Εσύ κι ο γρύλος σου – Αμερικανοί διπλωμάτες στην Κούβα πέρασαν το βουητό εντόμων για ηχητικό όπλο

Επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι θορυβώδεις γρύλοι ευθύνονται για το δήθεν αντισυμβατικό πόλεμο κατά των διπλωματών.

Η Κούβα για διάφορους λόγους δεν είναι σίγουρα το πιο ευχάριστο μέρος για έναν Αμερικανό διπλωμάτη. Ανάμεσα στους λόγους αυτούς όμως δεν περιλαμβάνεται οποιοσδήποτε κίνδυνος για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα από πλευράς κουβανικών αρχών. Όταν όμως εξ απαλών ονύχων έχεις γαλουχηθεί με ιστορίες για κομμουνιστές που εξόντωσαν εκατομμύρια και ότι η χώρα όπου υπηρετείς είναι μια στυγνή δικτατορία, δε θέλει και πολύ το μυαλό για να αρχίσει να παίζει παράξενα παιχνίδια.

Ήταν Νοέμβρης του 2016, όταν Αμερικανοί διπλωμάτες άρχισαν να παραπονιούνται για επίμονους, οξείς ήχους που συνοδευόταν από διάφορα συμπτώματα, όπως ναυτία, πονοκεφάλους και απώλεια ακοής. Περίπου 24 από τους παθόντες υποβλήθηκαν σε εξετάσεις, που έδειξαν σημάδια διάσεισης και άλλων εγκεφαλικών τραυμάτων. Αμέσως στήθηκε ένα προπαγανδιστικό αφήγημα για επίθεση κατά των διπλωματών με ηχητικά όπλα ή μικροκύματα, ενώ άρχισε να κυκλοφορεί και μια ηχογράφηση του βουητού.

Το θέμα έλαβε διαστάσεις και δυο επιστήμονες από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία αποφάσισαν να εξετάσουν αυτή την ηχογράφηση, αποκαλύπτοντας και τον … ένοχο.

Τα κουβανικά υπερόπλα δεν ήταν τίποτε άλλο παρά … γρύλοι. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές, χάρη σε μια έμπνευση του ενός από αυτούς. Ο Αλεξάντερ Σταμπς από το πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, στο άκουσμα της ηχογράφησης θυμήθηκε τον ήχο εντόμων από την εποχή που διεξήγαγε έρευνα πεδίου στην Καραϊβική. Σε συνεργασία με το συνάδελφό του από το πανεπιστήμιο του Λίνκολν Δρ. Μοντεαλέγρε βεβαιώθηκαν πως πρόκειται για έντομα. Τα αρσενικά έντομα «τραγουδούν» σε συγκεκριμένες συχνότητες για να προσελκύσουν τα θηλυκά.

Στη συνέχεια οι δυο επιστήμονες συνέκριναν την ηχογράφηση με το ηχητικό αρχείο Βορειοαμερικανικών Εντόμων του πανεπιστημίου της Φλόριντα, όπου εντόπισαν ομοιότητες με ένα συγκεκριμένο είδος γρύλου. Οι διαφορές που υπάρχουν οφείλονται κατά τον Σταμπς στο γεγονός πως οι διπλωμάτες ηχογράφησαν το βουητό μέσα από σπίτια, ενώ οι επιστήμονες της Φλόριντα σε φυσικό περιβάλλον.

Οι ίδιοι οι διπλωμάτες αρνήθηκαν ότι πρόκειται για έντομα, αγνοώντας πως το συγκεκριμένο είδος μπορεί να παραγάγει πολύ έντονο θόρυβο, τόσο ώστε να ακούγονται και μέσα από νταλίκα εν κινήσει σε αυτοκινητόδρομο, όπως σημειώνει ο Σταμπς, που είχε ζήσει παρόμοια εμπειρία στην Κόστα Ρίκα. Το είδους αυτό απαντάτε σε περιοχές της Φλόριντα, της Τζαμάικα και των νησιών Κέιμαν, ενώ στην Κούβα φαίνεται να ζει το «ξαδερφάκι του».

Ο Σταμπς για ευνόητους λόγους δεν αποκλείει να υπήρξε όντως επίθεση, υπογραμμίζει όμως πως «είναι απολύτως πιθανό να αρρώστησαν από κάτι άλλο εντελώς άσχετο, που δεν ήταν ηχητική επίθεση, ή να στοχοποιήθηκαν με άλλο τρόπο».

Ο Δρ. Ντάγκλας Σμιθ, επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που εξέτασε τους διπλωμάτες, αμφισβήτησε τη χρησιμότητα της ηχογράφησης, λέγοντας πως ο ήχος θα μπορούσε να είναι από οδήγηση με ανοιχτά παράθυρα ή κάτι άλλο. Πρόσθεσε επίσης πως κάποιοι από τους ασθενείς δεν άκουσαν τίποτε ασυνήθιστο, ενώ άλλοι άκουσαν μια σειρά ήχων.

Πρόσθεσε επίσης όι σημασία δεν έχει τόσο από πού προήλθε ο θόρυβος, αλλά το τι γίνεται στα αλήθεια στον εγκέφαλο των ασθενών κι αν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό.

Με πληροφορίες από New York Times

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: