίπτωση για τον ίδιο, καθώς ο «δυνητικός τρόπος» με τον οποίο διατυπώνονται τα καθιστά μη «σαφή και παρόντα κίνδυνο», σύμφωνα με την καθηγήτρια νομικής Σαχάρ Αζίζ.

Ο Auernheimer πάντως αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα και με τους ομοϊδεάτες του, που θεωρούν πως ένας Εβραίος δεν έχει θέση σε ένα κίνημα «λευκών εθνικιστών». Η ιστοσελίδα του πάντως τον προστατεύει, επιβάλλοντας μόνιμο αποκλεισμό σε όσους χρήστες κάνουν αναφορά στην εβραϊκή καταγωγή του Auernheimer.

Με πληροφορίες από newsweek

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: