Επιτροπή απαγόρευσης ταινιών προωθεί ο Ερντογάν

Οι ταινίες που παράγονται στην Τουρκία ή εισάγονται από άλλες χώρες θα αξιολογούνται και θα κατηγοριοποιούνται πριν την κυκλοφορία τους στο κοινό, κι αν κριθούν ακατάλληλες θα απαγορεύεται πλήρως η διανομή τους. 

Ανεπαρκής κρίνεται πλέον η “απλή” λογοκρισία στην Τουρκία, ωθώντας την κυβέρνηση σε πρόταση σύστασης επιτροπής που θα μπορεί ακόμα και να απαγορεύει πλήρως ταινίες που θα κρίνονται ακατάλληλες για προβολή. Σύμφωνα με τη σχεδιαζόμενη τροπολογία στο “Νόμο περί Αξιολόγησης, κατηγοριοποίησης και υποστήριξης κινηματογραφικών ταινιών”, πλέον οι ταινίες που παράγονται στην Τουρκία ή εισάγονται από άλλες χώρες θα αξιολογούνται και θα κατηγοριοποιούνται πριν την κυκλοφορία τους στο κοινό, κι αν κριθούν ακατάλληλες θα απαγορεύεται πλήρως η διανομή τους.

Αν οι ταινίες δεν έχουν αξιολογηθεί και κατηγοριοποιηθεί θα μπορούν να προβάλλονται με την ένδειξη καταλληλότητας “άνω των 18” μόνο σε φεστιβάλ, ειδικές προβολές και παρόμοιες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Ο ηθοποιός Ορχάν Αϊντίν, που γράφει στο πόρταλ του ΚΚ Τουρκίας, διαβάζοντας το νομοσχέδιο δήλωσε πως “Παραπονιόμασταν για τη λογοκρισία, αλλά η νέα πρόταση σημαίνει άμεση απαγόρευση. Όλες οι κινηματογραφικές ενώσεις, σκηνοθέτες και κοινό θα έπρεπε να αντιδράσει κατά του νομοσχεδίου. Μια τέτοια πρόταση είναι απαράδεκτη.”

Πέραν από τη διάθεση του ΑΚΡ να αυξήσει τον έλεγχό του σε όλα τα μέσα επικοινωνίας και τις καλλιτεχνικές παραγωγές, στην Τουρκία υπάρχει σύγκρουση μεταξύ κινηματογραφικών στούντιο και εταιρειών διανομής αλλά και κινηματογραφικές αίθουσες, με αποτέλεσμα μεγάλες εταιρείες παραγωγής να έχουν αναβάλει τις κυκλοφορίες των νέων ταινιών.

Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί εδώ και χρόνια να επεκτείνει τον έλεγχό της και στο ίντερνετ, διακόπτωντας κατά καιρούς την πρόσβαση σε δημοφιλή Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, αλλά ακόμα και στη Wikipedia, λόγω δυο λημμάτων στα οποία η Τουρκία συνδεόταν με στήριξη σε ομάδες τζιχαντιστών.

Επί διακυβέρνησης Ερντογάν αυξήθηκε επίσης η λογοκρισία σε βιβλία, εικαστικά έργα και κινηματογραφικά φεστιβάλ, με τις κατηγορίες της “προσβολής του Ερντογάν”, της “τρομοκρατικής προπαγάνδας” και της “ανηθικότητας”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: