Εργαζόμενοι της Google ζητούν η εταιρεία να μη συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό

Με κείμενό τους χιλιάδες εργαζόμενοι της εταιρείας ζητούν να μη συμμετέχει η εταιρεία σε πολεμικό πρόγραμμα σχετικό με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμα και για παραιτήσεις.

Σε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία προχώρησαν χιλιάδες εργαζόμενοι της Google, αφού εδώ και τρεις μήνες διακινούν κείμενο που ζητά από την εταιρεία να πάψει να προσφέρει τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά την ταυτοποίηση των στόχων τους. Πρόκειται για το λεγόμενο “Project Maven”, με την εταιρεία μέχρι στιγμής να μην έχει προβεί κανένα σχόλιο σχετικά με τη συνεργασία της ή μη στο πρόγραμμα.

Μέχρι χθες περίπου 4000 εργαζόμενοι είχαν υπογράψει το διαδικτυακά διαθέσιμο κείμενο, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων:«Πιστεύουμε ότι η Google δεν θα πρέπει να συμμετέχει στο εμπόριο πολέμου», προσθέτοντας πως «Κατά συνέπεια ζητάμε να ακυρωθεί το Project Maven και η Google να συντάξει, να δημοσιοποιήσει και να εφαρμόσει μια ξεκάθαρη πολιτική, η οποία θα προβλέπει ότι ούτε η ίδια ούτε οι υπεργολάβοι της θα κατασκευάσουν ποτέ τεχνολογία πολέμου».

Πληροφορίες κάνουν επίσης λόγο για περίπου 12 παραιτήσεις εργαζομένων για λόγους ηθικής, ενώ το κείμενο στηρίζεται από οργανώσεις όπως  η «Electronic Frontier Foundation», που προασπίζεται τα δικαιώματα στο Διαδίκτυο, όπως και η Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου των Όπλων – Ρομπότ (ICRAC). Είναι άγνωστο αν η συγκεκριμένη κίνηση μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα στην πολιτική της εταιρείας, σαφέστατα όμως αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δε δέχονται αδιαμαρτύρητα η συσσωρευμένη τεχνολογική πρόοδος να γίνεται εργαλείο στα χέρια μιας δολοφονικής μηχανής, όπως είναι ο αμερικανικός στρατός, κι αυτό μόνο ελπιδοφόρο μπορεί να χαρακτηριστεί.

Με πληροφορίες από 902. gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: