Ένοπλοι “Μαύροι Πάνθηρες” σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τη δολοφονία νεαρού μαύρου Αμερικανού στη Τζόρτζια των ΗΠΑ

Ο 25χρονος Ahmaud Arbery δολοφονήθηκε από δυο λευκούς το Φεβρουάριο την ώρα που έκανε τζόκινγκ, ωστόσο η σύλληψη των δραστών πραγματοποιήθηκε μόλις πριν λίγες μέρες, αφότου κυκλοφόρησε το βίντεο με τη στιγμή της δολοφονίας.

Οργή επικρατεί στις ΗΠΑ μετά την αποκάλυψη της στυγερής δολοφονίας του 25χρονου Ahmaud Arbery στο Brunswick της Τζόρτζια στον αμερικανικό νότο. Αν και το έγκλημα έγινε στις 23 Φλεβάρη, καμία δίωξη δεν είχε ασκηθεί μέχρι τη δημοσίευση ενός βίντεο, που δείχνει τους πατέρα και γιο Γκρέγκορι και Τράβις ΜακΜάικλ να καταδιώκουν και τελικά να εκτελούν εν ψυχρώ τον άοπλο άνδρα. Το βίντεο τραβήχτηκε από το κινητό ενός γείτονα, του Ρόντι Μπράιαν, που τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει κι ο ίδιος κατηγορίες.

Αφότου το βίντεο έγινε βάιραλ, οι δυο δολοφόνοι συνελήφθησαν, υποστηρίζοντας πως θεώρησαν το θύμα ύποπτο για διάρρηξη, βάσει υλικού από κάμερες ασφαλείας λίγο νωρίτερα. Στην πραγματικότητα, ο Arbery είχε βγει για τζόκινγκ, ενώ το μόνο βίντεο όπου εμφανίζεται πριν τη δολοφονία του, ο ίδιος μπαίνει και βγαίνει μετά από λίγα λεπτά σε πάρκινγκ οικοδομής, χωρίς να φαίνεται να έχει κλέψει τίποτε από εκεί.

Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι πως το βίντεο φαίνεται να διέρρευσε από φίλο ή και από το δικηγόρο των δραστών Άλαν Τάκερ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως έτσι θα γινόταν “η αποκατάσταση της αλήθειας” και πως αν ο Arbery “απλά έμενε ακίνητος, δε θα είχε πυροβοληθεί”.

Στο θέμα παρενέβησαν και μια σειρά σελέμπριτις, ανάμεσα τους ο ράπερ Jay – Z και η εταιρεία του Roc Nation, που απέστειλε επιστολή, η οποία εκτός από την υπογραφή του ίδιου φέρει κι εκείνες των  Alicia Keys, Yo Gotti και Meek Mill, ζητώντας απόδοση δικαιοσύνης για τη δολοφονία, αλλά και σύλληψη του γείτονα που κατέγραψε το έγκλημα χωρίς να κάνει καμία ενέργεια να το αποτρέψει ή να το καταγγείλει.

Ζητούν επίσης να εξαιρεθεί από την υπόθεση ο τοπικός εισαγγελές Τομ Ντάρντεν, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων, καθώς ένας από τους δράστες, ο Γκρέγκορι ΜακΜάικλ, είναι πρώην αστυνομικός. Αντ’ αυτού ζητούν από το γενικό εισαγγελέα Κρίστοφερ Καρ να διορίσει εισαγγελέα ειδικού σκοπού για να εξασφαλιστεί μια δίκαιη δίκη.

Eπιστολή στο FBI και το τμήμα δικαιωμάτων του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ έστειλαν και αθλητές του αμερικανικού φούτμπολ από την οργάνωση Player’s Coalition, ενώ διάσημοι παίχτες του ΝΒΑ εξέφρασαν την αγανάκτησή τους μέσω τουίτερ, όπως ο Stephen Curry και ο LeBron James, που έγραψε: “Κυριολεκτικά μας κυνηγούν κάθε μέρα/κάθε φορά που πατάμε το πόδι μας έξω από την ασφάλεια του σπιτιού μας. Ούτε για ένα καταραμένο τζόκινγκ δεν μπορούμε να πάμε”.

Tην ίδια ώρα, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις το Σάββατο στη συνοικία Satilla Shores ζητώντας τη δικαίωση του Arbery και των συγγενών του, όπου μεταξύ των παριστάμενων βρέθηκαν και μέλη του κόμματος των Μαύρων Πάνθηρων με βαρύ οπλισμό. Την ίδια μέρα, σε πάρκο της πόλης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης με αφορμή τα γενέθλια του νέου άνδρα, που δεν πρόλαβε να κλείσει τα 26 του χρόνια. Παρόντες ήταν μέλη της οικογένειας του Arbery, όπως η μητέρα και η αδερφή του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: