“Εθνικός ήρωας που έσωσε τη Βραζιλία από την αριστερά” διαβόητος βασανιστής της χούντας για το Μπολσονάρου

Το ίνδαλμα του Βραζιλιάνου προέδρου, ο συνταγματάρχης Μπριλιάντε Ούστρα, ευθύνεται για δεκάδες φόνους και εκατοντάδες υποθέσεις βασανισμών στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη χώρα.

Δεν περνά μέρα σχεδόν χωρίς κάποιο «χτύπημα» από το Ζαΐρ Μπολσονάρου, που κάνει ό,τι μπορεί για να αποκαταστήσει στη βραζιλιάνικη κοινή γνώμη την εποχή της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-1985), την οποία εξάλλου κι ο ίδιος ο ακροδεξιός πρόεδρος υπηρέτησε ως στρατιωτικός.

Την Πέμπτη υποδέχτηκε στο προεδρικό μέγαρο τη Μαρία Ζουζεΐτα Σίλβα, χήρα του διαβόητου βασανιστή της δικτατορίας συνταγματάρχη Μπριλιάντε Ούστρα. Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Μπολσονάρου δήλωσε στον τύπο πως ο Ούστρα υπήρξε «εθνικός ήρωας που απέτρεψε η Βραζιλία να πέσει σε αυτό που σήμερα ζητάει η αριστερά».

Ο Ούστρα, που έφυγε από τη ζωή το 2015 στα 83 του χρόνια, «διακρίθηκε» ως αρχηγός του τμήματος «Επιχειρήσεων και Πληροφοριών – Κέντρο Επιχειρήσεων Εσωτερικής Άμυνας», παραρτήματος των μυστικών υπηρεσιών της χώρας που ασχολούνταν με τη δίωξη πολιτικών αντιφρονούντων στη Βραζιλία. Στη διάρκεια της θητείας του, από το 1970 ως το 1974, καταγράφηκαν 45 θάνατοι και εξαφανίσεις, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Αληθείας, δηλαδή ο Ούστρα έχει βασική ευθύνη για πάνω από 10% των συνολικά 434 επίσημα καταγεγραμμένων εξαφανίσεων και θανάτων που αποδίδονται στη δικτατορία.

Σύμφωνα μάλιστα με άλλα στοιχεία, στο συνταγματάρχη αποδίδονται 50 δολοφονίες και 300 ως 500 υποθέσεις βασανισμών. Το 2008, ο Ούστρα καταδικάστηκε για απαγωγές και βασανισμούς, απόφαση που επιβεβαιώθηκε το 2012 από δικαστήριο του Σάου Πάουλου κι έγινε έτσι ο πρώτος αξιωματικός της χούντας που αναγνωρίστηκε επίσημα ως βασανιστής από τις αρχές της χώρας, χωρίς ωστόσο να μπει στη φυλακή.

Ο βραζιλιάνικος στρατός διακατέχεται ως σήμερα από έντονα ακροδεξιές τάσεις, όπως αποδεικνύει η πρόσφατη απόδοση τιμής σε πρώην ναζί αξιωματικό που δολοφονήθηκε επί βραζιλιάνικου εδάφους το 1968.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: